Ταξίδι σε παραδοσιακά και λαϊκά μονοπάτια  με τον νέο καθηγητή Παντελή Μαυροκεφαλίδη

Ταξίδι σε παραδοσιακά και λαϊκά μονοπάτια με τον νέο καθηγητή Παντελή Μαυροκεφαλίδη

Στις προβλεπόμενες Σχολές για τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο, εντάσσεται η Σχολή Λαϊκής Μουσικής του Ελληνικού Ωδείου Πύργου.

Η σύγχρονη Ελληνική Λαϊκή Μουσική αποτελεί την συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης, η αρχή της οποίας ανάγεται στους μυθολογικούς χρόνους (προϊστορία). Είναι η προσαρμογή των αρχαίων «τρόπων» και των Βυζαντινών «ήχων» στο σύγχρονο «καλώς συγκερασμένο» τονικό μουσικό σύστημα, που επέτρεψε την πολυφωνία.

Το μουσικό όργανο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική λαϊκή μουσική, είναι το μπουζούκι. Έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρεμπέτικο και αστικό λαϊκό ρεπερτόριο, τόσο με τη προγενέστερη μορφή του (τρίχορδο μπουζούκι – τζουράς – μπαγλαμάς), όσο και με τη μεταγενέστερη (τρίχορδο μπουζούκι).

Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν μπουζούκι (τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά και μπαγλαμά) αλλά και το θεωρητικό κομμάτι που πλαισιώνει το συγκεκριμένο ρεπερτόριο (ρυθμολογία, τροπική συμπεριφορά και εναρμόνιση των λαϊκών δρόμων).

Ο καθηγητής που θα συνοδέψει τους μαθητές σε αυτό το μουσικό ταξίδι είναι ο Παντελής Μαυροκεφαλίδης. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στο μπουζούκι και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Παιδαγωγική του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει εργαστεί σε πολλά Μουσικά Σχολεία της επικράτειας αλλά υπηρετεί και την αστική λαϊκή μουσική ως ενεργός μουσικός.

Ο δάσκαλος θα βρίσκεται στο χώρο του Ωδείου για γνωριμία και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές μπουζουκιού, κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα.

 

Η ΛΑΪΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!

 

Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου κάθε απόγευμα 17:00 – 21:00

τηλ.: 26210-33179

https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

Related post

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας-Δακοκτονία 2022: Σε ποιες ΤΚ πραγματοποιούν δολωματικούς ψεκασμούς

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας-Δακοκτονία 2022: Σε ποιες ΤΚ πραγματοποιούν δολωματικούς…

  Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2022, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς…
Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Σταφίδα, σταφύλι, “ιερές” περιουσίες… “θηλιά” στο λαιμό μας”

Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Σταφίδα, σταφύλι, “ιερές” περιουσίες……

Την Τετάρτη στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο και συγκεκριμένα στις 10:00 το πρωί, δίνουν το αγωνιστικό τους “παρών” οι…
Διονύσης Καπλάνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Ενωμένοι για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια”

Διονύσης Καπλάνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Ενωμένοι για την επόμενη…

“Η απόφαση του Απόστολου Κατσιφάρα μας ξάφνιασε όλους”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας,  Διονύσης Καπλάνης, στον αέρα…