«Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης για την Μ.Ε.Α. Νομού Ηλείας

Δόθηκε επιτέλους το “πράσινο φως” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την έγκριση της υπογραφής της σύμβασης για την εκτέλεση του έργου, και μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά για την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο Κ/Ξ, που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη κατασκευής του εργοστασίου στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’.

Το έργο αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων όλων των δήμων της Ηλείας και το κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε 37 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 εκ. προέρχονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από την Κ/Ξ που αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου.

Πρόκειται για την Ένωση Εταιρειών Εταιρειών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΑΑΓΗΣ Α.Ε.» που αποκαλείται οριστικός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης του έργου και υα υπογράψει την σύμβαση και τα 22 παραρτήματα αυτής με τον δήμο Ήλιδας και τον ΦοΔΣΑ Ηλείας.

 

Στους 45.000 τόνους η ελάχιστη εγγυημένη

Στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, το βάρος δίνεται στη μηχανική διαλογή και την ανακύκλωση. Πρόκειται για μία Μονάδα που θα εξυπηρετεί το σύνολο των 7 Δήμων της ΠΕ Ηλείας και θα διαχειρίζεται όλο τον όγκο των στερεών τους  αποβλήτων, ο οποίος αντιστοιχεί σε 45.000 τόνους Συμβατικών Αποβλήτων ανά Συμβατικό Έτος (σημαντική τροποποίηση η οποία έγινε αποδεκτή και από τον ανάδοχο και από τον Προσυμβατικό Έλεγχο του Ε.Σ.). Πρόκειται για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, που ήταν αρχικά στους 60.000 τόνους.

Επίσης, προβλέπεται κατασκευή και μίας (1) Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 15.876 t/έτος, για την εξυπηρέτηση του συνόλου των Δήμων της ΠΕ, εντός της ΜΕΑ Ηλείας στην Τριανταφυλλιά.  Το υπόλειμμα της ΜΕΑ Ηλείας θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, στην ίδια θέση.

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με το υπ΄αριθ. πρωτ. 262Δ/31-10-2018 έγγραφο του Δήμου Ήλιδας απεστάλη όλος ο φάκελος της Διαγωνιστικής Διαδικασίας μαζί με τα τελικά οριστικοποιημένα Συμβατικά Έγγραφα για τον αρμόδιο από τον νόμο Προσυμβατικό Έλεγχο των εγγράφων πριν από την υπογραφή της Σύμβασης.  Με το υπ΄ αριθμ. 80482/12.12.2018 έγγραφο του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου του έργου, τα οποία απεστάλησαν στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ε.Σ. με το υπ΄ αριθ. πρωτ. 014Δ/15-01-2019 έγγραφο του Δήμου Ήλιδας, ως Φορέας  Υλοποίησης του έργου.

Με την υπ’ αριθμ. 47/2019 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ε.Σ. εγκρίθηκε η υπογραφή της σύμβασης.

Συνέντευξη Τύπου

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Ολοκληρώσαμε μία κοπιώδη προσπάθεια, που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος για την Ηλεία.Πλέον, ξημερώνει μια νέα μέρα, εκτός από τον Δήμο Ήλιδας και για ολόκληρο το Νομό, αφού ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής του Δυτικού άξονα μπαίνει στην τελική του ευθεία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:  «Για την θετική έκβαση του έργου θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημάρχους για την αμέριστη συμπαράσταση και την κοινή μας προσπάθεια, αλλά και τους συνεργάτες μας για την πολύτιμη συμβολή τους. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους προκατόχους μου στον ΦοΔΣΑ και στο Δήμο Ήλιδας για την δική τους συμβολή τα προηγούμενα χρόνια, ώστε σήμερα να έχουμε αυτή την έκβαση. Με τη λύση που δίνεται, η Ηλεία συνολικά σε ένα από τα κρισιμότερα θέματα που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά».

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την συγκεκριμένη εξέλιξη και μάλιστα δήλωσε δικαιωμένος γιατί όπως είπε εξαρχής υποστήριζε ότι οι 60.000 τόνοι ως ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι πολλοί, γιατί δεν παράγει τόσα απορρίμματα η Ηλεία (Τα απορρίμματα που παράγει αγγίζουν τους 40.000 με 42.000 τόνους) και πλέον στην σύμβαση που θα υπογραφεί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι 45.000, που σημαίνει όπως είπε όφελος 2 εκ. ευρώ περίπου τα οποία θα τα πλήρωναν οι κάτοικοι του νομού.

Επεσήμανε δε ότι η Ηλεία είναι το τέταρτο ΣΔΙΤ στη χώρα που υπογράφει σύμβαση για τα απορρίμματα, μετά τα ΣΔΙΤ Φυτικής Μακεδονίας, Σερρών και Ηπείρου.

Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με την Κ/Ξ και έχει χρόνο περαίωσης 16 μήνες συν 6 μήνες δοκιμαστική λειτουργία.

Από την πλευρά του ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ήλιδας Στέφανος Ρουμελιώτης ευχήθηκε καλή αρχή για το έργο και να έχει αίσια αποπεράτωση, ενώ από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Τσεριώνης χαρακτήρισε την κατασκευή του εργοστασίου απορριμμάτων ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα του νομού και συνεχάρη τον Δήμαρχο Ήλιδας γιατί όπως είπε είναι προσωπική του επιτυχία.

Παρόντες στην συνέντευξη και η σύμβουλος στον ΦοΣΔΑ Ιωάννα Ευθυμίου και ο χημικός μηχανικός στον δήμο Ήλιδας Χρήστος Παπαγεωργίου, τους οποίους και ευχαρίστησε θερμά ο κ. Χριστοδουλόπουλος, όπως και τον κ. Ρουμελιώτη για την δουλειά που έκανε αλλά και τον κ. Τσεριώνη που είχε ως πρωταρχικό μέλημα το συγκεκριμένο έργο.

Να σημειωθεί ότι εντός των εγκαταστάσεων στην ‘Τριανταφυλλιά’ έχει ήδη ολοκληρωθεί και η κατασκευή του ΧΥΤΥ, το οποίο λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2016, καθώς και η Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Νομού Ηλείας  (ΜΟΜΑΚ) Ν. Ηλείας, που θα συνεχίσει να λειτουργεί έως την ολοκλήρωση της Μ.Ε.Α. Ν. Ηλείας.

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…