Από την Ηλεία στην Τρανσυλβανία

Αντιπροσωπεία πέντε εκπαιδευτικών και τριών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου επισκέφτηκε το Γυμνάσιο “Lucian Blaga” στο Jibou της Ρουμανίας, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου 2019. 

 

Με την επίσκεψη ολοκληρώθηκε η δεύτερη κινητικότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο:  School is the Flame (Το Σχολείο είναι η Φλόγα) που σχεδίασε και υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου ως Συντονιστικό Σχολείο μαζί με το Γυμνάσιο “Lucian Blaga” της Ρουμανίας το Γυμνάσιο Μεταφορών του Ραζλόγκ της Βουλγαρίας και το Ιstiklal Ilkokulu Δημοτικό Σχολείο της Μανίσα (Μαγνησία) της Τουρκίας.

 

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της σχολικής διαρροής, θέματα που είναι έντονα στην περιφέρεια της Δ. Ελλάδας.Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση στους Ρομά μαθητές οι οποίοι διδάσκονται την δική τους γλώσσα στα σχολεία της Ρουμανίας από δασκαλο που γνωρίζει το τοπικό τους ιδίωμα.

 

Την αποστολή στη Ρουμανία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Jibou κ, Dan Ghiurco ο οποίος παρέθεσε και επίσημο γεύμα και η Διευθύντρια του Σχολείου κα. Sorina Pop-Cozac.Ο Διευθυντής του ελληνικού Σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης παρέδωσε στον Δήμαρχο του Jibou αναμνηστικά από τον Δήμαρχο Πύργο και το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης  και την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ηλεία.

 

Στη διευθύντρια του σχολείου παραδόθηκε αναμνηστική πλακέτα που εικονίζει το κράνος του Μιλτιάδη που αφιέρωσε πριν από 2.500 χρόνια στο Ιερό της Ολυμπίας και συνεχίζει να κοσμεί το Μουσείο μας.Ο κ.Κατσίμπελης τόνισε πως η θερμή φιλοξενία δικαίωσε τη φράση του Ηροδότου για τους Αρχαίους Δάκες, τους προγόνους των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αναφέρονται για πρώτη φορά στα γραπτά των Αρχαίων Ελλήνων Ιστορίαι Βιβλίο IV XCIII: “[Οι Γέτες] η ευγενέστερη καθώς και η δικαιότερη από όλες τις Θρακικές φυλές”.


Πέρα από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο Σχολείο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα η ελληνική αποστολή του Σχολείου της Ηλείας περιηγήθηκε στον εκπληκτικό Βοτανικό κήπου του Jibou, στο κάστρο της Αlba Carolina, στο Κάστρο Κόρβιν, στο οχυρό της Deva, στο πλανητάριο και το Μουσείο ορυκτολογίας της πόλης Βaia Mare, στο Μοναστήρι της Βorsana και στο Ρωμαικό κάστρο Porolissum.Κατά την επιστροφή περιηγήθηκαν στο Βουκουρέστι την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Related post

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες”

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο…

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για την συνάντησή…
Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον θάνατο του Γέρου του Μοριά”

Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στο Ναό της Αγίας Κυριακής στον Πύργο μνημόσυνο για τα 180 χρόνια από τον θάνατο…
Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το νομό μας”

Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για…

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσεριώνης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ…