ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΒΟΥΠΡΑΣΙΑΣ

Το πρώτο από τα εμβληματικά έργα στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η υλοποίηση μιας σειράς εμβληματικών έργων για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, με την υπογραφή της σύμβασης για την υδροδότηση της Δ.Ε. Βουπρασίας από το διυλιστήριο φράγματος Πηνειού, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Στο Δημαρχείο των Λεχαινών, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη και σύσσωμης της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας υπέγραψε μαζί με τον ανάδοχο του έργου την σύμβαση εκτέλεσης, που προβλέπει χρονοδιάγραμμα παράδοσης στους 18 μήνες. Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020.

Γ. Λέντζας: : «Το έργο αφήνει ισχυρό αποτύπωμα για το μέλλον»

«Είναι μία μεγάλη ημέρα για τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα υλοποιήσουμε μέσα στην πενταετία εμβληματικά έργα για τον Δήμο μας. Ένα τέτοιο έργο είναι η υδροδότηση της Βουπρασίας από το διυλιστήριο του Φράγματος Πηνειού. Το έργο είναι τεράστιο γιατί δεν θα δώσουμε απλά πιο καθαρό και ποιοτικό νερό, αλλά παράλληλα θα μειώσουμε το κόστος ενέργειας σε μία περίοδο που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι απαιτήσεις των δημοτών αυξάνονται -και καλώς αυξάνονται.  Σίγουρα, εν έτει 2024, δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί για το ότι θα υδροδοτηθεί μία περιοχή. Παρόλα αυτά όμως, πράγματα που σε άλλες περιοχές της χώρας θεωρούνται αυτονόητα, εδώ προσπαθούμε να τα πετύχουμε επενδύοντας σε βασικές υποδομές», τόνισε αρχικά ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Ακολούθως ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη μας Νεκτάριο Φαρμάκη, καθώς «από την αρχή στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια να εξασφαλίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που έχει δώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση έργου», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος.

Συνεχίζοντας ο Γιάννης Λέντζας, τόνισε: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Αντιδημάρχους και όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής που κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, και φυσικά την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας γιατί χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε την επικαιροποιημένη μελέτη. Τα στελέχη της Υπηρεσίας βρίσκονταν και βρίσκονται στις θέσεις ευθύνης τους ακόμα και Σαββατοκύριακα για να δουλέψουν και να λειτουργήσει ο Δήμος. Τέλος, ευχαριστώ την Διεύθυνση Προγραμματισμού και την Οικονομική Υπηρεσία, καθώς και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου».

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, δήλωσε: «Το έργο αφήνει ισχυρό αποτύπωμα για το μέλλον. Ανεξάρτητα από το εάν θα είμαστε σήμερα ή αύριο Δήμαρχοι, οφείλουμε να βάζουμε το λιθαράκι μας για τις επόμενες γενιές. Προσπαθούμε και πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια να εξασφαλίσουμε το ίδιο ποιοτικό νερό και για τις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου μας, ώστε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του νερού μέσα σε αυτή την πενταετία, πρόβλημα που ταλάνιζε τις περιοχές του Δήμου μας επί δεκαετίες».

Ν. Φαρμάκης: ««Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία για να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο μας»

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης η υδροδότηση Δ.Ε. Βουπρασίας από το διυλιστήριο φράγματος Πηνειού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ περίπου, είναι το μεγαλύτερο έργο ύδρευσης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020, «ακριβώς γιατί αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δώσουμε λύση σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, αλλά σε τουλάχιστον εννέα οικισμούς του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, στους οποίους είχαν εντοπιστεί προβλήματα με την ποιότητα της παρεχόμενης ύδρευσης» εξήγησε.

Υπενθύμισε ότι κατά  την προηγούμενη προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διπλασίασε τους αρχικούς προϋπολογισμούς και πλέον χρηματοδοτεί από ευρωπαϊκούς πόρους έργα ύδρευσης ύψους 40 εκατ. ευρώ σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, δίνοντας λύση σε πάγια και χρόνια αιτήματα και ανάγκες των Δήμων.

Εξειδικεύοντας στην υδροδότηση της  Βουπρασίας, ο κ. Φαρμάκης, εστίασε στα οφέλη που προκύπτουν και συνδέονται με  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ανάπτυξη, μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, ενώ διασφαλίζεται και η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων από την παύση λειτουργίας των ενεργοβόρων- κοστοβόρων αντλιοστασίων των υδρογεωτρήσεων και κατέληξε τονίζοντας: «Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία για να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, όπως άλλωστε κι εδώ στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης που μπαίνει σε μια νέα εποχή και μπορεί να αισιοδοξεί προσβλέποντας σε αγροτική και τουριστική ανάπτυξη».

