Συνάντηση Μπαλαούρα με Έβο Μοράλες

Στην υπερπλήρη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες με θερμό χαιρετισμό. Στη συνέχεια ακολούθησε συγκινητικότατη, τεκμηριωμένη κι ελπιδοφόρα ομιλία από τον χαρισματικό Έβο Μοράλες, παρουσία υπουργών, βουλευτών, δημοσιογράφων, διανοουμένων, εκπροσώπων κινημάτων και κομμάτων, πολιτών και νεολαίων.

 Η διαδρομή του  Εβο Μοράλες Άιμα είναι μοναδική. Γεννήθηκε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας σε μια καλύβα από λάσπη. Δεν είναι μόνο ο συνδικαλιστής που έγινε Πρόεδρος, είναι ο φτωχός Ινδιάνος της φυλής των Αιμάρα, ο μετανάστης, με τις πολλές δουλειές του ποδαριού – τρομπετίστας, φούρναρης, εργάτης σε ρυζοκαλλιέργειες-κοκαλέρο – που ονειρευόταν να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής και ξενιτεύτηκε για να επιβιώσει. Εισήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο της αγαπημένης του πατρίδας, όπως είπε, με το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό, πριν από δεκατρία χρόνια. Από τότε κυβερνά ως ηγέτης της Αριστεράς, παλεύοντας κάθε μέρα ενάντια στην αδικία, για την υπεράσπιση των φτωχών αγροτών και εργατών, με σημαντικές επιτυχίες στην πάταξη του αναλφαβητισμού και την αύξηση του εισοδήματος του λαού του, καθώς για την ανεξαρτησία της χώρας του, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την Ειρήνη.

Το 2001, στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε, ο Μάκης Μπαλαούρας, σήμερα Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, είχε γνωριστεί με τον Έβο Μοράλες, που τότε ήταν εκπρόσωπος των συνδικάτων και των Ινδιάνων της Βολιβίας.

Στη χθεσινή εκδήλωση είχε μια σύντομη συζήτηση μαζί του, παραδίδοντας του μια φωτογραφία από το Φόρουμ, μια προσωπική επιστολή, καθώς και ένα dvd με τους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας «για να σε περιηγηθεί εικονικά στους αρχαιολογικούς χώρους της».

Στην επιστολή του ο Μάκης Μπαλαούρας, ξεκινώντας με την προσφώνηση «Αγαπητέ Σύντροφε, Πρόεδρε του Πολυεθνοτικού κράτους της Βολιβίας, Έβο Μοράλες Αίμα», συνέχισε με τα παρακάτω:

«Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά που είσαι κοντά μας σήμερα στην Ελλάδα, την αλληλέγγυα χώρα στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα της φίλης χώρας Βολιβίας.

Σου εύχομαι από καρδιάς δύναμη μεγάλη στο δύσκολο έργο σου και η Αριστερά να θριαμβεύσει και στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη, παρά τα εμπόδια.

Είμαι σίγουρος ότι η σοφία, η σύνεση και η γενναιοδωρία του πνεύματος  που σου έχει δώσει ο πολιτισμός των Ινδιάνων προγόνων σου και η Μητέρα – Φύση θα σε στηρίζουν πάντα και θα εμπνέουν και μας.

Αγαπητέ σύντροφε Έβο, συμφωνώ με τα λεγόμενά σου στο Πόρτο Αλέγκρε, το 2001 όπου συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, ενθυμούμενος  αυτά που είπες, όπως ότι “ο πλανήτης, η Μητέρα Γη δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Σεβόμαστε τη Μητέρα Γη. Ο κόσμος έχει πυρετό από την κλιματική αλλαγή και η  αρρώστια ονομάζεται μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης … Ο άνθρωπος είναι ικανός να συλλογίζεται, να μαθαίνει από τα λάθη του, να ανακτεί τις ρίζες του  και να αλλάζει για να φτιάξει έναν κόσμο δίκαιο, διαφορετικό, βιώσιμο, ισορροπημένο και  αρμονικό με τη φύση”».

Ο Βουλευτής Ηλείας, πρόσθεσε: «Το μεγαλείο της Φύσης και του Ανθρώπου εξυμνούσαν και οι αθλητές στην Αρχαία Ολυμπία, ιστορικό τόπο της ιδιαίτερης μου πατρίδας, της Ηλείας, όπου θα ήμουν ευτυχής αν κάποτε μπορέσω να σε υποδεχτώ. Εκεί, στην κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου αναδείχτηκαν από τους προγόνους μας, τους Αρχαίους Έλληνες, τα ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

O Μ. Μπαλαούρας έκλεισε την επιστολή του με το ποτισμένο με αίμα, παγκόσμιο πια, σύνθημα «Hasta la victoria siempre!»

Related post

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες”

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο…

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για την συνάντησή…
Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον θάνατο του Γέρου του Μοριά”

Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στο Ναό της Αγίας Κυριακής στον Πύργο μνημόσυνο για τα 180 χρόνια από τον θάνατο…
Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το νομό μας”

Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για…

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσεριώνης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ…