ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΠΟΥΛΟΥ- ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ

Συνεργασία για την πορεία εξέλιξης  των διαδικασιών << Επισκευή – Συντήρηση κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων – αποκατάστασης περίφραξης αεροδρομίου Επιταλίου >> είχε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος με τον Αντιπεριφερειάρχη  κ. Γεωργιόπουλο.

Ο κ. Αριστειδόπουλος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και είχαν συνεργασία, για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών  της χρηματοδότησης (135.000 ευρώ  από τους επενδυτικούς   ΚΑΠ ), της συντήρησης των υποδομών του Αεροδρομίου, καθώς και την απαιτούμενη διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας του πεδίου προσγείωσης.   Συγκεκριμένα

   Με την υπ’ αριθ. ΥΠΑ / Δ3 / Α / 7019 / 2425/ 30-3-2018 ( ΑΔΑ ΨΒΨ7465ΧΘΞ-7ΑΓ ) απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν του από 30 / 12/ 2016 εγγράφου του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας , έγινε ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Κρατικού Αερολιμένα Επιταλίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης  της υπάρχουσας υποδομής από την Π.Ε. Ηλείας.

         Κατ’ εφαρμογή της διαδικασίας που ορίζεται στο Π.Δ. 158 / 2002 ( Α΄ 137 ), όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 348 / 2003 ( Α΄ 315 ) και ισχύει , περί υποβολής αίτησης στην Κρατική Αεροπορική Αρχή για χορήγησης Αδείας Ίδρυσης – Κατασκευής αερολιμένων, η Υπηρεσία συγκεντρώνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ήδη έχουν ληφθεί

–         βεβαίωση από το Δασαρχείο Ολυμπίας ότι η έκταση που βρίσκεται στο πεδίο     προσγείωσης δεν υπόκειται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας καθώς και,

–         βεβαίωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ότι η έκταση χωροθετείται εκτός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Επιταλίου ( ΦΕΚ 644 / Β / 30.07.1996 ).

        Ακόμα,συντάσσεται το Τοπογραφικό Διάγραμμα του γεωτεμαχίου και ολοκληρώνεται η συμπλήρωση του φακέλου για την υποβολή δήλωση υπαγωγής του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις ( Π.Π.Δ. ), κατ εφαρμογή της διαδικασίας που αναφέρεται στην Κ.Υ.Α. << Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 1ηςομάδας << Έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών >> του Παραρτήματος Ι της Υπουργικής απόφασης 1958 / 2012 ( Β΄210), όπως εκάστοτε ισχύει >>( ΦΕΚ 2505 /β/ 07- 10 – 2013 ).

       Στη συνέχεια, θα υποβληθεί η δήλωση στην αρμόδια Διεύθυνση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την υπαγωγή σε ΠΠΔ.

       Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα εξασφαλιστεί η χορήγηση της άδειας λειτουργίας πεδίου προσγείωσης στο αεροδρόμιο Επιταλίου, που θα είναι μια μικρή οικονομική επένδυση σπουδαία όμως για το μέλλον εφόσον αποτελέσει την βάση , όπως επισήμαναν και ο Αντιπεριφερειάρχης και ο κ. Αριστειδόπουλος που εδώ και καιρό έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης του Αεροδρομίου Επιταλίου.    

Συγκεκριμένα ο κ. Αριστειδόπουλος αναφέρει τα εξής στην πρόταση του στο περιφερειακό συμβούλιο.      

 

             

       Το Αεροδρόμιο Επιταλίου έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  

και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο για την Π.Ε. Ηλείας όσο και για το Δήμο Πύργου.

          1/  Μπορεί να γίνει κατάλληλος επισκευαστικός σταθμός  – σταθμός ελέγχου για συντήρηση  αεροσκαφών – υδροπλάνων τής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων .         2/ Να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό αεροπορικό κέντρο πιλότων για εκπαιδευτικά προγράμματα  από την Αερολέσχη Πύργου, σε συνεργασία με αερολέσχες σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Παράλληλα να γίνονται περιπολίες με αεροσκάφη της λέσχης για εντοπισμό πυρκαγιών.

         3/ Να χρησιμοποιείται για χρήση τσάρτερ – μικρών αεροσκαφών από και προς Επιτάλιο συνδέοντας κοντινά αεροδρόμια όπως π.χ. Ιταλία μέσω τών προγραμμάτων INTEREG.

          Όλα αυτά δεν απαιτούν ούτε επέκταση ούτε αναβάθμιση των υποδομών (η σύμβαση παραχώρησης στη FRAPORT  το απαγορεύει ) με αποτέλεσμα να μην είναι απαγορευτικά και να αποτελούν μια πραγματικά υλοποιήσιμη πρόταση που όχι μόνο δεν απέχει από την πραγματικότητα αλλά είναι και εφικτή ( όχι φαραονική ) με μετρήσιμο όφελος στην ΠΕ Ηλείας αλλά και στο Δήμο Πύργου.

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…