Κορωνοϊός: Νέο δραματικό ρεκόρ με 865 κρούσματα — Προς νέα μέτρα

Νέα αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ειδικότερα, σύμφωνα με ΕΟΔΥ, την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 865 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 82 συνδέονται με γνωστές συρροές και 44 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 27.334, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 3.672 (13,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10802 (39.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εξάλλου, 86 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 28 (32,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 534 θανάτους συνολικά στη χώρα. 201 (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινωθούν σε λίγη ώρα καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece δεν θα ανακοινωθεί απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους επιστήμονες προκρίνουν μόνο τοπικά μέτρα βάσει της εικόνας που καταγράφεται στον υγειονομικό χάρτη.

Στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκονται ιδίως οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που πλησιάζουν επικίνδυνα, και μετά τη σημερινή επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας δεν αποκλείεται να βρεθούν, στην «κόκκινη ζώνη» όσον αφορά στο ιικό τους φορτίο.

Έτσι, μετά την Κοζάνη, όπου βρίσκεται ήδη σε καθεστώς τοπικού lockdown, «συναγερμός» έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Εύβοια και τις Σέρρες, όπου τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες και έχουν εντοπιστεί επικίνδυνες εστίες.

Χαρδαλιάς: Κρίσιμη η κατάσταση στην Καστοριά

«Έχουμε επιθετική έξαρση του ιού με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά του πρώτου γύρου» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποίησε στην Καστοριά, με τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής.

Σε ερώτηση για το εάν η Καστοριά θα εισέλθει στην υγειονομική κατάσταση 4, όπως έγινε αντίστοιχα με την Κοζάνη, τόνισε «ότι δεν θέλει ο ίδιος να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα του υγειονομικού χάρτη», ωστόσο επισήμανε ότι «ανεξάρτητα εάν θα περάσει στην κατάσταση 4, τα επόμενα 24 ώρα είναι σημαντικά καθώς η έξαρση του ιού πρέπει να σταματήσει».

Ανέφερε ότι «η Καστοριά έχει σήμερα 113 κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη», αλλά αυτό που προβληματίζει τον ίδιο και τους επιδημιολόγους που παρακολουθούν την περιοχή είναι ότι «τα ενεργά κρούσματα συσχετίζονται με “κλάστερς” που λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης».

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την κατάσταση ως κρίσιμη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αλλαγές στον χάρτη επικινδυνότητας

Σημειώνεται πως αναμένονται και οι αλλαγές στον χάρτη της Πολιτικής Προστασίας με τα τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας για κάθε περιφερειακή ενότητα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η Θεσσαλονίκη να περάσει από το «κίτρινο» στο «πορτοκαλί» επίπεδο, πληροφορία που επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, Ιωάννινα και Καστοριά να περάσουν στο «κόκκινο» επίπεδο, να μπουν δηλαδή σε καθεστώς lockdown,

Αλλαγή επιπέδου λόγω αυξημένων κρουσμάτων είναι πιθανόν να γίνει σε:

Κόρινθο (από «κίτρινο» σε «πορτοκαλί»)
Σέρρες (από «πράσινο» σε «κίτρινο»)
πιθανότατα Βοιωτία (από «κίτρινο» σε «πορτοκαλί»)

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…