Ο Άτλαντας της Ορθοδοξίας Μέγας Αθανάσιος, εορτάστηκε με Λαμπρότητα στην Μυρτιά Ηλείας

Τον Άτλαντα  και τον Στύλο της Ορθοδοξίας, καθώς επίσης και τον πρωτεργάτη της καταδίκης της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου, κατά την διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βυθυνίας  Μέγα Αθανάσιον,  εόρτασαν με τον προσήκοντα σεβασμό και την δέουσα μεγαλοπρέπεια, οι ευλαβείς κάτοικοι της Ενορίας Μυρτιάς του Δήμου Πύργου, στον ομώνυμο και περικαλλή Ιερό Ναό τους.

Ο Άγιος Αθανάσιος, 
του οποίου η  αγιότητα διαφαινόταν από τα παιδικά του χρόνια, ως γνωστόν ανήκει στις μεγάλες εκείνες μορφές της Ορθόδοξης  Χριστιανικής Εκκλησίας μας, που με την έξοχη Ηθική και Εκκλησιαστική του προσωπικότητα διετέλεσε Πατριάρχης Αλεξανδρείας για 46 ολόκληρα χρόνια εκ των οποίων τα 16 τα πέρασε στην εξορία… Πέντε φορές εξορίσθηκε και αμέτρητες φορές κινδύνεψε η ζωή του. Οι αιρετικοί τον πολέμησαν με απύθμενο μένος για την αγωνιστικότητα και το Ορθόδοξο Χριστιανικό φρόνημά του. Αγωνίσθηκε όσο ολίγοι. Ήταν ο ηρωϊκότερος των Αγίων και ο αγιότερος των Ηρώων.

Ο Μέγας Αθανάσιος, υπήρξε Διάκονος και Επίσκοπος της Εκκλησίας, μεταφέροντας συνεχώς στην ζωή όλων των ανθρώπων τα μηνύματα της εμπειρίας, τα μηνύματα της Θεολογίας και όλα εκείνα τα μηνύματα τα οποία δεν υπήρξαν προϊόντα εγκεφαλικής γνώσεως αλλά αποτέλεσμα Ουρανίου φωτισμού, καταφέρνοντας να συνδυάσει την Σοφία των γραμμάτων με την του Θεού Σοφία!
 
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τον δραστήριο Ιερέα τους, Αιδεσιμολογιότατο π. Παντελεήμων Παπαηλιού και τον οικείο Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών, με περισσή ευλάβεια, σεβασμό και φροντίδα, κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να τιμήσουν  τον προστάτη τους, ο οποίος είναι ο πρώτος μετά τους Τρεις Ιεράρχες και ο δέκατος τρίτος των Αποστόλων! 

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών υπό πλειάδος Ιερέων, προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιοτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ηλία Παπαγγελή, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος και ορθοτόμησε τον Θείον Λόγον,
σκιαγραφώντας  την προσωπικότητα του Μεγάλου Αθανασίου,  με την γλαφυρότητα που τον διακρίνει καθώς επίσης και με την Θεολογική του κατάρτιση, αναφερόμενος στις μεγάλες εκείνες αρετές του εορταζομένου Αγίου και τους Ιερούς αγώνες του, για την Ορθοδοξία.
 
Παράλληλα κάλεσε τους φιλακόλουθους Χριστιανούς της δραστήριας αυτής Ενορίας και προσκυνητές του Αγίου, οι οποίοι είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό όχι μόνον να τον τιμούν πανευλαβώς, αλλά να τον μιμούνται και να τον έχουν ως πρότυπό τους, στην δύσκολη και ζοφερή εποχή μας, όπου ο μεγάλος κίνδυνος είναι η απιστία και η αθεΐα.

Την κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου μετά αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος. Ενώ ακολούθησε και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Αξίζει δε τέλος να σημειωθεί ότι κατά τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις, παρέστη χορεία Πρεσβυτέρων και καλλικέλαδων Ιεροψαλτών, οι οποίοι απέδωσαν με την άρτια Βυζαντινή Μουσική τους κατάρτιση, θαυμάσια τις Ιερές υμνωδίες και τα ψαλσίματα προς τον εορταζόμενο Μέγα Αθανάσιο.

Related post

Πύργος: Εθελοντικοί καθαρισμοί στο πλαίσιο του “Let’s do it Greece”

Πύργος: Εθελοντικοί καθαρισμοί στο πλαίσιο του “Let’s do it…

Σε περιβαλλοντικές δράσεις στο βουνό του Κατακόλου, καθώς και στον καθαρισμό της μαρίνας καθώς και του παράκτιου αλσυλλίου της Σπιάτζας προχώρησαν…
Ο Δήμος Ήλιδας ανέδειξε το μεγαλείο της Αρχαίας Ήλιδας σε ειδική εκδήλωση που αποτέλεσε παράλληλη δράση για την Τελετή Υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας

Ο Δήμος Ήλιδας ανέδειξε το μεγαλείο της Αρχαίας Ήλιδας…

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Δήμου Ήλιδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων  εκδηλώσεων για την Τελετή Υποδοχή της…
Με απόλυτη επιτυχία η Πρόβα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Με απόλυτη επιτυχία η Πρόβα της Τελετής Αφής της…

Mε απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Επίσημη Πρόβα της Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία στις 15 Ιανουαρίου,…