Οι Δηλώσεις των Δημάρχων της Ηλείας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μήνυμα Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου για το 1821

Τιμούμε με ύψιστο σεβασμό την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση των Ελλήνων την 25η Μαρτίου 1821. Τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, τα δεσμά της Οθωμανικής κυριαρχίας άρχισαν να σπάνε παρασύροντας και ξεσηκώνοντας τον Ελληνισμό. Η ελευθερία, το υπέρτατο αγαθό κάθε ανθρώπου, πλημμύρισε τις καρδιές των αγωνιστών του 21, οι οποίοι ορκίστηκαν πίστη στο Θεό και την Πατρίδα. 

Στα βουνά και τους κάμπους, στα χωριά, τις κωμοπόλεις και πόλεις, παντού, δόθηκε το σύνθημα της μεγάλης Μάχης. Το αίμα των ηρώων πότισε τη γη που σήμερα πατούμε ελεύθεροι και τους οφείλουμε τα πάντα γι’ αυτό. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και έγινε σημείο αναφοράς. 200 χρόνια από τη στιγμή που το Έθνος ξαναγεννήθηκε. Μέσα σε όλους τους ήρωες θα ξεχωρίσουμε κι εμείς τον Χαράλαμπο Βιλαέτη, τον οπλαρχηγό και επικεφαλής των Πυργιωτών Αγωνιστών. Θα θυμόμαστε και θα εορτάζουμε την πρώτη μεγάλη μάχη της 3ης Απριλίου του 1821 ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων στον Πύργο. Οι οικογένειες Αχόλου, Κρεστενίτη, Μήτσου, Παπασταθόπουλου, Διάκου, Αυγερινού, Θεοδωρίδη στάθηκαν μπροστά στους κατακτητές και πολέμησαν με θάρρος και δύναμη για την απελευθέρωση.

Εύχομαι τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης να μας εμπνέουν και να μας οδηγούν πάντα στο δρόμο της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. 

Χρόνια πολλά στον Πύργο μας!

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας! 

 

Μήνυμα Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Πριν από 200 χρόνια η μεγάλη Ελληνική Επανάσταση έβαλε φωτιά σε ένα  κατεστημένο αιώνων σκλαβιάς, τυραννίας και αντίδρασης κι  έκανε πραγματικότητα το ακατόρθωτο.

 Ήταν μια Επανάσταση που αφομοίωσε και συμπύκνωσε στο ξέσπασμά της τις λαμπρές ιδέες του διαφωτισμού, στην αυγή ενός καινούριου κόσμου. 

Μια Επανάσταση με πολύχρονους αγώνες, ποτισμένους με αίμα και θυσίες αλλά συχνά και με το δηλητήριο του εμφυλίου. 

Και στο δικό μας τόπο, πραγματική κοιτίδα και σκηνή της Επανάστασης,  δόθηκαν  σκληρές και άνισες μάχες:  στα Σαβάλια, στο Μπεσερέ, στο Φραγκαπήδημα, στο Καλίτσα. 

 Ήταν μάχες σαν αυτές που έφεραν καρπούς. Έφεραν την Ελλάδα στο κέντρο  της συνείδησης της ανθρωπότητας, έφεραν την Ελευθερία και τη γέννηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους.

Αντιμέτωποι και πάλι με νέες δύσκολες προκλήσεις,τιμάμε σήμερα τη μεγάλη εθνική μας επέτειο, σ’ ένα διαφορετικό, σύγχρονο κόσμο.   

Αντλούμε δύναμη από τους ήρωες και τις νίκες του ΄21, για να δώσουμε με πείσμα, αποφασιστικότητα και ομοψυχία τους δικούς μας αγώνες, για  τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, τη ζωή. 

Γιάννης Λυμπέρης

 

Δήμαρχος  Ήλιδας 

Μήνυμα Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ιωάννη Λάντζα για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η φετινή Ιστορική Εθνική Επέτειο, βρίσκει τη χώρα μας σε μια κατάσταση που δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε σε δρόμους και πλατείες, αλλά μέσα από το σπίτι μας. Με την γαλανόλευκη να κυματίζει στα μπαλκόνια μας, και τη σκέψη μας στους προγόνους μας, που έδωσαν το αίμα τους, για την ελευθέρια μας.

Παρά τις αντιξοότητες και το εχθρικό διεθνές περιβάλλον της Ευρώπης του 19ου αιώνα, οι πρόγονοί μας, με οδηγό το όνειρο μίας ελεύθερης πατρίδας, ασυμβίβαστοι με την ιδέα της ήττας, κατίσχυσαν σε ένα αγώνα άνισο και φαινομενικά καταδικασμένο σε αποτυχία. 

Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε η κορυφαία στιγμή για τον νεώτερο Ελληνισμό αλλά και ενός παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικού γεγονότος εμπνευσμένο από την Γαλλική Επανάσταση, και τα διδάγματα του Διαφωτισμού. 

Σαν σήμερα, πριν από 200 ακριβώς χρόνια, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, πολέμησαν και δημιούργησαν το Κράτος της Ελευθερίας, και της Δικαιοσύνης. Αξίες που σήμερα χρειάζεται να δικαιώσουμε, δίνοντας ένα νέο περιεχόμενο, αυτό της αμοιβαίας ευθύνης. Με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα ενωμένοι θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες μας. 

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! 

Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Ιωάννης Λέντζας

Μήνυμα Δημάρχου Πηνειού  Ανδρέα Μαρίνου για τα 200 χρόνια από το Έπος του 1821

Στο μήνυμά του για την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, ο Δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Με το βλέμμα μας στο Σταυρό της Γαλανόλευκης που με το αντερί και τη φουστανέλα δημιούργησε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης  και τη σκέψη μας στο πρώτο σύνθημα του Αγώνα «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος» τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Εδώ, από τη  Γαστούνη, όπου ο αδελφικός φίλος του Κολοκοτρώνη οπλαρχηγός Γεώργιος Σισίνης, πρωτεργάτης και οραματιστής του έπους του 1821, υπό τη σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, ύψωσε το χριστιανικό και πατριωτικό λάβαρο της Επανάστασης, υποκλινόμαστε στους ήρωες του Απελευθερωτικού αγώνα που πέρα από καθοριστικό ιστορικό γεγονός, δημιουργεί μια προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας.

Η πανελλήνια και παλλαϊκή Επανάσταση με ελληνορθόδοξο χαρακτήρα, ήταν μία εθνικοθρησκευτική εξέγερση για την εκδίωξη των αλλόθρησκων κατακτητών και τη δημιουργία ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ήταν αγώνας υπέρ βωμών και εστιών «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδας την Ελευθερία». Ήταν αγώνας για το «ποθούμενο».

Δυστυχώς η υγειονομική κρίση που βιώνουμε ένα χρόνο τώρα, δεν μας  επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε σειρά λατρευτικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ώστε να διαδοθεί στις τοπικές κοινωνίες του Δήμου Πηνειού,  το χριστιανικό και πατριωτικό μήνυμα του 1821, μέσα στην πληρότητά του.

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

Αυτός ο ιερός επαναστατικός και πατριωτικός  αγώνας, που συμπίπτει με την Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου,  είναι μοναδικός και  δεν μπορεί να παραλληλιστεί ή να ταυτιστεί με κάποια μορφής αντίσταση κατά σύγχρονης απειλής. Συνιστά όμως διαρκή ισχυρή απάντηση στους εθνομηδενιστές.

Είναι θυσιαστικός αγώνας που εκπέμπει διαχρονικά μηνύματα πίστης ενότητας, αλληλεγγύης, αντίστασης, αγωνιστικότητας, γενναιότητας, θυσίας και αυταπάρνησης. Μηνύματα που οφείλει η νεολαία μας να διατηρήσει χαραγμένα στην ψυχή της και να τα μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία εκκίνησης μίας ειρηνικής επανάστασης αρχών, αξιών και ιδανικών.

Αιωνία η μνήμη των υπέρ Πίστεως και Πατρίδος ευκλεώς αγωνισαμένων και ηρωικώς πεσόντων!»

Related post

Καλαματιανός: «Ακόμη να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος Νέων Αγροτών 2024»

Καλαματιανός: «Ακόμη να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος Νέων…

  ΔΙΟΝΥΣΗΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ     Διονύσης Καλαματιανός: «Ακόμη να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος Νέων Αγροτών 2024»…
Κατρίνης: Καμία ουσιαστική κυβερνητική απάντηση στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία

Κατρίνης: Καμία ουσιαστική κυβερνητική απάντηση στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών…

    Με αφορμή την παράνομη χωροθέτηση θαλασσίων πάρκων από την Τουρκία,ο υπεύθυνος ΚΤΕ Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Ηλείας κ.Μιχάλης…
«Από τη θάλασσα ως το φεγγάρι»

«Από τη θάλασσα ως το φεγγάρι»

«Από τη θάλασσα ως το φεγγάρι»   Η Χορωδία Μυρτουντίων σε μια μαγευτική συναυλία – Ωδή στην αγάπη, τη θάλασσα και…