Από την Ηλεία στην Τρανσυλβανία

Αντιπροσωπεία πέντε εκπαιδευτικών και τριών μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου επισκέφτηκε το Γυμνάσιο “Lucian Blaga” στο Jibou της Ρουμανίας, στην περιοχή της Τρανσυλβανίας από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου 2019. 

 

Με την επίσκεψη ολοκληρώθηκε η δεύτερη κινητικότητα του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο:  School is the Flame (Το Σχολείο είναι η Φλόγα) που σχεδίασε και υλοποιεί το Δημοτικό Σχολείο Σκουροχωρίου ως Συντονιστικό Σχολείο μαζί με το Γυμνάσιο “Lucian Blaga” της Ρουμανίας το Γυμνάσιο Μεταφορών του Ραζλόγκ της Βουλγαρίας και το Ιstiklal Ilkokulu Δημοτικό Σχολείο της Μανίσα (Μαγνησία) της Τουρκίας.

 

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση της σχολικής αποτυχίας και της σχολικής διαρροής, θέματα που είναι έντονα στην περιφέρεια της Δ. Ελλάδας.Ιδιαίτερη ήταν η έμφαση στους Ρομά μαθητές οι οποίοι διδάσκονται την δική τους γλώσσα στα σχολεία της Ρουμανίας από δασκαλο που γνωρίζει το τοπικό τους ιδίωμα.

 

Την αποστολή στη Ρουμανία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Jibou κ, Dan Ghiurco ο οποίος παρέθεσε και επίσημο γεύμα και η Διευθύντρια του Σχολείου κα. Sorina Pop-Cozac.Ο Διευθυντής του ελληνικού Σχολείου κ.Αθανάσιος Κατσίμπελης παρέδωσε στον Δήμαρχο του Jibou αναμνηστικά από τον Δήμαρχο Πύργο και το αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης  και την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ηλεία.

 

Στη διευθύντρια του σχολείου παραδόθηκε αναμνηστική πλακέτα που εικονίζει το κράνος του Μιλτιάδη που αφιέρωσε πριν από 2.500 χρόνια στο Ιερό της Ολυμπίας και συνεχίζει να κοσμεί το Μουσείο μας.Ο κ.Κατσίμπελης τόνισε πως η θερμή φιλοξενία δικαίωσε τη φράση του Ηροδότου για τους Αρχαίους Δάκες, τους προγόνους των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι αναφέρονται για πρώτη φορά στα γραπτά των Αρχαίων Ελλήνων Ιστορίαι Βιβλίο IV XCIII: “[Οι Γέτες] η ευγενέστερη καθώς και η δικαιότερη από όλες τις Θρακικές φυλές”.


Πέρα από τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο Σχολείο για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα η ελληνική αποστολή του Σχολείου της Ηλείας περιηγήθηκε στον εκπληκτικό Βοτανικό κήπου του Jibou, στο κάστρο της Αlba Carolina, στο Κάστρο Κόρβιν, στο οχυρό της Deva, στο πλανητάριο και το Μουσείο ορυκτολογίας της πόλης Βaia Mare, στο Μοναστήρι της Βorsana και στο Ρωμαικό κάστρο Porolissum.Κατά την επιστροφή περιηγήθηκαν στο Βουκουρέστι την πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

Related post

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας-Δακοκτονία 2022: Σε ποιες ΤΚ πραγματοποιούν δολωματικούς ψεκασμούς

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας-Δακοκτονία 2022: Σε ποιες ΤΚ πραγματοποιούν δολωματικούς…

  Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2022, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς…
Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Σταφίδα, σταφύλι, “ιερές” περιουσίες… “θηλιά” στο λαιμό μας”

Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Σταφίδα, σταφύλι, “ιερές” περιουσίες……

Την Τετάρτη στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο και συγκεκριμένα στις 10:00 το πρωί, δίνουν το αγωνιστικό τους “παρών” οι…
Διονύσης Καπλάνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Ενωμένοι για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια”

Διονύσης Καπλάνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Ενωμένοι για την επόμενη…

“Η απόφαση του Απόστολου Κατσιφάρα μας ξάφνιασε όλους”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας,  Διονύσης Καπλάνης, στον αέρα…