8 ΜΑΡΤΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
- ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
- 8 Μαρτίου, 2024
- 154
- 3 minutes read
Η 8η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα μνήμης για τους αγώνες του γυναικείου κινήματος, αλλά ταυτόχρονα και μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάδειξη των προβλημάτων καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως. Η 8η Μαρτίου υποστηρίζεται πως επελέγη σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας για καλύτερες συνθήκες εργασίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, η οποία έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου 1857-ένα γεγονός που όμως δεν επιβεβαιώνεται από τους ερευνητές. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα (1909-1910) εορτάστηκαν παγκοσμίως για πρώτη φορά ημέρες αφιερωμένες στη γυναίκα, έως την επίσημη ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1977.
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2024: «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο»

«Η Ημέρα της Γυναίκας είναι μια μέρα τιμής για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και αναγνώρισης της καθημερινής τους προσπάθειας για ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο και σηματοδοτεί ένα κάλεσμα σε έναν κόσμο ισότητας των φύλων, χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις, σε έναν κόσμο διαφορετικό, δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς.
Η Ημέρα της Γυναίκας για το 2024 είναι αφιερωμένη στο κάλεσμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο». Η κοινή μας προσπάθεια είναι να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν θα μείνουν πίσω. Η επένδυση στις γυναίκες μέσα από την εκπαίδευση, τις επαγγελματικές ευκαιρίες καριέρας, η αρχή της ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία, το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ, η στήριξη στην οικογένεια, για να έχουν διαθέσιμο χρόνο ώστε να επενδύσουν στον εαυτό τους, είναι οι άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης της Ν.Δ, καθώς αποτελούν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.
Το εθνικό νομοθετικό μας πλαίσιο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον, είναι πλήρως εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που αφορά στην αρχή της ισότητας ευκαιριών και μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση, αλλά και την προστασία της μητρότητας και των διακρίσεων λόγω οικογενειακής κατάστασης.
Η Κυβέρνηση, με σειρά μέτρων, όπως το επίδομα γέννας και την επέκταση των γονικών αδειών, στηρίζει εμπράκτως τις γυναίκες και διευκολύνει την εξισορρόπηση της καριέρας και της οικογένειας. Αυτός ο άξονας αφορά την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής , με κορωνίδα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, καθώς και δράσεις που προγραμματίζονται για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη γυναικεία συμμετοχή στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, μέτρα που θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των παιδιών τους. Στόχος μας είναι οι γυναίκες να μην μπαίνουν στο δίλημμα «εργασία ή οικογενειακή ζωή», αλλά να μπορούν να τα συνδυάσουν, εφόσον έτσι θέλουν!
Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά δράσεων και μέτρων για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων ώστε κάθε γυναίκα θα απολαμβάνει το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της ενώ ξεχωριστές είναι οι πολιτικές για την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις δημόσιες πολιτικές μέσα από συνεχή διάλογο με τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς για την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουμε τη δύναμη της επένδυσης στις γυναίκες και να προωθήσουμε θετικές αλλαγές. Επενδύοντας στις γυναίκες, μπορούμε να πυροδοτήσουμε αλλαγές και να επιταχύνουμε τη μετάβαση προς έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο και πιο ίσο κόσμο.
Ας ενωθούμε για να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους!»
Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής
«Ασπίδα κοινωνικής προστασίας για όλες τις γυναίκες»

