Προσωπικός ιατρός: Παράταση έως την 1η Δεκεμβρίου για τα αντικίνητρα για τη μη εγγραφή των πολιτών
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
- 28 Σεπτεμβρίου, 2022
- 127
- 1 minute read
Η απόφαση ελήφθη λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην εξεύρεση ιατρού, κυρίως στην Αττική και την ΘεσσαλονίκηPixabay
Ο χρόνος έναρξης του συστήματος συνεπειών («αντικινήτρων») για τη μη εγγραφή των πολιτών σε Προσωπικό Ιατρό μετατίθεται από την 1η Οκτωβρίου για την 1η Δεκεμβρίου. Η σχετική ΚΥΑ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.
Σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), υπενθυμίζει την έντονη αντίθεση του στην εφαρμογή του μέτρου και τονίζει την πάγια θέση του ότι ο προσωπικός ιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.
Υπενθυμίζεται ότι στα αντικίνητρα που πλέον θα ισχύσουν από 1η Δεκεμβρίου, περιλαμβάνεται πρόσθετη συμμετοχή κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του, στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές. Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
