Απ. Κατσιφάρας: Η χώρα θα έχει μέλλον, αν αναγεννηθεί η Περιφέρεια

Σημεία ομιλίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Αποστόλου Κατσιφάρα κατά την ολοκλήρωση του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, στην Πάτρα, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα:

 

«Το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο για τη Δημοκρατία, την ελληνική κοινωνία, τους πολίτες και το ίδιο το πολιτικό σύστημα.

Είναι η ώρα τω μεγάλων αποφάσεων απέναντι στις προκλήσεις. Και πρέπει να απαντήσουμε σε δύο κρίσιμα ζητήματα.

Το ένα είναι το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Να ξαναδούμε τα θέματα Δημοκρατίας, της θεσμικής λειτουργίας της χώρας μας, της συμμετοχής, της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών για τα θέματα που τους αφορούν. Να δούμε το ρόλο των Περιφερειακών και των τοπικών Αρχών σε ένα νέο περιβάλλον, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών Περιφερειών. Να δούμε την πολιτική συνεννόηση σε μεγάλα εθνικά θέματα, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που καθορίζουν την πορεία της χώρας. Και πάνω απ’ όλα να δώσουμε οξυγόνο, ανάσα στη Δημοκρατία για να αποκτήσει ο πολίτης εμπιστοσύνη στην πολιτική. Αυτό είναι χρέος που πρέπει να βάλουμε ψηλά στις προτεραιότητες και αποφάσεις μας.

Να ξαναδούμε τα θέματα των ανισοτήτων.

Να κάνουμε ελκυστική και δημιουργική τη χώρα μας.

Να δούμε τα θέματα των παραγωγικών ανισοτήτων. Της κατανομής των πόρων σε εθνικό επίπεδο.

Να ξαναδούμε τα θέματα των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων. Βγαίνουμε από τα μνημόνια, πρέπει να απαντήσουμε ότι βγαίνουμε και από την κρίση. Με τι μισθό; Να δούμε όλο το μοντέλο της εργασίας. Αυτή είναι μια δημοκρατική, προοδευτική πρόκληση, για να μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε μια κοινωνία προοπτική και της ελπίδας.

Να δούμε το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας. Είναι μια μεγάλη εθνική πρόκληση. Δεν αρκεί να διαπιστώνουμε τα πράγματα. Και νομίζω ότι εδώ από την Πάτρα, μπορούμε να ανοίξουμε την ατζέντα για το δημογραφικό, που θα βρούμε μπροστά μας σύντομα.

Πάνω απ όλα,  χρειαζόμαστε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Που θα μοιράζει δίκαια τον πλούτο. Που θα δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης. Θα φέρνει δικαιοσύνη σε όλη τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας.

Είχαμε την ευκαιρία για ένα διήμερο να προσεγγίσουμε όλα τα θέματα. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι Κυβέρνηση, θεσμοί, πολίτες, Περιφέρεια, Κινήματα για να δούμε τι γίνεται στην Περιφέρεια μας και πως θα βρούμε ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.  Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, Ενώσαμε δυνάμεις πάνω σε έναν κοινό προβληματισμό. Η ατζέντα είναι γνωστή, την θέσαμε στο ξεκίνημα του Συνεδρίου» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας κι επανέλαβε τους έξι στρατηγικούς άξονες για την ανάπτυξη, είναι:

  • Τα Οδικά Δίκτυα (Σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό. Αμβρακία οδός. Ολοκλήρωση Ολυμπίας Οδού μέχρι την Τσακώνα, έναρξη των εργασιών στην Πατρών – Πύργου)
  • Ενεργειακά δίκτυα (Χρηματοδότηση δικτύων για την έλευση του φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο, Αγρίνιο)
  • Σιδηροδρομικό δίκτυο (Κόρινθο – Πάτρα –  Αρχαία Ολυμπία και Προαστιακή λειτουργία Μεσολόγγι – Αγρίνιο.  Λειτουργία της  γραμμής Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία).
  • Εγγειοβελτιωτικά δίκτυα (Αποκατάσταση και αντικατάσταση των απαρχαιωμένων δικτύων. Ολοκλήρωση και λειτουργία του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου. Ολοκλήρωση του Φράγματος των Αχυρών).
  • Πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Στο Αγρίνιο, λειτουργία 3 τμημάτων και Κοσμητείας, δημιουργία σχολής ΑΤΕΙ στην Ηλεία, λειτουργία Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Σύγχρονες φοιτητικές εστίες Πάτρα, Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο)
  • Ανεργία (Κατάρτιση ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου που θα δίνει απαντήσεις στο αύριο, βασισμένο στο νέο παραγωγικό πρότυπο που θα συνδιαμορφώσουμε).