Η 8η Μαρτίου, ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα, έρχεται να αναδείξει τον πολύπλευρο και ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που έχει στη σημερινή κοινωνία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας υπενθυμίζει σε όλους μας τους αγώνες που απαιτήθηκαν και υπογραμμίζει τις κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας.
Είναι ημέρα αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς της στην εξέλιξη του πολιτισμού και των ανθρώπινων κοινωνιών.
Η γυναίκα είναι πηγή ζωής, κορμός της οικογένειας, εκφραστής της ύπαρξης. Συμβολίζει την ελπίδα, την αγάπη και την καλοσύνη. Σε πολλές περιπτώσεις όμως βλέπουμε στις μέρες μας τη γυναίκα να βάλλεται, να υποβαθμίζεται, να χάνει την αξιοπρέπειά της. Η γυναίκα από πολλούς θεωρείται και αντιμετωπίζεταιως εύκολος στόχος.
Για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό, χρειάζεται να προτάξουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας, που θα εξασφαλίζει συνθήκες ελευθερίας, ισότητας και αξιοπρέπειας για όλες τις γυναίκες, χωρίς εξαιρέσεις και στερεότυπα.
Aριστείδης Παναγιωτόπουλος Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
Η μέρα αυτή είναι επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, αλλά και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.

Σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι αφιερωμένη σε όλες αυτές τις ηρωίδες που αγωνίζονται καθημερινά για ίσα δικαιώματα σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η εργασία, η κοινωνική και πολιτική ζωή.
Έχουμε υποχρέωση να αναγνωρίσουμε τον ρόλο και την αξία της Γυναίκας, να σεβόμαστε τον καθημερινό αγώνα της στον επαγγελματικό και κοινωνικό χώρο, επιφορτισμένης ταυτόχρονα με τον ρόλο της μητέρας και της συζύγου.
Παρά τα όσα έχουν κατακτηθεί, στερεότυπα και διακρίσεις παραμένουν. Είναι πολλά ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν και χρέος της Πολιτείας είναι να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατεύθυνση της ηθικής στήριξης των γυναικών, στην εξάλειψη της βίας, των στερεοτύπων και των διακρίσεων.
Όλοι μας, με την παράλληλη και συντονισμένη παρέμβαση των κοινωνικών φορέων, της πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να δομήσουμε μια κοινωνία πλήρους και ουσιαστικής ισότητας, ισονομίας και καθολικού δικαιώματος στην ποιότητα της ζωής.
Η ημέρα της γυναίκας είναι μια υπενθύμιση για όσα της αναλογούν, για όλα όσα διεκδικεί ακόμη, για όσα συνεχίζει να κατακτά καθημερινά.
Τις τιμούμε και τις ευχαριστούμε για όλα. Τις κρατάμε σφιχτά από το χέρι και πορευόμαστε μαζί, με ίσα δικαιώματα, σεβασμό και αληθινή αγάπη.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Γυναίκες!
Αθηνά Ηλιοπούλου Αντιδήμαρχος Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, μας θυμίζει τα κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για όλες τις γυναίκες του κόσμου, μέσα από σκληρούς αγώνες.

Οι γυναίκες τόλμησαν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, μπήκαν σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες και απόρθητα συντηρητικά κάστρα, αφιέρωσαν τη ζωή τους στην οικογένεια (σύντροφος, παιδιά, σπίτι), στις σπουδές τους, στην καριέρα τους, στην εμφάνισή τους. Ο Σεβασμός που οφείλουμε να δείξουμε στις γυναίκες είναι -και οφείλει να είναι!- ανεξάρτητος από την οικονομική θέση, το χρώμα, τον σωματότυπο, την σεξουαλικότητα, την θρησκεία- ανεξάρτητος από κάθε μορφής στερεότυπο που δυστυχώς υπάρχει και συντηρείται ακόμα στις σύγχρονες κοινωνίες.
Η άνεργη γυναίκα, η γυναίκα Ρομά, η γυναίκα ΑμεΑ, η Ελληνίδα γυναίκα, η καθεμιά από εμάς συμβάλλει τα μέγιστα στον οικογενειακό και εγχώριο προϋπολογισμό, με όσα μέσα και δύναμη διαθέτει και αυτός ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την κοινωνία και τον πολιτισμό μας. Κάθε γυναίκα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία, την ίση αντιμετώπιση και μεταχείριση, καθώς και στην αναγνώριση για όσα με τόσο σθένος προσφέρει.
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου!
