Χρέη στην εφορία: Σχέδιο αναβίωσης των 120 δόσεων, νέα ευκαιρία για όσους έχασαν παλιές ρυθμίσεις

Χρέη στην εφορία: Σχέδιο αναβίωσης των 120 δόσεων, νέα ευκαιρία για όσους έχασαν παλιές ρυθμίσεις

Σχέδιο για έως 120 δόσεις για χρέη προς την εφορία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης – Θα είναι στο μοτίβο των παλιών ρυθμίσεων

Νέα ευκαιρία αναμένεται να έχουν όσοι οφειλέτες της εφορίας έχασαν τις παλαιές ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία, ετοιμάζει ένα πλάνο αναβίωσης των παλαιών ρυθμίσεων. Το σχέδιο αφορά τους φορολογούμενους οι οποίοι ενώ είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για παλαιές φορο-οφειλές ή των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας και δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των μηναίων δόσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τα 113 δισ. ευρώ και παράλληλα οι «φρέσκες» οφειλές (το τελευταίο 12μηνο) να υπερβαίνουν τα 7 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο τραπέζι το σενάριο της αναβίωσης παλαιών ρυθμίσεων. Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να έχει λάβει τις σχετικές αποφάσεις και να ενεργοποιήσει το νέο σχέδιο που θα αφορά όσους απώλεσαν τις ρυθμίσεις τους να επανενταχθούν σε αυτές και να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Όπως αναφέρουν σήμερα τα ΝΕΑ, οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων θα μπορέσουν να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις με ένα «πέναλτι».Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβάρυνση θα έχει να κάνει είτε με προσαύξηση επιτοκίου, είτε με την υποχρέωση καταβολής ορισμένων (πχ. δύο ή περισσότερων δόσεων) που χάθηκαν από τη ρύθμιση.

Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει αναβίωση των εξής ρυθμίσεων:

– 100 ή 120 δόσεων: Η επανένταξη στις 100 ή 120 δόσεις θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ωστόσο στην πορεία αρκετοί και διάφορους λόγους την έχασαν.

– 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021 οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις). Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο, το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα.

Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…