 

 

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Απόστολος  Κατσιφάρας, ανέφερε:

 

«Δεν γκρινιάξαμε, δεν γκρινιάζουμε. Είναι μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία, η Περιφέρεια να αποκτήσει ένα σύγχρονο Διοικητήριο να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να έχουμε την καλύτερη απόδοση και ο κόσμος να εξυπηρετείται.

Υπάρχει το συγκρότημα του Λαδόπουλου. Μια παλιά εργοστασιακή μονάδα. Ανήκει στο Δήμο Πατρέων. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με τον Δήμαρχο. Είναι κρίμα απέναντι από ένα σύγχρονο λιμάνι, να υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Μπορούμε να δούμε την ανάπλασή του στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να ζωντανέψουμε αυτόν τον χώρο.

Επίσης, θα πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο παραλιακό μέτωπο. Να δοθεί οριστικά στην πόλη. Είναι ένα όραμα για την Πάτρα.

Είναι η κρίσιμη στιγμή να περάσουμε σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, που θα στηρίζει την παραγωγικότητα, θα δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη, θα αξιοποιεί την καινοτομία, την έρευνα, τα πανεπιστήμια, τη γνώση, θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς δυνάμεις σε ένα καθεστώς δικαίου. Θα έχει πυξίδα και στρατηγική.

Εμείς έχουμε θέσει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες. Το όραμά μας είναι η αυτοτροφοδοτούμενη, ενδογενής ανάπτυξη. Να πατάμε στα πόδιά μας. Να μην χρειαζόμαστε δεκανίκια, ούτε δάνειες δυνάμεις.

Αλλά γι αυτό το στόχο θα δουλέψουμε οι πάντες, με ευθύνη. Κι όχι να πετροβολάει ο ένας στον άλλον. Θα κτίσουμε το αύριο και με τη βοήθεια της κεντρικής εξουσίας. Αυτό το νέο μοντέλο είναι και αυτό που η Κυβέρνηση θέλε να προτάξει για την πατριωτική αναγέννηση της χώρας.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ξέρω ότι οι ανησυχίες και σε εθνικό επίπεδο είναι ίδιες. Η χώρα θα έχει μέλλον, αν αναγεννηθεί η Περιφέρεια. Και η Περιφέρεια θα έχει μέλλον αν βρει τον κοινό βηματισμό με τα εθνικά προτάγματα. Είμαστε ναι μικρή χώρα, δεν έχουμε πολλές πολυτέλειες. Άρα ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε. Ενώνουμε δυνάμεις, πάνω σ ένα στόχο και σε ένα όραμα. Με τις αξίες του δικαίου, για μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική και ανοικτή στους ορίζοντες, στα ρεύματα σκέψεις. Πάνω απ όλα να βρούμε τον τρόπο να συνενώσουμε όσες περισσότερες δυνάμεις μπορούμε.

Πιστεύω, όπως πιστεύουμε όλοι, ότι η χώρα μπορεί να αποκτήσει μια νέα στρατηγική. Το χρωστάμε στα νέα παιδιά. Η απάντηση στο αύριο θα είναι, αν μπορέσουμε να φέρουμε πίσω τα νέα παιδιά στην πατρίδα μας και θα τα καταφέρουμε μόνο αν η ίδια η χώρα θα τους δώσει ευκαιρίες».

Δείτε αποσπάσματα της ομιλίας του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, στο σύνδεσμο:  https://www.youtube.com/watch?v=QTOkiCkxJu4

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…