Κουρέλης Δημήτριος – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ 21Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Κουρέλης Δημήτριος Υπεύθυνος Τομέα Δασών και Περιβάλλοντος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας, Δασοφύλακας Δασαρχείου Αμαλιάδας

Η Παγκόσμια ημέρα δασοπονίας καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε το έτος 1972 την 1η ημέρα της ανοίξεως για τους λαούς του Βόρειου Ημισφαιρίου και την 1η ημέρα φθινοπώρου για τους λαούς του Νότιου Ημισφαιρίου.

-Τι είναι δάσος και δασικές εκτάσεις.

Το δάσος δεν είναι μόνο δένδρα. Είναι ένα σύνολο διάφορων φυτών, όπου βέβαια κυριαρχούν τα δένδρα, αλλά και ζώων, και οι οργανισμοί αυτοί βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή. Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγοντες δασικές, ανεξάρτητα από το αν κυριαρχούν δένδρα, θάμνοι ή φρύγανα και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική τους ζωή και λειτουργίες.

Το Δάσος είναι ένα οικοσύστημα μέσα στο φυσικό περιβάλλον και συμβάλει αποφασιστικά στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας. Το δάσος δεν περιορίζεται μόνο στην παραγωγή προϊόντων, όπως το ξύλο, η ρητίνη, η τροφή για κτηνοτροφικά και άγρια ζώα κ.λ.π., αλλά εκτείνεται και στην παραγωγή οξυγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής. Εξηγώντας, σας αναφέρω ότι – τα φυτά φωτοσυνθέτουν και  αποδίδουν στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες οξυγόνου Μπορούμε λοιπόν να  χαρακτηρίσουμε, το Δάσος, ένα εργοστάσιο παραγωγής οξυγόνου σε συνεχή λειτουργία και σταθερή παραγωγή. Παράδειγμα: 1000 στρεμ. δάσους παράγουν 12-20 τόνους οξυγόνου το χρόνο.

Πέντε ή έξι μεγάλα δένδρα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός ανθρώπου σε οξυγόνο. Ωστόσο ένα αυτοκίνητο καταναλώνει σε μια διαδρομή 100 χλμ το οξυγόνο που καταναλώνει ένας άνθρωπος σ΄ ένα χρόνο.

-Απορροφά και εξουδετερώνει διάφορες επιβλαβές ουσίες.

Με την βιομηχανική ανάπτυξη διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες βλαβερών αερίων και σκόνης. Οι ουσίες αυτές εισχωρούν στους φυσικούς ιστούς των φυτών και με την φωτοσύνθεση μεταβολίζονται. Από αυτές πολλές είναι καρκινογόνες – τοξικές και επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Η σκόνη συγκρατείται από τα φυλλώματα των φυτών, ξεπλένεται με την βροχή και πέφτει με μειωμένη ένταση στο έδαφος. Έτσι το δάσος λειτουργεί ως γιγαντιαίο φίλτρο για την απορρύπανση της ατμόσφαιρας. Επίσης μειώνει σημαντικά τους θορύβους, γεγονός που είναι σημαντικό για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

-Συγκρατεί το νερό της βροχής και δεν το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώσει. Ακόμη ενισχύει τα υπόγεια νερά. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού της βροχής, με την βοήθεια της βλάστησης απορροφάτε από το έδαφος και εμπλουτίζονται τα υπόγεια νερά. Δηλαδή πιο απλά, το έδαφος του δάσους είναι σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά το νερό και το αποθηκεύει. Ακόμη βελτιώνει την ποιότητα του νερού, ενεργεί σαν μικροβιολογικό, χημικό και φυσικό φίλτρο του νερού. Οπότε το νερό που παίρνουμε από το έδαφος είναι εύγεστο, άοσμο, διαυγές, άχρωμο, άφθονο, εξαιρετικής ποιότητας και δωρεάν.

-Ακόμη συγκρατεί το έδαφος και εμποδίζει την διάβρωση.

-Μειώνει την ένταση του ανέμου.

-Επίσης εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία – διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών.

-Ακόμη προσφέρει πολύτιμα  προϊόντα για την ζωή και την πρόοδο (ξύλο) ναυτιλία – οικοδομή – εργαλεία – διακοσμητικά σπιτιών – σπίτια – χαρτί – καύσιμος ύλη (τζάκια) – χαρτοκιβώτια – κόντρα πλακέ κ.λ.π.

Επίσης διάφορα είδη δασικών φυτών χρησιμοποιούνται και στην βιομηχανία φαρμάκων.

-Προσφέρει εργασία.

-Το δάσος προσφέρει επίσης μοναδικό χώρο αναψυχής, ηρεμίας και ψυχικής ισορροπίας.

Το δάσος μας παρέχει όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία για την ζωή μας και πρέπει να το ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ. 

Related post

Βουλευτής Ηλείας ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Δικαιώθηκα για την πολιτική μου επιλογή”

Βουλευτής Ηλείας ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Δικαιώθηκα…

“Δεν έχω μετανιώσει…”, λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, αναφερόμενος στην επιλογή του να μην συμμετάσχει στην Επιτροπή Θεσμών…
Λάμπης Αριστειδόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Προσωπική και λανθασμένη επιλογή Πλεμμένου-Νικολόπουλου”

Λάμπης Αριστειδόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Προσωπική και λανθασμένη επιλογή…

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Πύργου- Πρωτεύουσα ευθύνης” και πρώην Δήμαρχος Ιάρδανου, Λάμπης αριστειδοπουλος μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό…
Διοικητής ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Να σταματήσουμε να πετροβολούμε το Νοσοκομείο”

Διοικητής ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Να…

Ο διοικητής νοσοκομείο Πύργου Σπύρος Πολίτης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για τα νέα του καθήκοντα τις…