ΛΑΜΠΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΛΗΜΜΥΡΙΣΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΜΟΥΡΙΑΣ

Επερώτηση Υποψήφιου Δημάρχου κ. Λάμπη Αριστειδόπουλου προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου για το σχέδιο επαναπλημμυρισμού Λίμνης Μουριάς:

 

Συγκεκριμένα:

<<Κ. Πρόεδρε

  Θα ήθελα να ενημερωθώ σε πια φάση βρίσκεται, το σχέδιο επαναπλημμυρισμού Λίμνης Μουριάς

Η ιστορία της Πόλης του Πύργου είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της λίμνης Μουριάς. Αυτή η συνύπαρξη κράτησε για αιώνες έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 οπότε και η λίμνη αποξηράνθηκε.

    Κατά το παρελθόν, η λίμνη της Μουριάς αποτέλεσε βασικό στοιχείο της τοπικής αλλά και εθνικής οικονομίας, όχι μόνον δημιουργώντας εισοδήματα αλλά και χρηματοδοτώντας κοινωφελείς δραστηριότητες.

   Απ΄την άλλη, είναι αυταπόδεικτο πλέον ότι η αποξήρανση της λίμνης Μουριάς δεν εκπλήρωσε τους σκοπούς και τους στόχους που είχαν θέσει οι εμπνευστές της. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αποξήρανση, τα χιλιάδες στρέμματα άγονης γης και η συνολικότερη οικονομική  υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής ακολούθησαν την αποξήρανση.

   Συνεπώς, είναι χρέος μας να κινηθούμε ως τοπική κοινωνία προς την κατεύθυνση της επαναδημιουργίας της λίμνης. Το έργο αυτό θα πρέπει να γίνει τόσο με τρόπο που να προφυλάσσεται και να αναδεικνύεται η οικολογική της  λειτουργία όσο και να μεγιστοποιείται η οικονομική της  σημασία. Υπ΄αυτή την έννοια είναι απαραίτητο να ληφθούν πρόνοιες, ούτως ώστε η συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου παράγοντα να βασίζεται στην έννοια της αειφορίας.

     Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις και κοινωνικές δράσεις για την επαναφορά του αιτήματος επαναπλημμυρισμού. Συγκεκριμένα, έχουν υπάρξει συναντήσεις του Φυσιολατρικού Συλλόγου Φίλων Λίμνης Μουριάς με τον Δήμαρχο Πύργου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, ενώ έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη  ΒτΕ από τους βουλευτές Ηλείας Ε. Γεωργοπούλου-Σάλταρη, Δ. Αυγερινοπούλου, Μ. Μπαλαούρα και Ι. Κουτσούκο. Με τελευταία εξέλιξη την αποστολή αιτιολογικής έκθεσης από τον Δήμο Πύργου(Α.Π 521/9-1-2019) προς το ΥΠ.Α.Α.Τ. με θέμα την παραχώρηση 2.233 στρμ. της πρώην Λίμνης Μουριάς στον Δήμο Πύργο με σκοπό τον μερικό επαναπλημμυρισμό   της.

     Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τη σημερινή εικόνα της λίμνης η οποία λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών έχει σχεδόν αναδημιουργηθεί, το ερώτημά μου είναι πιο το σχέδιο για τα 1.900 στρμ. περίπου τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας και αν συντάσσετε  με το αίτημα του Δήμου Πύργου για την αποκατάσταση της, το οποίο να συνοδεύεται από την ανάπτυξη ενός σχεδίου επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα μοχλό οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.>>

Related post

Πρόεδρος Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: «Οι λογαριασμοί τραβούν την ανηφόρα»

Πρόεδρος Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:…

Στις 9 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι προχωρούν σε πανελλαδική πανεργατική απεργία. Δώδεκα σωματεία συνολικά σε επίπεδο νομού έχουν πάρει μία σειρά από…
Γραμματέας ΟΑΣΗ Χρ.Γιαννόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM-Στους δρόμους για την Κορινθιακή Σταφίδα οι παραγωγοί

Γραμματέας ΟΑΣΗ Χρ.Γιαννόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM-Στους δρόμους για την…

Οι αγρότες για μια ακόμα φορά έδωσαν το αγωνιστικό τους παρών στα φανάρια της Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο, με κύριο αίτημά…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, και ιδιαίτερα την αίτηση…