Μετακίνηση εκτός νομού: Ελεύθερα τα ταξίδια τον χειμώνα αλλά υπάρχει… πρόβλημα

Το ερώτημα που προκύπτει, τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου και στο τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, είναι το κατά π΄όσο θα είναι εφικτές φέτος οι εκδρομές και τα τριήμερα σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, σε χιονοδρομικά κέντρα και… οπουδήποτε με χιόνια.

Τα περιοριστικά μέτρα στη μετακίνηση εκτός νομού εφαρμόστηκαν αρχικά τον Μάρτιο του 2020, επανήλθαν τον Νοέμβριο και κράτησαν μέχρι και την Άνοιξη του 2021.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα… «σύνορα» για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα είναι ανοιχτά, όμως θα υπάρχουν δυσκολίες στα ταξίδια.

Πρώτη δυσκολία για όσους θέλουν να μετακινηθούν με κάποιο μέσο (πλην ΙΧ) είναι ότι θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να κάνουν rapid test και για την επιστροφή τους από το τριήμερό τους.

Μία ακόμα δυσκολία, είναι το πού θα… τρώνε και θα διασκεδάζουν όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους της εστίασης.

Τον χειμώνα στους τουριστικούς προορισμούς είναι δύσκολο λόγω των καιρικών συνθηκών, να διαμορφωθούν εξωτερικοί χώροι εξυπηρέτησης, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί, αν οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται στα εστιατόρια των ξενοδοχείων που θα διαμένουν.

Τα μέτρα που θα ισχύουν στις μετακινήσεις το διάστημα 13/9-31-3:

Οι μετακινήσεις με πλοίο και αεροπλάνο θα συνεχίσουν να γίνονται όπως και σήμερα, δηλαδή:

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού

Με PCR 72 ωρών

Με αρνητικό rapid test 48 ωρών, το οποίο θα γίνεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με κόστος 10 ευρώ

Με πιστοποιητικό νόσησης

Παιδιά 5-12 ετών ταξιδεύουν με self test

Ταξίδι με το αυτοκίνητο

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο μένει ως έχει, δηλαδή χωρίς κάποιο υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό.

Πλέον δεν υπάρχει όριο στο πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο ωστόσο, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, εκτός αν στο ίδιο ΙΧ είναι γονείς με τα παιδιά τους, συμβιούντες και συγγενείς α’ και β’ βαθμού.

Οι μεγάλες αλλαγές

Δύο είναι οι βασικές διαφορές σε ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού για τους ανεμβολίαστους.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας διενέργειας rapid test με κόστος 10 ευρώ για τους ανεμβολίαστους, επεκτείνεται και σε άλλα μέσα μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, εκτός από αεροπλάνα και πλοία, πλέον υποχρεωτικά θα είναι τα rapid test ή τα PCR στα ΚΤΕΛ και στα τρένα στα οποία μέχρι τώρα υποχρεωτική ήταν μονάχα η μάσκα. Έτσι όσοι θέλουν να ταξιδέψουν εκτός νομού μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test ή PCR.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στις μετακινήσεις εκτός νομού

Πλέον, δεν θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να έχουν ανά χείρας το χαρτί που θα αποδεικνύει το αρνητικό rapid test ή το PCR.

Παράλληλα, η βεβαίωση αρνητικού rapid test δεν θα γίνεται αποδεκτή με τα έγγραφα του αποτελέσματος που χορηγούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά από ειδική σελίδα του gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι αποκλείονται από τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ ενώ, τα νέα μέτρα και οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε θα τεθούν σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα έχουν διάρκεια μέχρι 31 Μαρτίου 2022.

Related post

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…
Επίσκεψη Δημήτρη Νικολακόπουλου στο ΚΤΕΛ Ηλείας

Επίσκεψη Δημήτρη Νικολακόπουλου στο ΚΤΕΛ Ηλείας

Επίσκεψη στο ΚΤΕΛ Ηλείας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Νικολακόπουλος. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Αριστοτέλη…
Πύργος: Συνελήφθη διακινητής ναρκωτικών

Πύργος: Συνελήφθη διακινητής ναρκωτικών

Συνελήφθη, προχθές το πρωί, στον Πύργο, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, ένας ημεδαπός άνδρας, σε…