Συνέντευξη Κωνσταντίνου Νικολούτσου Υποψήφιου Δημάρχου Δ. Πύργου

Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση του συνδυασμού μας, με σκοπό την παρουσίαση του λογοτύπου της δημοτικής παράταξης,  το οποίο δημιουργήσαμε και επιδιώξαμε πέρα από την αισθητική του αποτύπωση, να αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό και τις επιδιώξεις μας  για το πώς εμείς φανταζόμαστε το Δήμο μας.

Θέλαμε επίσης να σας πούμε και λίγα λόγια για τις επισκέψεις, που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει στα δημοτικά διαμερίσματα μέχρι σήμερα, κάποια πρώτα συμπεράσματα που έχουμε ήδη υπόψη μας, και βέβαια όλα αυτά μέσα από την ανάλυση των δεδομένων, που θα μας καθοδηγήσουν στη σύνταξη του δικού μας προγράμματος ούτως ώστε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε στο βαθμό του δυνατού, ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία του Δήμου Πύργου.

Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με την συνδρομή ανθρώπων οι οποίοι έχουν ένα υψηλό επίπεδο, είναι όλοι Πυργιώτες, κάτοικοι όχι μόνο του Πύργου αλλά και της Αθήνας που έχουν συχνή επαφή με τον τόπο μας και επισκέπτονται συχνά τα μέρη μας. Είναι δημότες του Πύργου, με σκοπό να τους για να επιτύχουμε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που θα συνοδεύει όλες τις κινήσεις του Δήμου Πύργου από δω και πέρα.

 Στο θέμα του λογοτύπου να σας αναφέρω ότι στη δημιουργία του υιοθετήσαμε ένα αφαιρετικό τρόπο γραφής, μια σύνθεση η οποία είναι λιτή εκφραστικά, είναι μια εκδοχή της παραστατικότητας με γεωμετρική προσαρμογή. Ξεφεύγουμε από τις περιττές λεπτομέρειες και εκείνο το στοιχείο που θέλουμε να αναδείξουμε είναι ο τύπος του μηνύματος. Παράλληλα δίνουμε και ένα κίνητρο στο δημότη μας να το ερμηνεύσει κατά το δοκούν και να δούμε κάποια θέματα από κει και πέρα που αντιστοιχούν στο δικό του πεδίο γνώσεων και ενδιαφερόντων .

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε παρουσιάσει διαφορετικά τις τέσσερις δημοτικές ενότητες του Πύργου, του Βώλακα, της Ώλενας και του Ιάρδανου, χρησιμοποιώντας και χρώματα όπως είδατε το  μπλε και το γαλάζιο για παράδειγμα,  γιατί θέλουμε να συνδέσουμε όλο μας τον δήμο με το μεγάλο ατού που έχει, το μεγάλο θαλάσσιο μέτωπο που διαθέτει, το Ιόνιο αλλά και τον Αλφειό, ο οποίος νομίζω ότι μπορεί να μας επιφυλάξει και πολλές θετικές εκπλήξεις. Όλα αυτά τα έργα τα οποία αναπτύσσουμε αυτή τη στιγμή, έχουν ένα βασικό σκεπτικό , ότι θα είναι ουσιαστικά χωρίς περιττές παρεμβάσεις, θα είναι λιτά. Θέλουμε να αγκαλιάζουμε κάθε άνθρωπο που έχει θέληση και αγάπη για τον τόπο μας. Μέσα από αυτή τη φιλοσοφία, συντάξαμε και το δικό μας σλόγκαν, που είναι το «ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ», γιατί πιστεύουμε οποιαδήποτε δράση για το Δήμο, αν δεν έχει την συμπαράταξη του κόσμου, δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

Θα είδατε και στα μέσα ενημέρωσης, ότι επιδιώκουμε με κάποια σύγχρονα γραφικά να συνοδέψουμε κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις μας, όπως έχουμε κάνει την πρόταση για την κινητικότητα, την παρέμβαση και το ενδιαφέρον μας για τον πολιτισμό, για τα αδέσποτα ζώα και ένα σύνολο από θέματα τα οποία θα συνεχίσουμε να τα παρουσιάζουμε, ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εντύπωση της δημιουργικής αλλά και της αισθητικής προσέγγισης  για τα δικά μας θέματα.

