Αναστάσιμη Αγρυπνία στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου, για την «απόδοση» της εορτής του Πάσχα

Φθάνοντας στο τέλος της Αναστάσιμης περιόδου, η οποία είναι περίοδος “Χαράς Ανθρώπων και Αγγέλων”, λόγω της «Εορτής των εορτών και της Πανήγυρις των Πανηγύρεων», αφού το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού, είναι η κορωνίδα της Χριστιανικής πίστεώς μας, η οποία επισφραγίζει την πνευματική ταυτότητα των Χριστιανών και καθορίζει την δύναμη του Ορθοδόξου φρονήματος, με Ιερή κατάνυξη, λαμπρότητα καθώς επίσης την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και ευπρέπεια, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αναστάσιμη Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.κ. Γερμανού, το βράδυ της Τρίτης 15ης Μαΐου ε.έ., επί τη εορτή της Απόδοσης του Πάσχα, αφού κάθε μεγάλη εορτή στην Ορθόδοξη λατρεία μας, έχει και την «απόδοσή» της. Κάθε εορτή είναι ένα ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στην ζωή της Αγίας Εκκλησίας μας, αλλά και στην ζωή κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού.
 
Η Ανάσταση βέβαια δεν σταματάει με την απόδοση της εορτής του Πάσχα αλλά συνεχίζεται. Κάθε φορά, που τελούμε την Θεία Λειτουργία. Η Θεία Λειτουργία ξαναζωντανεύει μπροστά μας, όλα τα στάδια της ζωής του Χριστού. «Οδεύωμεν διά πασών των ηλικιών του Χριστού», όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Κάθε Θεία Λειτουργία είναι μια ανάμνηση του Σταυρού και της Αναστάσεως. Είναι το Σταυρώσιμο και Αναστάσιμο Πάσχα. Ιδιαίτερα δε η Θεία Λειτουργία της Κυριακής έχει Αναστάσιμο χαρακτήρα. Είναι η Λειτουργία της «μιας των Σαββάτων». Την Κυριακή όλα είναι Αναστάσιμα. Τα απολυτίκια των οκτώ ήχων, όλα αναστάσιμα. Αλλά και τα τροπάρια του όρθρου της Κυριακής. Κατεξοχήν δε Αναστάσιμη είναι η περίοδος του Πάσχα, του Πεντηκοσταρίου, που αρχίζει τη νύχτα της Αναστάσεως και τελειώνει συν Θεώ την Κυριακή των Αγίων Πάντων.  
 
Στην Ιερά αυτή  Αγρυπνία, η οποία εψάλλει σύμφωνα με το Τυπικό της Αγίας μας Εκκλησίας, όπως η Πασχαλινή Ακολουθία την νύκτα της Αναστάσεως,συμμετείχαν οι Αιδ. Ιερείς π. Παντελεήμων Παπαηλιού π. Γρηγόριος Πάπαρης, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Παναγιώτης Κλουκίνας και ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ενώ τον Θείον Λόγον εκήρυξε επίκαιρα ο κ. Παναγιώτης Κουής Καθηγητής Θεολόγος.
 
Φιλακόλουθοι Χριστιανοί της Ενορίας αλλά και της πόλης του Πύργου, προσήλθαν στην Ιερά αυτή αγρυπνία,  έχοντας  την πνευματική  ευκαιρία να απολαύσουν για ακόμη  μία φορά, την ομορφιά της Εορτής των Εορτών του Πάσχα,  η οποία εκπηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου μας και να ζήσουν το μεγαλείο της λαμπροφόρου Αναστάσεώς Του, τον Θρίαμβο της αγάπης πάνω στο μίσος και της αλήθειας πάνω στο ψέμα, δοξάζοντας των εκ νεκρών Αναστάντα Κύριον και ψάλλοντας με όλη την ψυχή τους, το χαρμόσυνο μήνυμα: “ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!”.
 
Τον πιο σημαντικό χαιρετισμό που μπορούμε να προσφέρουμε στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η χώρα μας και στον κόσμο γύρω μας, που είναι γεμάτος απόγνωση, άγχος, κατάθλιψη, καθώς επίσης με προβλήματα και όλων των ειδών φόβους και αμφιβολίες για το αύριο, αντλώντας έτσι δύναμη αντιστάσεως στην σημερινή σήψη… και παρακμή…, λαμβάνοντας παράλληλα την πεποίθηση και την ελπίδα, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο στις καρδιές των πιστών μας, με την εορτή του Πάσχα, ότι μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση, καθώς επίσης και την βεβαιότητα ότι η δύναμη της αγάπης του Χριστού, έχει τον τελευταίο λόγο στην κρίσιμη και ζοφερή αυτή περίοδο για όλους μας… ενώ θα πρέπει  επίσης να ζούμε αδιαλείπτως  το «Αληθώς Ανέστη», ξεπερνώντας  έτσι τις ποικίλες δυσκολίες του παρούσης ζωής.

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…