Συνάντηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρου Βασιλόπουλου με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη

Τετ- α τετ  του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρου Βασιλόπουλου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη

Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών της Ηλείας στο επίκεντρο της συνάντησης

 Δόθηκε και επίσημα από τον υπουργό το «πράσινο» φως για την  παράταση παραχώρησης στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας-Μουριάς-Κάστα. Την ερχόμενη εβδομάδα η σχετική απόφαση

Καίρια ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Ηλείας και τα οποία προκαλούν πληθώρα δυσλειτουργιών στον πρωτογενή τομέα του Νομού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη στην Αθήνα.

Χάρη στην παρέμβαση του προέδρου της Π.Ε.Ν.Α. και της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας Θεόδωρου Βασιλόπουλου, ο υπουργός «έβαλε» και επίσημα την υπογραφή του για την παράταση της ισχύς της ΠΥΣ 95/1975 για την παραχώρηση των αγροτεμαχίων στις πρώην λίμνες Αγουλινίτσας-Μουριάς-Κάστας, κατά την καλλιεργητική περίοδο 2019. Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει στην τροποποίηση του νέου Νόμου  4061/2012 προκειμένου οι άνεργοι που θα μοριοδοτηθούν για την παραχώρηση εκτάσεων να προέρχονται από τα όμορα χωριά και όχι συνολικά από όλη την Ελλάδα, με την προϋπόθεση φυσικά να τις καλλιεργούν.

Παράλληλα ο κ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε ότι περί τα τέλη Μάιου θα γίνει η πληρωμή κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) ως αποζημίωση φυτικής παραγωγής για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στο Βαρθολομιό Ηλείας στο 2016.

Στη συνέχεια ικανοποιώντας ακόμα ένα αίτημα της Ένωσης Νέων Αγροτών Ηλείας  ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση ώστε με μια απλή δήλωση οι νέοι αγρότες να μπορούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, την οποία χρειάζονται για να  μπορούν να υπαχθούν στην ασφάλιση στον πρώην ΟΓΑ.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρθεί η αδικία εις βάρος των βιοκαλλιεργητών της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο τελευταίο πρόγραμμα, μέσα από την υπερδέσμευση ενός ποσού στην Περιφέρεια, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις επιδοτήσεις πολλών παραγωγών στην Ηλεία λόγω των δασικών αρχών. Ο κ. Βασιλόπουλος έκανε λόγο για αγρότες δύο ταχυτήτων, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Κομοτηνής όπου ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί η Δασικοί χάρτες και οι αγρότες απολαμβάνουν κανονικά τις επιδοτήσεις. Αντίθετα στην Ηλεία υπάρχουν παραγωγοί, που αν και δικαιούνται τις επιδοτήσεις, δεν τις λαμβάνουν λόγω διαφόρων κωλυμάτων που προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες, χωρίς να έχουν οι ίδιοι την ευθύνη.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και για το σοβαρό ζήτημα του αρδευτικού δικτύου στο Νομό Ηλείας για το οποίο ο υπουργός έδωσε μεγάλη σημασία τονίζοντας πως είναι «ανοιχτός» σε προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.  

Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας έθεσε και τα θέμα της αναδιάρθρωσης της Κορινθιακής σταφίδας με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων, αποσπώντας τη θετική ανταπόκριση του υπουργού.

Στο τραπέζι της συζήτησης «έπεσαν» και οι «αδυναμίες» που παρατηρούνται στην εφαρμογή της Προγραμμάτων για τους νέους αγρότες, ενώ τονίσθηκε η ανάγκη της κατάρτισης και της εκπαίδευσης με την ένταξη τους στα εκάστοτε προγράμματα.

Συζητήθηκε επίσης το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας που «τρέχει», ενώ η ΠΕΝΑ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα μέτρα ελέγχου της αγοράς για το γάλα.  

Related post

Βουλευτής Ηλείας ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Δικαιώθηκα για την πολιτική μου επιλογή”

Βουλευτής Ηλείας ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Δικαιώθηκα…

“Δεν έχω μετανιώσει…”, λέει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, αναφερόμενος στην επιλογή του να μην συμμετάσχει στην Επιτροπή Θεσμών…
Λάμπης Αριστειδόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Προσωπική και λανθασμένη επιλογή Πλεμμένου-Νικολόπουλου”

Λάμπης Αριστειδόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Προσωπική και λανθασμένη επιλογή…

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Πύργου- Πρωτεύουσα ευθύνης” και πρώην Δήμαρχος Ιάρδανου, Λάμπης αριστειδοπουλος μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό…
Διοικητής ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Να σταματήσουμε να πετροβολούμε το Νοσοκομείο”

Διοικητής ΓΝ Πύργου Σπύρος Πολίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Να…

Ο διοικητής νοσοκομείο Πύργου Σπύρος Πολίτης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για τα νέα του καθήκοντα τις…