Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος για δρόμο Αρχαία Ολυμπία – θάλασσα

Δρόμος Αρχαία Ολυμπία – θάλασσα. Ένα αίτημα δεκαετιών γίνεται πράξη

Ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της Ηλείας φαίνεται να ξεκινά το δρόμο της υλοποίησής του.

Πρόκειται για το δρόμο σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τη θάλασσα.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας θα έχουν άμεση και σύντομη πρόσβαση προς τις υπέροχες παραλίες του νομού, μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα και την αύξηση της παραμονής τους στη περιοχή.

Πριν μερικούς μήνες ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος απέστειλε σχετικό φάκελο – αίτημα προς τον Γ.Γ Υποδομών κ. Δέδε και επανέφερε το αίτημα στον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη στην τελευταία επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Υπουργός την περασμένη Δευτέρα 25/02 ζήτησε την αποστολή του φακέλου της παλαιάς μελέτης που έχει συνταχθεί από την Π.Ε Ηλείας και η οποία παραδόθηκε από τον κ. Γεωργιόπουλο στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη χθες 26/02 σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του τελευταίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί και δημοπρατηθεί η ωρίμανσή της σύμφωνα με την εντολή του Υπουργού.

Ο σχετικός φάκελος που παραδόθηκε περιλαμβάνει οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικές και υδραυλικές μελέτες, μελέτες κόμβων καθώς και έγκριση της ΜΠΕ από τη ΕΥΠΕ.

Η εν λόγω οδός θα έχει ως αφετηρία την Εθνική οδό Πύργου- Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πλατάνου) και θα καταλήγει στην Εθνική οδό Πύργου- Κυπαρισσίας (πλησίον Καλλικώμου) και έχει μήκος 10.400 μέτρα περίπου.

Προβλέπεται η κατασκευή νέας γέφυρας στον Αλφειό ποταμό για την οποία έχει εκπονηθεί προκαταρκτική μελέτη καθώς και η κατασκευή δύο cut and cover στο λόφο Κοίλιαρη ανατολικά του φράγματος Αλφειού.

Το μήκος της νέας γέφυρας είναι 460 μέτρα και τα δύο cut and cover είναι μήκους 57και 90 μέτρων αντίστοιχα.

Ο προϋπολογισμός των συμπληρωματικών μελετών που απαιτούνται (στατική μελέτη γέφυρας, cut and cover, γεωτεχνικές μελέτες κλπ) για τη πλήρη ωρίμανση της συνολικής μελέτης εκτιμάται στο ποσό του ενός (1) εκατομμυρίου ευρώ.  

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός υλοποίησης του έργου ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας με έγγραφό του στον Υπουργό Υποδομών ζητά να χαρακτηρισθεί το έργο ως εθνικού επιπέδου και να αναλάβει το Υπουργείο τη χρηματοδότηση και την εκπόνηση της μελέτης και στη συνέχεια τη κατασκευή του έργου, σύμφωνα με την βούληση και τις σχετικές δηλώσεις του Υπουργού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γεωργιόπουλος μετά από αυτή την εξέλιξη έκανε τις παρακάτω δηλώσεις :

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί ένα πάγιο αίτημα της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας εν γένει παίρνει το δρόμο της πραγματοποίησής του. Η σημερινή σύνδεση της Αρχαίας Ολυμπίας με τις θάλασσες του Σαμικού, του Καϊάφα, της Ζαχάρως γίνεται από δρόμους επιεικώς ακατάλληλους που δυσφημούν τον τόπο μας και υποβαθμίζουν το τουριστικό μας προϊόν. 

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Π.Ε Ηλείας με μέθοδο, με επιμονή και προγραμματισμένη δουλειά και διεκδίκηση έφερε στην επιφάνεια ένα σχεδόν ξεχασμένο αίτημα της περιοχής.

Η πρόθεση του Υπουργού για χρηματοδότηση και ωρίμανση της μελέτης του Υπουργού είναι η αρχή, έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και θα συνεχίσουμε να τον βαδίζουμε μέχρι την οριστική υλοποίησή του έργου

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…