Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη: Δήμος Πύργου και απορρίμματα στη Σπιάντζα

«Ο Δήμος Πύργου δηλώνει αναρμόδιος για το μάζεμα των σκουπιδιών στη Σπιάντζα και αρμόδιος για να εναποθέτει κλαδιά σε περιοχή όπου εμφανίζονται συνεχώς πυρκαγιές»

Σχετικά με τη ρίψη σκουπιδιών στη περιοχή της Σπιάτζας , η βουλευτής Ηλείας κ. Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

<<Σε συνέχεια των απαντήσεων από τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών σε Ερώτηση των βουλευτών Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και Δημήτρη Μπαξεβανάκη για το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και πάσης φύσεων υλικών στη Σπιάντζα Ηλείας (περιοχή πρώην λίμνης Μουριάς), για τις οποίες είχα ενημερώσει τους Ηλείους συμπολίτες μου με το από 10/01/2019 Δελτίο Τύπου, ήρθε η απάντηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιβεβαιώσει τις μεγάλες ευθύνες του Δήμου Πύργου.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Πύργου. Αυτό άλλωστε προέκυπτε από την απάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οποία μας είχε ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν πραγματοποιήσει περιβαλλοντικό έλεγχο στις 28/07/2017 (δηλαδή πριν από περίπου 1,5 χρόνο) στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς και συνέταξαν σχετική έκθεση αυτοψίας, η οποία στάλθηκε τόσο στο Πταισματοδικείο Πύργου, όσο και στον Δήμο Πύργου, στον οποίο τονίζεται να επιληφθεί του θέματος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε στις 13/12/2018 μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, απαντήσεις από τον αρμόδιο Δήμο Πύργου, από τον οποίο άλλωστε είχε ζητήσει και το Υπουργείο Εσωτερικών στις 17/12/2018 χωρίς να τις έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Ο Δήμος Πύργου, σε απάντησή του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναφέρει ότι ελλείψει άλλου χώρου, χρησιμοποιεί ο ίδιος την περιοχή για την απόρριψη κλαδεμάτων πρασίνου! Επίσης ότι δεν κάνει εναπόθεση απορριμμάτων, ούτε άλλων λοιπών υλικών, αλλά παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες του Δήμου Πύργου να προχωρούν στην αυθαίρετη εναπόθεση διαφόρων υλικών με δικά τους μέσα. Δεν αναφέρει πουθενά αν έχει κάνει ή θα κάνει κάτι για να καθαρίσει η περιοχή από αυτά τα υλικά, παρόλο που η Περιφέρεια και το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρουν ρητά ότι είναι αρμοδιότητά του. Αρκείται μόνο στο να αναφέρει ότι παρατηρείται το φαινόμενο να ξεσπούν φωτιές και να καίγονται τα υλικά εναπόθεσης, για την κατάσβεση των οποίων ο Δήμος συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Με την απάντησή του, ο Δήμος Πύργου παραδέχεται ότι, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν για την απομάκρυνση απορριμμάτων και υλικών, αλλά εναποθέτει ο ίδιος κλαδέματα πρασίνου, υλικό που εκτός των άλλων αποτελεί καύσιμη ύλη για επικίνδυνες πυρκαγιές όπως αυτές του Σεπτεμβρίου 2018. Αρκείται στο να διαβεβαιώσει ότι, έπειτα από έγκριση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», με το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται να προμηθευτεί έναν κλαδοτεμαχιστή ο οποίος μετατρέπει τα κλαδέματα σε πριονίδι, ώστε να σταματήσει οριστικά την εναπόθεση κλαδεμάτων!

Απαιτούμε για άλλη μια φορά από το Δήμο Πύργου να αναλάβει τις ευθύνες του και να απαλλάξει τους συμπολίτες μας από τα απορρίμματα, κλαδέματα και λοιπά υλικά, καθώς και από το κίνδυνο νέας πυρκαγιάς την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο που πλησιάζει.>>

Related post

Πύργος: Αστυνομικοί “τσάκωσαν” τρεις ΡΟΜΑ με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες να κανουν ψώνια

Πύργος: Αστυνομικοί “τσάκωσαν” τρεις ΡΟΜΑ με κλεμμένες τραπεζικές κάρτες…

Σύλληψη τριών ημεδαπών για κλοπή κατά συναυτουργία Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα, στον Πύργο, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος…
Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή πρότασης για έργα ύψους 4.200.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης

Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Υποβολή πρότασης για έργα ύψους 4.200.000 ευρώ…

Ψηφιακοί υδρομετρητές και έλεγχος διαρροών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Δήμου Υποβολή πρότασης για έργα ύψους 4.200.000 ευρώ…
Καταγγελία Εργατικού Ατυχήματος

Καταγγελία Εργατικού Ατυχήματος

Το Εργατικό Κέντρο Πύργου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα στη πόλη μας. Σε μία περίοδο,…