Στο διάστημα που πέρασε, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το 90 % των διαμερισμάτων του Δήμου μας, σε μια συνεχή προσπάθεια να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για το πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην περιφέρεια, και μέσα από κει να μπορέσουμε να συντάξουμε το πρόγραμμα μας και τις δράσεις μας για να είμαστε δημιουργικοί και αποτελεσματικοί. Τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζουν τα δημοτικά μας διαμερίσματα είναι τρία. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι το θέμα της αγροτικής οδοποιίας, της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Πιστεύουμε ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν σύντομα και αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα πρέπει να θέσουμε στο προσκήνιο και άλλα θέματα, όπως το κυρίαρχο θέμα της οδικής ασφάλειας. Η οδική ασφάλεια, ξέρετε πολύ καλά, δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση του οδοστρώματος, αλλά και με τη κατακόρυφη και  οριζόντια σήμανση.  Παράλληλα θα προβούμε στη βελτίωση όλου αυτού του δικτύου υποδομών, το οποίο συνοδεύει την επικοινωνία, γιατί εμείς προσβλέπουμε η κίνηση μέσα στο δήμο να είναι λειτουργική και αποτελεσματική.

Στο διάστημα που πέρασε μπορώ να πω ότι σε πρώτη φάση ασχοληθήκαμε με τον τουρισμό και είναι ένα από τα πρώτα δείγματα του πως εμείς σκεπτόμαστε κάποια πράγματα. Σαφώς ο τουρισμός συνδέεται με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, αλλά μιλώντας  για τον τουρισμό θέλω να πω ότι ο δικός μας ο σχεδιασμός θα είναι βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος, δηλαδή πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα και πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν σε δεύτερο χρόνο. Για να γίνουν όμως αυτά και να έχουν αποτελεσματικότητα, πάνω απ’ όλα πρέπει να τακτοποιηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή εικόνα της πόλης. Σημαίνει ότι μια πόλη για να προσβλέπει σε τουρισμό πρέπει να έχει πολύ καθαρό περιβάλλον, να έχει καλές υποδομές και οπωσδήποτε καλούς τρόπους προσέγγισης. Δεν γίνεται να είναι καταστραμμένα τα πεζοδρόμια και οι ράμπες πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα, κλειστές.

 Όλα αυτά πρέπει να δημιουργηθούν σε άμεσο χρόνο και με συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια για τον τουρισμό  να γίνει η προσέγγιση σε ειδικές τουριστικές αγορές για να έρθει κόσμος στην πόλη μας. Η εικόνα θα είναι αυτή που θα αναδεικνύει τη δυνατότητα της πόλης να υποδεχτεί τους επισκέπτες και να καλύψει όλες τις τουριστικές τους ανάγκες.. Σε αυτούς τους επισκέπτες εμείς, θεωρούμε και τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι διαβιούν εκτός Πύργου. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης που τον τελευταίο καιρό, λίγο- πολύ δεν μας επισκέπτονται  όπως παλιότερα. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει το θέμα της οικονομικής κρίσης, αλλά παρόλα αυτά ο στόχος μας πρέπει να είναι μια πόλη πιο φιλική στους επισκέπτες, στους οποίους εντάσσουμε και αυτούς οι οποίοι έρχονται μερικές φορές το χρόνο,  και αυτό το επονομαζόμενο city break ,  να γίνει κάπως πιο συστηματικό για τον Πύργο. 

Βεβαίως για τον τουρισμό κυρίαρχο ρόλο έχει το θέμα της κρουαζιέρας. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν τουρίστες στην πόλη, άρα εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες στην λογική που σας ανέφερα πριν, για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται ξανά και ξανά. Άρα πέρα από την δημιουργία των υποδομών της καθαριότητας και της οικοτεχνικής αναβάθμισης, πρέπει να έχουμε ένα περιβάλλον πραγματικά φιλικό και ο επισκέπτης θα  αισθάνεται ότι είναι σε μια πόλη διαφορετική.

