Λιμάνι Κατακόλου: Θέλει δουλειά για την ασφάλεια

Άσκηση επί χάρτου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων

Η εναρμόνιση με τι επιταγές των διεθνών και εθνικών κανονισμών ασφαλείας αποτελεί το ζητούμενο για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου. Σε μια εποχή που οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μεγάλοι, ο χώρος της κρουαζιέρας δε επιτρέπει εκπτώσεις στον τομέα της ασφάλειας. Και η επιλογή των λιμένων που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια με χιλιάδες τουρίστες πλέον γίνεται με γνώμονα και προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας και έπειτα, λόγω των αξιοθέατων μιας περιοχής. Έτσι το brand name της Ολυμπίας και οι ομορφιές της Ηλείας δεν επαρκούν για να προσελκύσουν αυτό το σημαντικό κομμάτι του τουρισμού. Χθες υλοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου στο λιμάνι, ώστε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ασφάλειας στο Κατάκολο. Και στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, επιβεβαιώνει αυτά που ακούστηκαν και από επίσημη χείλη στην σύσκεψη για τις επιπτώσεις στην επισκεψιμότητα, ενός λιμένα που υπολείπεται σε θέματα ασφάλειας. «Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των αναγκαίων ενεργειών για την προσέλκυση εκ νέου των εταιρειών Κρουαζιέρας και την αύξηση της επισκεψιμότητας στον τόπο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η άσκηση έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα Κρουαζιερόπλοια, σε συνεργασία με τους Συμβούλους Ασφαλείας κ.κ. Κωνσταντίνο Κάβδα και Μαρίνο Κρανιώτη, εκπροσώπους της εταιρείας NEXT PLUS LTD. Η ετήσια άσκηση ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης του Κατακόλου, πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του αντιπροέδρου και υπευθύνου επί θεμάτων ασφαλείας τού λιμένα Σάκη Αντωνόπουλου και του ειδικού συμβούλου του ΔΛΤ, Ζώη Υφαντή του μέλους του ΔΣ του ΔΛΤ και αντιπροέδρου της ΤΚ Κατακόλου, Μάκη Ρομποτή και του υπευθύνου ασφαλείας λιμενικής εγκατάστασης Κατακόλου Άγγελου Παναγιωτακόπουλου. 
Στη διάρκεια της άσκησης επί χάρτου, δοκιμάστηκε το επίπεδο του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων ως προς την αντιμετώπισης επικίνδυνων ή ακραίων σεναρίων. Στην προκειμένη περίπτωση το σενάριο αφορούσε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε προσκρουστήρα του λιμένα, κατά την έκρηξη του οποίου τραυματίζονται δύο μέλη πληρώματος, εκδηλώνεται πυρκαγιά μεγάλης έκτασης στο πλοίο που έχει δέσει στη συγκεκριμένη θέση και δημιουργείται θαλάσσια ρύπανση. Στο πλαίσιο της άσκησης καταγράφηκαν οι ρόλοι που έχει κάθε φορέας, οι τρόποι και οι χρόνοι αντίδρασης καθενός. Στον επίλογο της άσκησης προέκυψαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της άμεσης αναδιοργάνωσης του τρόπου λειτουργίας του λιμένος και της τροποποίησης των ορίων της λιμενικής εγκατάστασης για την οποία ήδη η Διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου έχει προχωρήσει στην υποβολή νέου σχεδίου οριοθέτησης.
Με βάση τις προτάσεις και τα συμπεράσματα της άσκησης θα ολοκληρωθεί και ένα λεπτομερές Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (ΣΑΚΕΑ) για τη λιμενική εγκατάσταση και την ευρύτερη περιοχή του λιμένα που, μετά από τελική διαβούλευση με τις αρμόδιες αρχές, θα αποτελέσει τη βασική υποδομή αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στο λιμένα Κατάκολου.
Αναφερόμενος στην άσκηση ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος, τόνισε πως αυτή «… αφορά στα θέματα ασφαλείας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται στο λιμάνι Κατακόλου, σύμφωνα με το σχέδιο ασφάλειας της λιμενικής εγκατάστασης και τα προβλεπόμενα και στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και στους ισχύοντες ελληνικούς νόμους». Σχολίασε δε ακόμα ότι «… μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ να εφαρμόσουμε το σχέδιο αυτό. Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις».

Στην άσκηση συμμετείχαν ο δήμος Πύργου με τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Σκαρτσιάρη, τη Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σοφία Γούργουρα την προϊσταμένη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κική Διονυσοπούλου, ο Διοικητής του ΕΚΑΒ Δυτ. Ελλάδας Ιορδάνης Αμπατζίδης, η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Ηλείας, η Διεύθυνση Αστυνομία Ηλείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, το Λιμεναρχείο Κατακόλου, οι εκπρόσωποι της Ιδιωτικής Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης PHOENIX SECURITY που έχει αναλάβει την φύλαξη της λιμενικής εγκατάστασης, το Σωματείο Φορτοεκφορτωτών λιμένα Κατακόλου και άλλοι φορείς του λιμανιού.

 

Πηγή ilialive.gr

Related post

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…
Επίσκεψη Δημήτρη Νικολακόπουλου στο ΚΤΕΛ Ηλείας

Επίσκεψη Δημήτρη Νικολακόπουλου στο ΚΤΕΛ Ηλείας

Επίσκεψη στο ΚΤΕΛ Ηλείας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Νικολακόπουλος. Εκεί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ κ. Αριστοτέλη…