Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και στην Ηλεία: Με χαμόγελα και αγιασμούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε και στην Ηλεία: Με χαμόγελα και αγιασμούς ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

 

Με τις σχολικές αυλές να γεμίζουν και πάλι παιδικές φωνές, χαμόγελα και συγκίνηση, ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά στην Ηλεία.

 

Το πρώτο κουδούνι ήχησε στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού, μετά την τέλεση των καθιερωμένων αγιασμών, σηματοδοτώντας την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στην καθημερινότητα του σχολείου.

 

Ξεχωριστή ήταν η πρώτη ημέρα για τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού, τα οποία έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο νέο τους σχολικό περιβάλλον. Με τις καινούργιες τσάντες στους ώμους και κρατώντας το χέρι των γονιών τους, τα «πρωτάκια» έφτασαν στις σχολικές αυλές με εμφανή την αμηχανία, αλλά και τον ενθουσιασμό για τη νέα τους αρχή.

 

Αγιασμός στα σχολεία του Πύργου

 

Οι αγιασμοί πραγματοποιήθηκαν παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ οι ιερείς μετέφεραν τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανασίου για μια δημιουργική, ασφαλή και επιτυχημένη σχολική χρονιά.

 

Ο Μητροπολίτης Ηλείας παρέστη και τέλεσε τον αγιασμό στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία Πύργου, καθώς και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου.

 

Κατά τη διάρκεια των τελετών, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων καλωσόρισαν μαθητές και γονείς, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των πλευρών της σχολικής κοινότητας για μια ομαλή και δημιουργική εκπαιδευτική χρονιά.

 

Μετά την ολοκλήρωση των αγιασμών, οι μαθητές παρέλαβαν τα πρώτα τους βιβλία και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα των επόμενων ημερών.

 

Έτσι, η σχολική κοινότητα της Ηλείας μπήκε και επίσημα σε ρυθμούς μαθημάτων, με τις ευχές όλων για μια χρονιά γεμάτη γνώση, δημιουργία και όμορφες στιγμές.

 

Στα σχολεία του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων για τη νέα σχολική χρονιά

Με αγιασμό και ευχές

ήχησε το πρώτο κουδούνι

Σάκης Μπαλιούκος: «Πρώτη προτεραιότητα η παιδεία και η ασφάλεια των παιδιών μας»

 

 

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και ευχές για τη νέα σχολική χρονιά 2026-27, ήχησε το πρώτο κουδούνι την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στα σχολεία του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Στην έδρα του Δήμου, την Κρέστενα, αρχικά τελέστηκε αγιασμός στο δημοτικό σχολείο με τις ευλογίες του π. Σπυρίδωνα, παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Κώστα Δρακόπουλου, του διοικητή του Α.Τ. Κρεστένων κ. Σωτ. Πιτσινή, εκπαιδευτικών, τοπικών φορέων και πολλών γονέων.

Ο κ. Δρακόπουλος μετέφερε τις θερμές ευχές προς τους μαθητές του Δημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου και ιδιαίτερα όπως είπε στα «πρωτάκια» μας, που περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι του δημοτικού σχολείου.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε και θα παραμείνουμε δίπλα σας. Η παιδεία και η ασφάλεια των παιδιών μας αποτελούν την πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Οι πόρτες του Δήμου είναι πάντα ανοιχτές για να επιλύσουμε κάθε πρόβλημα και να διασφαλίζουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το σχολείο μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ.

Στο ΕΠΑΛ

Αγιασμός εξάλλου για την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου τελέστηκε και στο ΕΠΑΛ Κρεστένων, παρουσία της αντιδημάρχου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων κ. Αθανασίας Κουσκουρή, της δημοτικής συμβούλου κ. Αντωνίας Νανοπούλου, των εκπαιδευτικών, γονέων και κατοίκων της περιοχής. Ο ιερέας π. Βασίλειος ανέγνωσε το μήνυμα του σεβ. Μητροπολίτη Ολυμπίας-Τριφυλίας κ. Χρυσόστομου, για την έναρξη των μαθημάτων.

Η κ. Κουσκουρή σε σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Δ.Α. με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Μπαλιούκο, για την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για τη σωστή παροχή παιδείας, με εμπλουτισμό των ειδικοτήτων, ομαλή λειτουργία των εργαστηρίων, ασφάλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κ.α.

Σε γυμνάσιο και λύκειο

Έναρξη της νέας σχολικής χρονιά έγινε και στο γυμνάσιο και λύκειο Κρεστένων, με την τέλεση αγιασμού και ευχές για υγεία και καλή πρόοδο στους μαθητές.