Αυτό πρέπει να το φροντίσουμε και πρέπει να δώσουμε πολύ σημαντικό κίνητρο ούτως ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα. Όσον αφορά την κρουαζιέρα ξέρετε όλοι τη θέση μου, την οποία έχω εκφράσει και παλιότερα, δηλ. ότι είναι χαμηλή η κατά κεφαλήν κατανάλωση και άρα πρέπει να βελτιώσουμε αυτόν τον παράγοντα.  Βέβαια μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι ένα 35 % των επισκεπτών από τα καράβια δεν κατεβαίνουν στην πόλη. Δεν κατεβαίνουν καν στο λιμάνι, παραμένουν επάνω στο καράβι. Άρα είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και γι’ αυτά τα θέματα θα κινηθούμε με επαγγελματισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους της αγοράς, ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν το προϊόν. Δεν θα κάνουμε αυτοσχεδιασμούς, θα φέρουμε ολοκληρωμένες προτάσεις οι οποίες έχουν σχέση με την σημερινή τουριστική πραγματικότητα. Είναι ένα ισχυρό προϊόν ο τουρισμός. Σας ενημερώνω ότι η Ευρώπη κατέχει την τρίτη θέση στον παγκόσμιο προορισμό. Η Μεσόγειος θα είναι πρώτη  σε εξέλιξη σε λίγο, άρα η Ελλάδα διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο και ο τόπος μας ακόμα μεγαλύτερο, γιατί ξέρετε ότι μέχρι τώρα αυτό το προϊόν  για μας- αν εξαιρέσουμε το Κατάκολο- για τα υπόλοιπα μέρη τα δικά μας, δεν είναι τόσο σημαντικό.

Στην ίδια λογική βεβαίως είναι ότι έχουμε χάσει σε μεγάλο βαθμό και το Κατάκολο σαν εσωτερικό τουριστικό προορισμό και αυτό πρέπει να το ανατάξουμε.  Πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, πάντα,  όπως αναφέρω με επαγγελματισμό. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αυτές,  ώστε αμέσως μετά να κάνουμε μια ισχυρή διαφημιστική καμπάνια η οποία θα προσελκύσει τον κόσμο.  Για να γίνει αυτό πρέπει ο κόσμος να έχει συγκεκριμένη διάθεση να έρθει στον τόπο τον δικό μας, και εμείς πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα τα οποία σας ανέφερα εξ αρχής.  

Σκοπεύουμε επίσης στο πλαίσιο του τουρισμού  να έχουμε ριζική παρέμβαση κατά μήκος του Αλφειού, κάτι το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο ατού για την πόλη. Βλέπουμε θετικά το θέμα του επαναπλημμυρισμού της λίμνης  Μουριάς  αλλά όλα αυτά πρέπει να συνδεθούν με  το θαλάσσιο μέτωπο.  Αυτά θα δώσουν μια άλλη ταυτότητα στη περιοχή αναδεικνύοντας παράλληλα και το ζητούμενο της αειφορίας. Όλοι ψάχνουν τουριστικούς προορισμούς, οι οποίοι έχουν ένα προφίλ αειφορίας και αυτό το προφίλ πρέπει να το φροντίσουμε ιδιαίτερα. Βεβαίως πρέπει  να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν και θεωρώ ότι πρέπει ως πρώτη προτεραιότητα να συνδεθεί με τον πολιτισμό. Τις εκδηλώσεις αυτές,  η άποψη η δική μας είναι,  ότι πρέπει να τις έχουμε ενταγμένες σε ένα ενιαίο ημερολόγιο και μέσα από αυτό  να καταγράφουμε τα στοιχεία εκείνα που πραγματικά μπορούμε να βελτιώσουμε

 Βέβαια  στο θέμα του αθλητισμού, που και αυτό συνδέεται με τον τουρισμό, η φιλοδοξία μας είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε τόσο μεγάλους πρωταθλητές από τον τόπο μας και ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, να μπορέσουμε να διοργανώσουμε αθλητικές εκδηλώσεις τουλάχιστον εθνικού επιπέδου,  που θα μπορέσουν να φέρουν και πολύ κόσμο στη περιοχή μας. Αυτή, έτσι, είναι μια συνοπτική προσέγγιση για τον τουρισμό όπως σας εξήγησα σε βραχυπρόθεσμη φάση ενώ η μεσοπρόθεσμη συνδέεται πάρα πολύ με τις υποδομές, και σαφώς αναφέρομαι στον δρόμο Πάτρα – Πύργος και την ολοκλήρωση του κομματιού Βούναργο- Πάτρα. Σε αυτό εντάσσεται και η μελλοντική επέκταση του σιδηροδρόμου και βέβαια  τα έργα στο λιμάνι του Κατακόλου. 

