Γιάννης Κουτσούκος-Βασικά σημεία της ομιλίας του στη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα

«Δεν υπάρχει έξοδος  – δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα χωρίς μέτρα»

 

 • Το μεγάλο αφήγημα της Κυβέρνησης είναι ότι η χώρα σε λίγο καιρό οδεύει προς μια οριστική ή καθαρή έξοδο. Υποστηρίζουμε ότι έξοδος, με επιθετικό ή χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, δεν πρόκειται να υπάρξει, απλούστατα γιατί έχετε δεσμεύσει τη χώρα για τρεις γενιές. Είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5%, με 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, το 2% μέχρι το 2060. Προνομοθετήσετε τις περικοπές για το 2019 και το 2020. Είναι η προσωπική διαφορά του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου, είναι η μείωση του αφορολόγητου κατά περίπου 3.000.  Υποστηρίζουμε ότι η έξοδος δεν θα είναι ασφαλής, διότι πρώτον, θα έχει ένα παραπάνω κόστος η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το οποίο θα τρώει τα πλεονάσματα που βγαίνουν από τους  φόρους και τις περικοπές και δεύτερον, δεν θα έχει διαμορφωθεί ένα σταθερό επενδυτικό κλίμα που θα δίνει τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία η Ελλάδα.
 • Το μικρό αφήγημα είναι ότι για πρώτη φορά έχουμε προαπαιτούμενα χωρίς μέτρα, και ότι υπερτερούν τα θετικά του Ν/Σ έναντι των αρνητικών.

  Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού συνόψισα σε έναν πίνακα τα δώδεκα μέτρα και τις περικοπές που προνομοθέτησε η Κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι του 2017 και τα οποία ξεκινάνε με τις περικοπές μισθωτών και συνταξιούχων, με την κατάργηση της έκπτωσης επί της εκκαθάρισης των δηλώσεων, στις περικοπές του ΕΚΑΣ, στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε είκοσι έξι νησιά και ούτω καθ’ εξής.

 • Υποστηρίζετε ότι αυτό το νομοθέτημα των τετρακοσίων άρθρων έχει περισσότερα θετικά απ’ ό,τι αρνητικά.

Ξεκινάμε με τα αρνητικά:

 • Είπε ο κ. Τσακαλώτος ότι χάσαμε στη διαπραγμάτευση για το δικαίωμα της απεργίας. Η κυρία Αχτσιόγλου λέει ότι είναι μία ορθή νομοθέτηση. Είναι φανερό ότι η παρέμβαση της Κυβέρνησης, αφορά την ουσία της λειτουργίας του πρωτοβάθμιου σωματείου με την απαρτία, θέλουν ένα γήπεδο για να κάνουν απαρτία. Άρα, φαλκιδεύεται το δικαίωμα στην απεργία.
 • Το επόμενο αρνητικό, το οποίο επίσης δεν αμφισβητεί η Κυβέρνηση είναι αυτό που της είχαμε καταγγείλει για το Υπερταμείο των ενενήντα εννέα ετών. Όλες οι επιχειρήσεις του δημοσίου πάνε πλέον στο Υπερταμείο, τον έλεγχο του οποίου τον έχουν, μαζί με την Κυβέρνηση, και οι δανειστές. Καταθέτω τον κατάλογο με τις εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες του δημοσίου. Τα δίνετε όλα στους δανειστές. Ό,τι ζητούσαν οι δανειστές από εμάς και αρνηθήκαμε, τους το δίνετε εσείς.
 • Ποια λέτε ότι είναι τα θετικά που επίσης είναι αρνητικά:
 • Χαϊδεύετε τα αυτιά των εργαζομένων λέγοντας ότι τους δίνετε το προνόμιο να έχουν προτεραιότητα στους πλειστηριασμούς. Υπάρχει εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων, καθώς αυτή η προτεραιότητα δεν ισχύει για τις γεγενημένες πριν την ψήφιση του νόμου απαιτήσεις. Ισχύει για τις από εδώ και πέρα.
 • Η υποχρεωτική διαμεσολάβηση με το διπλάσιο κόστος
 • Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που θα «βγάλουν το άγχος» από τους ιδιοκτήτες
 • Το πρόσθετο κόστος με την ταυτόχρονη θητεία των Γενικών Γραμματέων, των αναπληρωτών
 • Το «ψαλίδι» στα επιδόματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων
 • Η «καζινοποίηση» της χώρας, με καζίνο και κουλοχέρηδες παντού
 • Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
 • Το προβληματικό Κτηματολόγιο
 • Ακόμα και το Χρηματιστήριο Ηλεκτρικής Ενέργειας δικό μας έργο είναι, που το παρουσιάζετε στα θετικά.
 • Θα φτιάξετε ένα μεγάλο διωκτικό σώμα, ένα μεγάλο ΣΔΟΕ, για να κρύψετε ότι η Κυβέρνηση πήρε μηδέν στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής. Της έμειναν οι λίστες στα χέρια: Η Λαγκάρντ, η Μπόργιανς, η λίστα των πενήντα πέντε χιλιάδων από εκείνους που έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό. Έχουμε ένα μπρος-πίσω χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων, με αποτέλεσμα την παραγραφή.
 • Συμπερασματικά:

Το αφήγημά σας είναι ψευδεπίγραφο, έχουμε προαπαιτούμενα μίας ηττοπαθούς διαπραγμάτευσης και ότι, αν δεν γίνει μία μεγάλη αλλαγή, που θα ξεκινήσει με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, για να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης με εθνική συνεννόηση, με ένα σχέδιο εξόδου και μια άλλη διαπραγμάτευση, η χώρα θα βρίσκεται, δυστυχώς, εγκλωβισμένη όσο και να προσπαθείτε να μας πείσετε για το αντίθετο.

Related post

Η 1η Οκτωβρίου φέρνει αλλαγές και στις ώρες κοινής ησυχίας

Η 1η Οκτωβρίου φέρνει αλλαγές και στις ώρες κοινής…

Αλλάζουν από σ΄ήμερα Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς (παρά την καλοκαιρινή ημέρα) πλέον μπαίνουμε σε «χειμερινό» ωράριο. Οι…
Καταγγελία – Μήνυση Καννή σε Αντωνακόπουλο για υβριστική συμπεριφορά

Καταγγελία – Μήνυση Καννή σε Αντωνακόπουλο για υβριστική συμπεριφορά

Με μήνυση φαίνεται πως απαντα στην λεκτική επίθεση του δημάρχου Πύργου κου Αντωνακόπουλου, ο κ. Καννής μετά την εν λόγω δημοσιοποίηση:…
Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Πέθανε τα ξημερώματα ο Σταμάτης Κόκοτας στο Ασκληπιειό Βούλας μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ο Σταμάτης Κόκοτας ήταν γεννημένος…