Το Δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Αναστ. Καρνάρος, ο οποίος τόνισε πως «είναι μια ευκαιρία οι μαθητές να θέσουν καινούργιους στόχους και να έχουν μπροστά τους τη γνώση. Σαν δημοτική αρχή είμαστε δίπλα σας σε κάθε ανάγκη του σχολείου με οποιαδήποτε μέσο και αξιοποιώντας προγράμματα όπως το «Μαριέττα Γιαννάκου», το οποίο ανακαινίζει τα κτίρια. Επιπλέον είναι γνωστό ότι το Γυμνάσιό μας έχει μετονομαστεί σε Διονύσης Σιμόπουλος προς τιμήν του μεγάλου επιστήμονα, ο οποίος ενέπνευσε χιλιάδες παιδιά μέσα από τη δράση του στο Πλανητάριο και θα είναι χαρά μας που το απολυτήριο θα φέρνει πλέον το όνομά του».

Αγιασμός τελέστηκε και στα υπόλοιπα σχολεία του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, στις Δ.Ε. Σκιλλούντος Ανδρίτσαινας και Αλιφείρας, με την προσδοκία για μια καλή νέα σχολική χρονιά για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

 

 

 

 

Επίσημη πρώτη στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πηνειού

 

Με χαμόγελα, αισιοδοξία και νέους στόχους το πρώτο κουδούνι 

* Προτεραιότητα οι σχολικές υποδομές 

Με το πρώτο κουδούνι να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας διαδρομής γνώσης, δημιουργίας και προόδου, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στα σχολεία του Δήμου Πηνειού. Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, συνοδευόμενος από συνεργάτες και εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής, βρέθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Τραγανού, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Γαστούνης, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βαρθολομιού, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και τα ζητήματα των σχολικών κοινοτήτων. 

Το πρώτο κουδούνι βρήκε το Δημοτικό Σχολείο Τραγανού, πλήρως ανανεωμένο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης και αναβάθμισης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τις 300.000 ευρώ. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση που συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλέστερων, σύγχρονων και λειτουργικών χώρων για μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γαστούνης, ο Δήμαρχος βρέθηκε σε ένα σχολείο όπου ολοκληρώνεται μια ακόμη σημαντική παρέμβαση. Οι εργασίες για το έργο «Αναβάθμιση – Επεμβάσεις Α΄ Δημοτικού Σχολείου Δ.Κ. Γαστούνης» -με προϋπολογισμό 495.000 ευρώ- βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο. 

Στο Γυμνάσιο – Λύκειο Βαρθολομιού, ο κ. Καστρινός ενημερώθηκε για την πορεία του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος, συνολικού προϋπολογισμού 990.000 ευρώ. Οι εργασίες ολοκληρώνονται σύντομα, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις εγκαταστάσεις και τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου. 

Στο Γυμνάσιο – Λύκειο Γαστούνης, ο Δήμαρχος συνομίλησε με την εκπαιδευτική κοινότητα και ενημερώθηκε για ζητήματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της σχολικής μονάδας. Στόχος είναι η πλήρης χαρτογράφηση της στατικής επάρκειας και της αντισεισμικής θωράκισης των υποδομών, ώστε να δρομολογούνται οι αναγκαίες παρεμβάσεις αναβάθμισης και ενίσχυσης. 

Οι παρεμβάσεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου Πηνειού για τη σταδιακή αναβάθμιση των σχολικών υποδομών, με έμφαση στην ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. 

Αλέξης Καστρινός: «Επενδύουμε στα σχολεία, επενδύουμε στα παιδιά μας» 

Τη σταθερή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής να βρίσκεται στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός, επισημαίνοντας ότι, με τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, υλοποιείται ένας συνεκτικός σχεδιασμός για ασφαλή, λειτουργικά και σύγχρονα σχολεία, με υποδομές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. 

«Η αναβάθμιση της σχολικής στέγης αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας. Ήδη σημαντικές παρεμβάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ενώ άλλα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα παραδοθούν στις σχολικές κοινότητες. Παράλληλα, φροντίζουμε ώστε οι παρεμβάσεις μας να βασίζονται σε πραγματικές ανάγκες και σε τεκμηριωμένη εικόνα για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων» τόνισε ο Δήμαρχος Πηνειού και συμπλήρωσε «Θέλουμε τα παιδιά μας να φοιτούν σε σχολεία ασφαλή, σύγχρονα και λειτουργικά, σε χώρους που δημιουργούν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για μάθηση και δημιουργία. Γιατί η επένδυση στα σχολεία είναι επένδυση στα ίδια τα παιδιά και στο μέλλον του τόπου μας». 

Ο κ. Καστρινός ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία, πρόοδο και δύναμη: «Με πίστη στις δυνατότητες της νέας γενιάς και αισιοδοξία για το μέλλον, εύχομαι σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, γεμάτη υγεία, πρόοδο και όμορφες στιγμές».