Ηλεία: Μαζική κινητοποίηση των αγροτών για τη σταφίδα στον Πύργο

Ηλεία: Μαζική κινητοποίηση των αγροτών για τη σταφίδα στον Πύργο

Κατώτερη εγγυημένη τιμή στη σταφίδα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζήσουν στα χωριά τους, απαιτούν, μεταξύ άλλων σταφιδοπαραγωγοί μαύρης – κορινθιακής σταφίδας της Ηλείας.

Της Κατερίνας Πλλυδώρου

Την Δευτέρα το πρωί ξεκίνησαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα για τον κόμβο Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο, οι αγρότες της Ηλείας, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στα φανάρια, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, ακολουθώντας μετέπειτα και μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, θέλοντας να εκφράσουν για μια ακόμη φορά τα δίκαια αιτήματά τους στο Επιμελητήριο και τον Δήμο.

Δεν πρέπει να παραλειφθεί πως στον κόμβο οι αγρότες της Ηλείας συναντήθηκαν με τον αντιπεριφαρειάρχη Ηλείας, κ. Βασίλη Γιαννόπουλο.

Ο ίδιος είπε ότι θα προωθήσει το αίτημά τους προς το Υπουργείο και πως σε συνάντηση που είχε με τον κ Γεωργαντά το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε από πλευράς του, με την  Περιφέρεια να ασκεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση για να γίνουν δεκτά τα αιτήματά των σταφίδα παραγωγών. Επίσης έκανε λόγο για το ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της μαυρομάτας καθώς ανέλυσε πως  σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει σύντομα, θα κληθούν και οι ίδιοι, για να ακουστεί η φωνή τους και να πουν οι ίδιοι για το πρόβλημα που βιώνουν.

«Εδώ και ένα χρόνο που εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, δεν πληρωνόμαστε την παραγωγή μας για το 2021 βλέπουμε το κράτος και τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά έχουμε τις ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων να είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές που μας ζητάνε να πουλήσουμε τον κόπο μας και φέτος να είναι εξευτελιστική. Φυσικά από όλο αυτό θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι αφού οι καταναλωτές συνεχίζουν να το αγοράζουν πανάκριβα στα ράφια των Super Market.

Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ενώ μας χρωστάει αποζημιώσεις από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων τους πάει σύννεφο. Μιλάνε για παροχές στους αγρότες, αποζημιώσεις, επιδότησης, έργα υποδομών κ.α. μέσα από τις εφημερίδες και τα site και το μόνο που βλέπουμε είναι να μας κόβουν το ρεύμα, το νερό και να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα και το φαΐ μας για να ζήσουμε», επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα, ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

«Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων.

Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Ομοσπονδία και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, διεκδικώντας:

 

Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό για την Κορινθιακή Σταφίδα που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg έτσι ώστε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουμε ένα εισόδημα επιβίωσης.

Related post

Ομόφωνα ένοχη η Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Ομόφωνα ένοχη η Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Ένοχη για την ανθρωποκτονία της πρωτότοκης 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παρά τη…
Ηλεία: Εκκενώθηκαν σχολεία & δημόσια κτίρια-“Τρέχουν” πυρετωδώς τα Κλιμάκια μηχανικών

Ηλεία: Εκκενώθηκαν σχολεία & δημόσια κτίρια-“Τρέχουν” πυρετωδώς τα Κλιμάκια…

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/03/24 12.00 ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕ ΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ ΣΟΠΠ ΔΗΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ -ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΝΝΗΣ   11.00 Σεισμική δόνηση 5,7…
Πύργος: Πανικός στα σχολεία λόγω του σεισμού! Τα παιδιά στα προαύλια

Πύργος: Πανικός στα σχολεία λόγω του σεισμού! Τα παιδιά…

Άμεση η αντίδραση δασκάλων και καθηγητών σε πολλά σχολεία των περιοχών που “χτύπησε” ο ισχυρός σεισμός. Την διακοπή των μαθημάτων σε…