Υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, κομμωτήρια μία φορά την εβδομάδα

Υποχρεωτικά self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα μία φορά την εβδομάδα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Τετάρτης 14 Απριλίου.

Τα self test θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, κομμωτήρια μία φορά την εβδομάδα. Αναλυτικά όσα ανέφεραν στην ενημέρωση οι κκ. Κικίλιας, Χατζηδάκης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας και τα self tests στους εργαζομενους.

Κικίλιας: 1,2 εκατ. εμβόλια Pfizer επιπλέον στη χώρα μας μέχρι τον Ιούνιο

Αρχικά τον λόγο πήρε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση του ΕΟΔΥ της Τετάρτης 14 Απριλίου, λέγοντας ότι ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί σταδιακά τις τελευταίες ημέρες.

«Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι 27.462, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πάνω από 30.000», συνέχισε ο υπουργός Υγείας, που έκανε λόγο για βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε όλη τη χώρα, πλην κάποιων περιοχών στην κεντρική Μακεδονία.

«Θέλω να σταθώ στην Αττική. Η επιδημιολογική εικόνα δείχνει σταθεροποιητικές τάσεις, κάτι που είναι ελπιδοφόρο, όμως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Τώρα περισσότερο από ποτέ δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κορονοϊό να μετατρέψει αυτή την συγκρατημένη αισιοδοξία σε απειλή», συμπλήρωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

«Στη χώρα μας αναλογούν 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Pfizer ως τον Ιούνιο από τις επιπλέον 50 εκατομμύρια δόσεις που εξασφάλισε η ΕΕ», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Παράληλλα, τόνισε πως στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής πάνω από 2,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων (συνολικά για πρώτη και δεύτερη δόση).

Χατζηδάκης: Υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους μία φορά την εβδομάδα

Υποχρεωτικά θα είναι τα self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, κομμωτήρια και μεταφορές για τους εργαζόμενους μία φορά την εβδομάδα.

Στο λιανεμπόριο (και σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων και ποτών

Στην εστίαση (στις ανοιχτές επιχειρήσεις)

Στις μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές

Στις υπηρεσίες καθαρισμού

Στα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής

Στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

Τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων και θα πρέπει να γίνονται μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα παραλαμβάνονται από τη Δευτέρα 19/4 , από τα φαρμακεία και δωρεάν, με τον ΑΜΚΑ.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, στον δημόσιο τομέα, υποχρεωμένοι να κάνουν self test είναι οι:

Υπάλληλοι των ΚΠΕ και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

«Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους «αρνούνται» τα self test

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει στη δουλειά μόνο εάν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Από την άλλη, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το ΣΕΠΕ, ενώ αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Τέλος, σε περίπτωση που βρεθεί εργοδότης ο οποίος απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Τι να κάνετε αν βγει θετικό το self test, πού δηλώνετε το αποτέλεσμα

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους παραπάνω κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές (νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας)

Οι εργαζόμενοι στις παραπάνω δραστηριότητες υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self tests. Προμηθεύονται τα self tests δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Πώς δηλώνει ο εργαζόμενος το αποτέλεσμα του self test:

Oι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Έπειτα, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στην Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όπου θα υποβάλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει να κάνει επαναληπτικό έλεγχο εντός 24 ωρών, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test, καθώς και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

«Ψαλίδι» στις αποδοχές των υπαλλήλων που δεν προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος στην εργασία τους

Το σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι πρόκειται για συμπληρωματική δράση σε ό,τι αφορά τους διαγνωστικούς ελέγχους ανίχνευσης του SARS-CoV-2, που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση. Μετά τα σχολεία επεκτείνεται και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στηρίζεται στα εξής κριτήρια:

– Στην ελεγχόμενη και ασφαλής λειτουργία συγκεκριμένων δραστηριοτήτων της οικονομίας και του κράτους και

– Στα διαθέσιμα αποθέματα self tests με βάση τις παραδόσεις που έχουν γίνει και τον επαρκή εφοδιασμό των φαρμακείων σε όλη τη χώρα.

Από τα 10.155 φαρμακεία μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί, 832.831 self tests .

Σε ποιες κατηγορίες του δημόσιου τομέα είναι υποχρεωτικό το self test

Υπάλληλοι των ΚΕΠ, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, την βεβαίωση πραγματοποίησης του οικιακού. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της δήλωσης από την πλατφόρμα ο εργαζόμενος μπορεί να συμπληρώσει την δήλωση χειρόγραφα, σύμφωνα με σχετικό υπόδειγμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλή

Related post

Κέφι, τραγούδι, χορός σε αποκριάτικους ρυθμούς στο 29ο Καρναβάλι Κρεστένων

Κέφι, τραγούδι, χορός σε αποκριάτικους ρυθμούς στο 29ο Καρναβάλι…

Παρουσία πλήθους κόσμου διεξήχθησαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης Ούτε η βροχή δε σταμάτησε το 29ο Καρναβάλι Κρεστένων! Την…
Διάρρηξη και 10.000€ σε γνωστή ψησταριά στον Πύργο- Μια προσαγωγή στην Α.Δ. Ηλείας

Διάρρηξη και 10.000€ σε γνωστή ψησταριά στον Πύργο- Μια…

Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά γνωστή κεντρική ψησταριά στην Ηλειακή πρωτεύουσα… Η λεία του δεν ήταν τα “λαχταριστά” σουβλάκια, αλλά…
Πρωτιά για Α. Μαρούντα στις Εκλογές Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ηλείας

Πρωτιά για Α. Μαρούντα στις Εκλογές Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής από τα εν…