ΕΙΝΑ: Να σταματήσει τώρα η αθλιότητα των μετακινήσεων Παθολόγων στο Νοσοκομείο Πύργου

Το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων παθολόγων από το ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας», ΠΓΝΠ και Κ.Υ Τρίπολης, που πάνω από ένα χρόνο μετακινούνται παράνομα και παράλογα προς κάλυψη των εφημεριακών και άλλων αναγκών στην Παθολογική του ΓΝΠύργου.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται: «Υπενθυμίζουμε ότι η Παθολογική κλινική ΓΝΠύργου, έχει απομείνει με έναν μόνο Παθολόγο σε σύνολο επτά οργανικών θέσεων και με κανέναν ειδικευόμενο γιατρό σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων για έναν νομό 160.000 κατοίκων. Επί της ουσίας εδώ και πολλούς μήνες δεν υφίσταται, με την έννοια της οργανωμένης κλινικής που έχει συνέχεια στην παρακολούθηση των ασθενών. Καθημερινά λειτουργεί σε καθεστώς αργίας – εφημερίας με διαφορετικό εφημερεύοντα που βλέπει για πρώτη φορά από 50 έως 120 νοσηλευόμενους, με ό τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών και τους κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και ένα χρόνο η 6η ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν έχουν προβεί σε καμιά ουσιαστική ενέργεια για την στελέχωσή της. Αρνούνται να την χαρακτηρίσουν ως προβληματική-άγονη ζώνη, ώστε να δοθούν κίνητρα στελέχωσής της, με τη δικαιολογία ότι δεν «είναι δα και στην άκρη του κόσμου η Ηλεία», τη στιγμή που οι ίδιοι την έχουν καταστήσει υγειονομικά άγονη λόγω των πολιτικών τους. Αρνούνται να αναζητήσουν τις ευθύνες για τις παραιτήσεις είκοσι περίπου γιατρών από το νοσοκομείο την τελευταία διετία. Αρνούνται να σταματήσουν τη συνολική απαξίωση και υποβάθμιση των δομών Δημόσιας Υγείας της Ηλείας που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια.

Αντί να κάνουν τα στοιχειώδη, εδώ και ένα χρόνο βασίζουν τη «λειτουργία» της παθολογικής σε διαρκείς παράνομες μετακινήσεις παθολόγων από την Πάτρα και την Τρίπολη, στη λογική να υπάρχει μια λευκή ρόμπα. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις και διαμαρτυρίες των συναδέλφων, της Ε.Ι.Ν.Α και της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, η τραγική κατάσταση συνεχίζεται ενόψει μάλιστα της τουριστικής περιόδου που αντικειμενικά οι υγειονομικές ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Να σημειώσουμε ότι ήδη έχει κατατεθεί υπόμνημα προς τις εισαγγελικές αρχές Πύργου και Πάτρας για τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και εργασίας των γιατρών και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Η 6η ΥΠΕ βασίζει τις συνεχόμενες μετακινήσεις στην επίκληση των «εκτάκτων συνθηκών λόγω πανδημίας», οι οποίες ούτε έκτακτες είναι αφού ήδη έχουν συμπληρωθεί 14 μήνες ούτε στην πανδημία αφορούν αφού εδώ και καιρό ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην covid κλινική είναι μονοψήφιος. Έτσι κι αλλιώς, η πολιτεία «έληξε» την πανδημία με υπουργικές αποφάσεις. Ενδεικτικό του «έκτακτου» της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι συνάδελφοι μετακινούνται με δικά τους έξοδα και παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο παραδείγματα. Συνάδελφοι από τον Άγιο Ανδρέα που μετακινούνται εδώ και 7 μήνες δεν έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για τις εφημερίες τους! Συνάδελφοι που μετακινούνται εδώ και 13 μήνες, τους οφείλονται ποσά που αγγίζουν τα 2500 ευρώ!

Ως εδώ λοιπόν! Το φιλότιμο, η υπομονή και οι αντοχές μας έχουν όρια! Οι γιατροί είναι εργαζόμενοι και έχουν δικαιώματα.

Καλούμε τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο για να σταματήσει αυτή η αθλιότητα.

Τους καλούμε να αρνηθούν τα -χωρίς καμιά διοικητική και νομική αξία-  «φύλλα ημερήσιας κίνησης» που εκδίδει η 6η ΥΠΕ.

Τους καλούμε να χρησιμοποιήσουν το δίκαιο μέσο διεκδίκησης των ομαδικών επισχέσεων εργασίας προς την Διοίκηση του ΓΝΠύργου. Μέσο το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς αυτούς αλλά και για βαριά αντισυμβατική συμπεριφορά του εργοδότη (καταφανή άνιση μεταχείριση προς άλλους εργαζομένους, ανάθεση καθηκόντων βαρύτερων των κανονικών, προσβολή προσωπικότητας του εργαζομένου θίγουσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κοινωνική του υπόσταση, καθώς και μη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλουν οι κανόνες δικαίου (Ν. 1568/1985 κλπ ) και γενικές περιπτώσεις που επιδιώκεται η άρση της παρανομίας των μισθωτών.

Θα τους παρέχουμε κάθε  νομική, οικονομική και συνδικαλιστική κάλυψη στον αγώνα τους.

Καλούμε όλους τους φορείς της Ηλείας να διεκδικήσουμε από κοινού την πλήρη στελέχωση της Παθολογικής κλινικής με μόνιμους γιατρούς, τον χαρακτηρισμό της ως άγονη – προβληματική ζώνη, την κάλυψη των κενών σε όλο το Νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες των 160.000 κατοίκων.

Καλούμε την ΟΕΝΓΕ να στηρίξει τον αγώνα μας».

Related post

Επίσκεψη Δημήτρη Νικολακόπουλου στο ΚΤΕΛ Ηλείας

Επίσκεψη Δημήτρη Νικολακόπουλου στο ΚΤΕΛ Ηλείας

Επίσκεψη στο ΚΤΕΛ Ηλείας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Νικολακόπουλος. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Αριστοτέλη…
Πύργος: Συνελήφθη διακινητής ναρκωτικών

Πύργος: Συνελήφθη διακινητής ναρκωτικών

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε…
Eκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας για τους ποινικούς κώδικες 2024

Eκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας για τους ποινικούς κώδικες…

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και άκρως επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 και ώρα 18.00 στο…