Κουτσούκος για αγροτικά προβλήματα

Στη Βουλή τα Αγροτικά Προβλήματα.

Σε βάρος των αγροτών η μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένες λύσεις με τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.

 

Με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Κουτσούκος έθεσε τόσο τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, όσο και τα ειδικότερα των αγροτών της Ηλείας.

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κ. Αραχωβίτη, τόνισε ότι το αποτύπωμα των αδιεξόδων και των βαρών της Κυβερνητικής πολιτικής, της μακροβιότερης μνημονιακής Κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστικό για τον αγροτικό τομέα.

Η Κυβέρνηση απέτυχε τόσο στη διαχείριση των προβλημάτων, όσο και στο σχεδιασμό των απαραίτητων αλλαγών και διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ώστε ο Πρωτογενής Τομέας να συμβάλει στο ξεπέρασμα της κρίσης.

Ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα διαχειριστικής ανεπάρκειας με αρνητικές επιπτώσεις στους αγρότες που αφορούν: Τις πληρωμές σε δόσεις από τον ΕΛΓΑ, τους δασικούς χάρτες που στερούν επιδοτήσεις, την καθυστέρηση στο Π.Α.Α., τα προβλήματα με την εξισωτική αποζημίωση, την έλλειψη πολιτικής Γης και την αδυναμία της διανομής των αγροτεμαχίων με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αγουλινίτσα και τη Μουριά, τη μη επίλυση των προβλημάτων του ΓΟΕΒ, τη μη υλοποίηση των έργων της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου με βάση τις εγκεκριμένες μελέτες, τα προβλήματα στον ΟΓΑ κ.λπ.

Ο κ. Κουτσούκος έκανε αναφορά στην κρίση του τομέα της κτηνοτροφίας με στοιχεία για την μείωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων, όπου σύμφωνα με την ΕΣΥΕ  η αξία σε τιμές παραγωγού μειώθηκε από 2,75 δισ. το 2010 σε 2,47 δισ.  το 2017, ενώ η μείωση της τιμής του γάλακτος ξεπερνά το 30%. Κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει μέτρα με ελέγχους στην αγορά, κατά των ελληνοποίησεων και με ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ειδική αναφορά, επίσης, έκανε και για την απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, που μόνο για την Ηλεία υπολογίζονται σε 50 εκατ. και απέδωσε την ευθύνη για την δακοκτονία στο ΥΠΑΑΤ, αφού σύμφωνα με  απάντηση σχετικής του ερώτησης τον Αύγουστο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

Τα μνημονιακά μέτρα της Κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Κουτσούκος, με φόρους και εισφορές, είχαν ως  αποτέλεσμα και την αύξηση του κόστους παραγωγής, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Για την ανατροπή αυτών των αρνητικών δεδομένων, των στρεβλώσεων και την άρση των βαρών που σώρευσε η Κυβερνητική πολιτική, ο κ. Κουτσούκος παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπως έχουν κατατεθεί στη σχετική Πρόταση Νόμου και αφορούν την επαναφορά στο 13% του συντελεστή φορολογίας για τους αγρότες, το αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 20.000, τα κίνητρα για όσους παραδίδουν σε Ο.Π. με φορολογική έκπτωση 35% επί της αξίας των προϊόντων και αύξηση κατά 5% της επιστροφής Φ.Π.Α. για τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος, τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό για τους αγρότες, την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα, την κάρτα για το αγροτικό πετρέλαιο, την ρύθμιση των 120 δόσεων και τον επανυπολογισμό των εισφορών στον Ο.Γ.Α., την κατάργηση του πρόσθετου ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και την πενταετή απαλλαγή φόρων και εισφορών για τους νεοεισαχθέντες στο επάγγελμα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτσούκος, επεσήμανε πως οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν αδιαπραγμάτευτο προγραμματικό πλαίσιο και τόνισε ότι μπορεί να γίνουν πράξη, εφόσον ο λαός στις επερχόμενες εκλογές μας δώσει τη δύναμη να γίνουμε ρυθμιστές των εξελίξεων.

video ομιλίας

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…