Όμως πέρα από αυτά, πρέπει να αναφέρω και το θέμα της  Ολυμπίας, γιατί ξέρετε καλά ότι αυτός ο μεγάλος προορισμός δεν έχει συνδεθεί επαρκώς  με το Δήμο μας και βέβαια δεν έχει αναδειχθεί όπως θα έπρεπε, ούτως ώστε αυτό το brand να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά για όλους μας. Έχουμε ελπίδες ότι αυτό θα το καταφέρουμε και φιλοδοξούμε να συνεργαστούμε στενά με τον Δήμο  Αρχαίας Ολυμπίας, ο οποίος είναι συνδεδεμένος διοικητικά και εμπορικά με τον Πύργο. Πρέπει να συνδεθούμε παραπάνω, ώστε το τουριστικό προϊόν να είναι ένα ευρύτερο για να μπορέσει να ενταχθεί σε επεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις που έχουν να κάνουν με την ΟΧΕ,  με το τρένο κ.α.  Όλα αυτά θα τα βάλουμε σε ένα ενιαίο σκεπτικό για να μπορέσουμε να έχουμε κάποια αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο.

Νομίζω ότι, όπως προανέφερα παραπάνω στο θέμα του πολιτισμού, όλες οι ενέργειες μας  θα γίνουν με επαγγελματικό τρόπο.  Στα θέματα της Περιφέρειας θέλω να πω ότι  μεγάλη ευθύνη πέφτει και στην σημερινή διοίκηση του Δήμου , γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι για παράδειγμα η αγροτική οδοποιία πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν από την  περίοδο ελαιοσυλλογής, και συγκεκριμένα αναφέρομαι στον μήνα Οκτώβριο. Η δικά μας προσέγγιση για τον τρόπο υποστήριξης, θα είναι τελείως διαφορετική,  ώστε με μια εργολαβία σκούπα κατά κάποιο τρόπο να φέρουμε αυτή την κατάσταση του οδικού αγροτικού δικτύου σε ένα επίπεδο, όπου μετά να χρειάζεται μόνο συντήρηση.

Θέλω εδώ να σας αναφέρω με λύπη,  ότι κατά τις επισκέψεις μας, διαπίστωσα πως πέρα από αυτά τα προβλήματα, πάρα πολλές επιχειρήσεις, ειδικά στην βόρεια περιοχή του Δήμου που είναι οι κτηνοτροφικές μονάδες, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τις τρέχουσες συνθήκες. Φανταστείτε ότι πρέπει να  μετακινούνται τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα και με την υπάρχουσα κατάσταση αυτό είναι αδύνατο.  Το ενδιαφέρον μας για αυτούς τους ανθρώπους θα είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας, ενώ όσον αφορά  τον φωτισμό νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια τελείως διαφορετική παρέμβαση. Έφτασε η στιγμή που θα χρησιμοποιήσουμε νέες τεχνολογίες,  τα led για παράδειγμα, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα με σύγχρονη προσέγγιση, με σεβασμό στο περιβάλλον και οικονομικότερο τρόπο. Όσον αφορά  το θέμα της καθαριότητας, νομίζω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που  έχουμε στο τομέα της συλλογής, όταν ήδη ο χώρος της διάθεσης που υπάρχει δίνει αυτή τη δυνατότητα της εύρυθμης λειτουργίας.

Έχουμε τη δυνατότητα και τη διάθεση να πάμε το δήμο μας μπροστά, μαζί με όλους τους δημότες που α ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών μας.

Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε το Δήμο μας Μπροστά!

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…