Διονύσης Καλαματιανός: Χάνεται και το έργο εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού;

Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπ. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός σχετικά με τον κίνδυνο απώλειας και του έργου εκσυγχρονισμού του φράγματος Πηνειού.

Η βελτιωμένη, ορθή και ασφαλής λειτουργία του φράγματος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας. Συμβάλει αποφασιστικά στην ταμίευση των νερών του Πηνειού στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη, η οποία έχει πρωτεύοντα ρόλο στην άρδευση του Ηλειακού κάμπου. 

Το φράγμα μετράει πάνω από 50 χρόνια ζωής και αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, που θα επιτρέψουν την συντήρηση και την ανακαίνισή του. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, γεγονός που θα συντελέσει στη μείωση της απώλειας ποσότητας νερού και στον εκσυγχρονισμό των μεθόδων άρδευσης.

Ύστερα από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε στις 11/6/2019 η ένταξη στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019 του έργου «ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ, ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ τ. ΔΗΜΟΥ ΩΛΕΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ», προϋπολογισμού ύψους 3.500.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη μελέτη θα περιλαμβάνει την επικαιροποίηση της υδρολογίας της λεκάνης απορροής του φράγματος Πηνειού, όπως και τις απαραίτητες μελέτες για την ανακαίνισή του. Επιπλέον, θα εξεταστεί, συνολικά, η κατασκευή εξωποτάμιας λιμνοδεξαμενής, η κατασκευή έργων ταμίευσης, άρδευσης, ύδρευσης και ανακαίνισης συντήρησης του τ. Δήμου Ωλένης, καθώς και ενημέρωση υφιστάμενων τοπογραφικών υποβάθρων.

Δυστυχώς, αν και υπήρχε η εκτίμηση ότι η μελέτη θα προκηρυχθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2020, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αυτή τη στιγμή υπάρχει στασιμότητα και κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχεια. Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες ότι κινδυνεύει να χαθεί ακόμα ένα έργο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ηλεία και την παραγωγική βελτίωσή της.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την ποιότητα της άρδευσης του Ηλειακού κάμπου, την εξοικονόμηση τεράστιων ποσοτήτων νερού, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή του φράγματος θα αναβαθμιστεί πλήρως και θα μπορέσει ν΄ αποτελέσει, εκτός των άλλων, τουριστικό πόλο έλξης.

Καλούνται λοιπόν οι αρμόδιοι Υπουργοί ν’ απαντήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι απαιτούμενες διαδικασίες και πότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για το έργο.

Επιτέλους, η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι υπάρχει και ο νομός Ηλείας και έχει άμεση ανάγκη έργων υποδομής. Όλοι οι Ηλείοι ζητούμε να σταματήσει να υπονομεύει τον τόπο μας και να τον καταδικάζει σε υπανάπτυξη και μαρασμό, ακυρώνοντας δρομολογημένα έργα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Πάτρα–Πύργος και Ολυμπία-Τρίπολη, όπως η υπογειοποίηση του σιδηρόδρομου στην Πάτρα κ.α. Απαιτούμε να ασχοληθεί με τα δρομολογημένα έργα που προσδίδουν παραγωγική προστιθέμενη αξία στην Ηλεία, συνεχίζοντας και επισπεύδοντας τις απαραίτητες ενέργειες υλοποίησής τους. 

Related post

Ηλεία: Εκκενώθηκαν σχολεία & δημόσια κτίρια-“Τρέχουν” πυρετωδώς τα Κλιμάκια μηχανικών

Ηλεία: Εκκενώθηκαν σχολεία & δημόσια κτίρια-“Τρέχουν” πυρετωδώς τα Κλιμάκια…

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/03/24 12.00 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΣΟΠΠ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ   11.00 Σεισμική δόνηση 5,7 βαθμών…
Πύργος: Πανικός στα σχολεία λόγω του σεισμού! Τα παιδιά στα προαύλια

Πύργος: Πανικός στα σχολεία λόγω του σεισμού! Τα παιδιά…

Άμεση η αντίδραση δασκάλων και καθηγητών σε πολλά σχολεία των περιοχών που “χτύπησε” ο ισχυρός σεισμός. Την διακοπή των μαθημάτων σε…
Ένας ο ισχυρός σεισμός αισθητός σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία – Επίκεντρο θαλάσσιο χώρο 50 χιλιόμετρα από τη Ζαχάρω

Ένας ο ισχυρός σεισμός αισθητός σε Μεσσηνία, Ηλεία και…

Ισχυρός σεισμός – ιδιαίτερα αισθητός στη Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία – σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής σε θαλάσσιο χώρο περίπου 50…