Παρέμβαση Κώστα Μητρόπουλου για την έλλειψη μεταναστών- εργατών γης

Παρέμβαση Κώστα Μητρόπουλου για την έλλειψη μεταναστών- εργατών γης

Ζητά με επερώτησή του προς τον Περιφερειάρχη ενημέρωση για όσα έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή 

Παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (ΠΔΕ), κ. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, για την έλλειψη μεταναστών – εργατών γης

Tο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας θέτει προς την Περιφερειακή Αρχή ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Κωσταντίνος Μητρόπουλος, επισημαίνοντας ότι επικρατεί ανησυχία στους παραγωγούς ενόψει της φετινής ελαιοσυγκομιδής και εν συνεχεία της συγκομιδής φράουλας και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Ο κ. Μητρόπουλος τονίζει ότι η ελαιοπαραγωγή, ειδικά για περιοχές όπως ο Δήμος Ζαχάρως, ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, η ορεινή ζώνη του Δήμου Πύργου κά, αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος και ζωτικό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος για μη ομαλή συγκομιδή λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών.

Ο Ηλείος περιφερειακός σύμβουλος σημειώνει πως η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου 2022, προβλέπει 1.500 επιπλέον θέσεις εποχικής εργασίας, βάσει των οποίων γίνεται και η μετάκληση των εργαζομένων από άλλα κράτη. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ηλειακής παραγωγής.

Επικαλούμενος δηλώσεις στη Βουλή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεωργίου Στύλιου, ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει ότι για να εκδοθεί νέα ΚΥΑ, λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά η γνώμη της ΠΔΕ, έπειτα από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Εν συνεχεία, η ΠΔΕ αποστέλλει στα αρμόδια υπουργεία την τελική της γνώμη μετά των απαραίτητων στοιχείων και δεδομένων αναφορικά με τη διαθέσιμη προσφορά εργασίας και τις ανάγκες αυτής.

Εν κατακλείδι, ζητά από τον Περιφερειάρχη ενημέρωση σχετικά με τα όσα έχει πράξει έως τώρα η Περιφερειακή Αρχή για το μείζον αυτό πρόβλημα και αν προτίθεται να παρέμβει ώστε να δοθεί αποτελεσματική λύση.

«Η ελαιοπαραγωγή είναι η βασική πηγή εισοδήματος για την πλειονότητα των αγροτών της Ηλείας, ιδιαίτερα σε περιοχές της νότιας Ηλείας όπως ο Δήμος Ζαχάρως. Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς, ιδιαίτερα τους πυρόπληκτους. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή της φράουλας, που είναι εξίσου δυναμικό και εξαγώγιμο προϊόν που πρέπει να προστατευτεί. Η Περιφερειακή Αρχή οφείλει να ενημερώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις πραγματικές ανάγκες της Ηλείας σε εργατικά χέρια και να αναλάβει πρωτοβουλίες αποτελεσματικής επίλυσης», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…