ΑΡΘΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ – Νέοι «Ορίζοντες Ευρώπης» για την έρευνα και την Ελλάδα!

  • ΑΡΘΡΑ
  • 7 Μαρτίου, 2019
  • 189
  • 1 minute read

Νέο Πρόγραμμα με την ονομασία «Horizon Europe» (Ορίζοντας Ευρώπης) αναμένεται να ξεκινήσει στην χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2021, θα έχει επταετή διάρκεια, και θα περιλαμβάνει τους σημαντικούς και ιδιαίτερα νευραλγικούς τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα σημαντικός εν δυνάμει πόρος για έρευνες που θα μπορούσαν να γίνουν από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που βρίσκονται στο Νομό μας, όπως τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Αμαλιάδα και Πύργο, καθώς και από άλλες ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις, καθώς και να αξιοποιηθεί και από την τοπική αυτοδιοίκηση. Προγράμματα με καινοτομία, όπως στο χώρο της έρευνας στον αγροτικό τομέα, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας, αλλά και πιο σπουδαία έργα, όπως αυτά του επαναπλημμυρισμού της λίμνης της Μουριάς και άλλα θα μπορούν να ενταχθούν στα εν λόγω προγράμματα.

Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία εξασφάλισης αντίστοιχων πόρων για τη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα, και να διεκδικήσει με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, όσα της αναλογούν, αξιοποιώντας εγκαίρως και κυρίως στην κατεύθυνση στήριξης νέων πρωτοβουλιών το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το «Horizon Europe» εμφανίζεται πολύ πιο διευρυμένο από εκείνο της τρεχούσης προγραμματικής περιόδου με περισσότερες πιστώσεις για την έρευνα και παράλληλα με δράσεις σε τομείς όπως η Βιομηχανία, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη και οι νέες τεχνολογίες.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι περιλαμβάνονται και προτάσεις – πρωτοβουλίες που αναφέρονται στις ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίες ενώ στην βάση των στοιχείων που επεξεργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιδιωχθεί και η συνεργασία με τρίτες χώρες.

«Με αυξημένους πόρους

στην έρευνα – έμφαση

στην καινοτομία και

σε πολλές ακόμη δράσεις» 

Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» αναμένεται να δημιουργήσει νέα και περισσότερη γνώση και τεχνολογία, προάγοντας την επιστημονική αριστεία καθώς και να έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Κάθε ευρώ που επενδύεται από το Πρόγραμμα μπορεί δυνητικά να αποφέρει απόδοση ύψους έως και 11 ευρώ στο ΑΕΠ εντός 25 ετών. Οι επενδύσεις της Ένωσης σε έρευνα και καινοτομία αναμένεται να δημιουργήσουν άμεσα έως και 100.000 θέσεις εργασίας στις προαναφερόμενες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.

Ειδικότερα έτσι για την χώρα μας, που δεινοπάθησε μέσα σε μακρόχρονη περίοδο κρίσης όλοι οι μηχανισμοί και οι εμπλεκόμενοι παράγοντες πρέπει να μπουν σε μια ιδιαίτερη κινητικότητα διεκδικώντας από την πρώτη στιγμή και από το πρώτο ευρώ τις δυνατότητες του προγράμματος.

Άλλωστε, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσουμε ότι μια επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία γίνεται επένδυση για το μέλλον μας! Μην ξεχνάμε εξ’ άλλου ότι χωρίς την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων που «ανοίγουν πόρτες» μεταξύ άλλων και σε νέους επιστήμονες, έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες και ανακαλύψεις τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε Παγκόσμιο επίπεδο που δεν θα περιμέναμε, και σίγουρα έχουν στηριχθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.

Η νέα περίοδος (2021 – 2028) δίνει την ευκαιρία για μεγαλύτερα και περισσότερα πράγματα από τα οποία οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να στοχεύσουμε στρατηγικά ώστε να μην αφήσουμε εκτός την χώρα μας…

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…