Η εξειδίκευση του έργου

Τέλος, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιώργος Τσουραπάς εξειδίκευσε τα όσα προβλέπει η εκτέλεση του έργου. Πρόκειται για έργο 10 εκατ. ευρώ περίπου, το μεγαλύτερο έργο σε προϋπολογισμό που έχει εκτελέσει έως σήμερα ο Δήμος και η Υπηρεσία μας. Ευελπιστούμε μέσα στο έτος να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο, καθώς αναμένουμε την υπογραφή σύμβασης και για το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού στη Βάρδα, προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά την υδροδότηση της Δ.Ε. Βουπρασίας. Προβλέπεται η κατασκευή νέου αντλιοστασίου στο διυλιστήριο, με καταθλιπτικό αγωγό Φ 400, μήκους 2.300 μέτρων, μέχρι την υφιστάμενη δεξαμενή Μπορσίου. Ο όγκος της δεξαμενής θα αυξηθεί στα 600 κυβικά. Από εκεί ακλουθώντας την διαδρομή Μπόρσι-Ψάρι-Βάρδα θα περάσει το κεντρικό τμήμα του αγωγού, περίπου 15,5 χιλιομέτρων, ενώ θα έχουμε και διακλαδώσεις στους όμορους οικισμούς. Το συνολικό δίκτυο θα φτάσει τα 32 χιλιόμετρα με διατομές ανάλογα τον πληθυσμό του κάθε οικισμού.

Προβλέπεται σύστημα τηλεμετρίας και αυτοματισμού όλων των υδραγωγείων. Θα κατασκευαστούν 10 τοπικοί σταθμοί ελέγχου και ένας κεντρικός με τέσσερις αναμεταδότες, ούτως ώστε να ελέγχεται καλύτερα η λειτουργία και η σπατάλη του νερού. Συμπεριλαμβάνεται και η διετής δοκιμαστική λειτουργία του έργου με την κατάλληλη εκπαίδευση προσωπικού. Ο ανάδοχος είναι η ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΤΕ. Θεωρούμε ότι το έργο θα κατασκευαστεί και νωρίτερα των 18 μηνών».

dimos abdr simvasi voupr 5

dimos abdr simvasi voupr 2

dimos abdr simvasi voupr 3

dimos abdr simvasi voupr 4

Δήλωση της βουλευτή Ηλείας και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας Αυγερινοπούλου για την υπογραφή της σύμβασης για το Φράγμα Πηνειού

«Με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης εκσυγχρονισμού του Φράγματος Πηνειού, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εκπληρώνει μια σημαντική δέσμευσή του απέναντι στους πολίτες της Ηλείας για ένα οραματικό έργο του νομού μας. Η ριζική αναβάθμιση των υποδομών του φράγματος αποτέλεσε και αποτελεί προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, για αυτό και το έργο χαρακτηρίστηκε εθνικού επιπέδου και δεσμεύτηκαν οι πόροι για την ωρίμανσή του. Η δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του φράγματος θα έχει πολλαπλά οφέλη αφενός για την περιφερειακή και εθνική οικονομία, διότι θα βελτιώσει θεαματικά την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών του ηλειακού κάμπου και αφετέρου στο περιβάλλον, διότι θα βάλει τις βάσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστώ τον υπουργό Υποδομών,κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για την αποτελεσματική συνεργασία»

 

Related post

Με επιτυχία το Shop On Street -Πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με επιτυχία το Shop On Street -Πλημμύρισε το κέντρο…

Σε συνδιοργάνωση του Δήμου Πηνειού και του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το πρώτο Shop On Street στη Γαστούνη…
Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών

Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15 Με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ξεχωριστή συναυλία με τους…
Μιχάλης Κατρίνης: ”Αδιανόητη η καθυστέρηση της κάρτας των ΑμεΑ για τα διόδια’

Μιχάλης Κατρίνης: ”Αδιανόητη η καθυστέρηση της κάρτας των ΑμεΑ…

Το ζήτημα της καθυστέρησης στην εφαρμογή της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των Ατόμων με Αναπηρία από τα διόδια όλων…