ΕΛΜΕ Ηλείας : Είναι κρίμα να χάνεται και η δεύτερη ευκαιρία!!!

«Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας επιτελούν ένα σημαντικότατο έργο που στόχο έχει την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την παροχή της δυνατότητας πρόσβασης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο μορφωτικό αγαθό…

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα η αδιαφορία της Πολιτείας και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οδηγούν τον θεσμό των ΣΔΕ στην απαξίωση και τον ευτελισμό. Η καθυστέρηση στις πληρωμές και στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών και η διακοπή σχεδόν της χρηματοδότησής τους έχει κάνει προβληματική ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία τους.»

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε πρόσφατη ανακοίνωση (26/01/2019) του ΔΣ της ΟΛΜΕ. 

Στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) λειτουργούν σε Πύργο, Αμαλιάδα, Ζαχάρω και Βάρδα.

Σε πρόσφατη επίσκεψη στο  ΣΔΕ πύργου η ΕΛΜΕ Ηλείας  ενημερώθηκε για τα προβλήματα του σχολείου.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου εκτός από την έδρα (Πύργο) λειτουργεί και με τρία εκτός έδρας τμήματα: στην Αμαλιάδα, στη Ζάκυνθο και στη Ζαχάρω.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πύργου έχει αυτή τη στιγμή πάνω από διακόσιους (200) εκπαιδευόμενους. Απασχολεί τριάντα έξι (36) Ωρομίσθιους Εκπαιδευτές και Συμβούλους!

Ο όγκος των υποχρεώσεων του σχολείου  απέναντι στη ΓΓΝΓ&ΔΒΜ, αλλά ιδίως απέναντι στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, έχει αυξηθεί αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ο φόρτος εργασιών και διαχείρισης (διοικητικός και εκπαιδευτικός) έχει διογκωθεί και είναι ίσος με το φόρτο δύο τουλάχιστον Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).

Το σχολείο έχει επαυξηθεί από φέτος, με το τμήμα εκτός έδρας Ζαχάρως! Άρα έχει επιφορτισθεί με επιπλέον όγκο εργασιών.

Η περισσότερη δουλειά γίνεται ηλεκτρονικά, από την έδρα (Πύργο), μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα:

Η γραφειοκρατία όμως είναι τεράστια:

Α) Εκπαιδευτών και Συμβούλων : Ατομικά Στοιχεία, Συμβάσεις, Ωρολόγιο Πρόγραμμα το οποίο αλλάζει συχνά (σχεδόν κάθε μήνα, ή/και συχνότερα), Παρουσιολόγια κάθε μήνα (καθώς το Έργο ΣΔΕ είναι έργο ΕΣΠΑ), Συνεδριάσεις και Πρακτικά Συλλόγου

Β) Εκπαιδευομένων:  Ατομικά Στοιχεία – Καρτέλες  Εκπαιδευομένων, Απογραφικά Εισόδου Εκπαιδευομένων, Απογραφικά Εξόδου, Τίτλοι Σπουδών, Βεβαιώσεις, Μαθητολόγιο, Μητρώο, Πρωτόκολλο, Ηλεκτρονική (e-mail) και άλλη Αλληλογραφία κτλ, κτλ.

Όλα τα παραπάνω τηρούνται υποχρεωτικά στην έδρα (στον Πύργο)!

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορρίφθηκε πρόσφατα αίτημα της διεύθυνσης του ΣΔΕ Πύργου για έγκριση δεύτερου υποδιευθυντή (οι εκπαιδευόμενοι είναι πάνω από 180).

Η Χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη. (Χαρτί Α4, δεν έχουν πάρει από πέρσι!)

Από το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους   48 διευθυντές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας με επιστολή τους προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνουν  το τραγικό αδιέξοδο υπολειτουργίας των σχολείων, τον αρνητικό τους αντίκτυπο στο εκπαιδευτικό έργο και τους εκπαιδευόμενους και τονίζουν ότι  δεν υπάρχουν πια περιθώρια αναμονής.

Το υπουργείο Παιδείας ,αντί να σκύψει στα προβλήματα των ΣΔΕ και να δώσει άμεση λύση, προχώρησε σε μια ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! στη χρηματοδότηση και στελέχωση των ΣΔΕ, εμπαίζοντας τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους των ΣΔΕ.

Για ποια «επαρκή» τη χρηματοδότηση μιλάμε όταν:

  • τα ΣΔΕ έμειναν εδώ και 1,5 χρόνο με ελλιπή ή και χωρίς καθόλου χρηματοδότηση.

Ανύπαρκτη είναι η χρηματοδότηση , ακόμα και για βασικές δαπάνες όπως γραφική ύλη, συντήρηση των μηχανημάτων και καθαριότητα.

Τα ΣΔΕ τον τελευταίο  ενάμιση χρόνο λειτουργούν  χάρη στο φιλότιμο και τον εθελοντισμό των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων. Η χρηματοδότηση για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες (φωτοτυπικό χαρτί, μελάνια, μαρκαδόρους, είδη υγιεινής και καθαρισμού) γίνεται βασικά από τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευομένους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το Υπουργείο να προχωρήσει εδώ και τώρα στην ικανοποίηση των αιτημάτων των Διευθυντών, των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων των ΣΔΕ, εξασφαλίζοντας την άμεση χρηματοδότηση τους.

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…