
ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ
- ΑΓΡΟΤΙΚΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
- 29 Σεπτεμβρίου, 2025
- 15
- 1 minute read
ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΗΛΙΔΑΣ
3η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων
-Αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Λάβδα και του Σπύρου Καβουρίνου
Αντίστροφη μέτρηση για την 3η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων, που ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου στο Λιμανάκι Ήλιδας.
Στην Έκθεση, που τελεί υπό τη διοργάνωση της εταιρείας TURBOMED SA, θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 60 παλαιά γεωργικά μηχανήματα από το νομό καθώς και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που τελούν σε άριστη κατάσταση χάρη στη φροντίδα και το μεράκι των ιδιοκτητών τους που συμβάλλουν τα μέγιστα για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορία του τόπου μας.
Η φετινή Έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Λάβδα και στη μνήμη του Σπύρου Καβουρίνου, που έφυγαν από τη ζωή το 2025 και ήταν βασικοί συντελεστές από την πρώτη στιγμή για να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα, ενώ συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.
Προετοιμασία
Η προετοιμασία της 3ης Έκθεσης βρίσκεται στο ζενίθ τις τελευταίες ημέρες, ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση του χώρου στο Λιμανάκι Ήλιδας στο Παλούκι και εντός του διημέρου θα μεταφερθούν στο σημείο και τα παλαιά ιστορικά γεωργικά μηχανήματα.
2 / 2
Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα θα ανοίξει τις πύλες τις για το κοινό, με την είσοδο να είναι ελεύθερη, ενώ να σημειωθεί ότι δεν θα τελεστούν επίσημα εγκαίνια.
Τα ιστορικά γεωργικά μηχανήματα θα είναι εκεί άλλωστε για να πουν από μόνα τους την ιστορία τους και να ξυπνήσουν μνήμες από το παρελθόν, να κάνουν τους μεγαλύτερους να θυμηθούν και τους μικρότερους να γνωρίσουν πτυχές της αγροτικής ιστορίας του τόπου που δεν πρέπει να ξεχαστούν.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 5 Οκτωβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι οι εξής: Τετάρτη 1 Οκτωβρίου: 17:00- 21:00, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου: 17:00-21:00, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου: 17:00- 22:00, Σάββατο 4 Οκτωβρίου: 10:00-22:00, Κυριακή 5 Οκτωβρίου: 10:00-22:00.
Ενημέρωση για τα φωτοβολταϊκά
Στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Έκθεσης Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων, θα λειτουργεί στο χώρο διεξαγωγής της ειδικό Γραφείο για την ενημέρωση των επισκεπτών για τη μη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Λίμνη Πηνειού. Οι επισκέπτες εκτός από την ξενάγησή τους στο χώρο που θα βρίσκονται τα γεωργικά μηχανήματα, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν εκτενώς για το θέμα των φωτοβολταϊκών και το επιχειρούμενο έγκλημα στη Λίμνη Πηνειού. Στο Γραφείο θα βρίσκονται διαρκώς επιστήμονες και γνώστες του θέματος, ώστε να παράσχουν κάθε πληροφορία, παρουσιάζοντας τεκμηριωμένα στοιχεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος Λίμνης Πηνειού Ήλιδας για ορθή ενημέρωση των πολιτών. «ΟΧΙ φωτοβολταϊκά στη Λίμνη Πηνειού- ΟΧΙ συναίνεση στο έγκλημα» είναι το μήνυμα του Συλλόγου και είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν οι πολίτες για όλες τις παραμέτρους του θέματος.
Η ημέρα για τα παιδιά
Ξεχωριστή θα είναι και φέτος η θεματική ενότητα που έχουν σχεδιάσει οι διοργανωτές για τα παιδιά, με το ραντεβού να έχει δοθεί στις 11 το πρωί της Κυριακής 5 Οκτωβρίου, στο στεγασμένο χώρο δίπλα από την έκθεση. Το εικαστικό Εργαστήρι «Το Καλλιτεχνείον» έχει σχεδιάσει μία εξαιρετική δράση για τα παιδιά, τα οποία όχι μόνο θα δημιουργήσουν στο χαρτί, αλλά θα γίνουν οι πρωταγωνιστές εικονογραφώντας το δικό τους παραμύθι! Έμπνευση, διάθεση και χρώματα θα κυριαρχήσουν, κλείνοντας την έκθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.