Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μ. Ηλείας, με Θέμα: «Η Προσφορά του Βυζαντίου!»

Για μία ακόμη χρονιά το Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το οποίο είναι θεσμός για την τοπική μας Εκκλησία, γνώρισε εξαιρετική επιτυχία, χάρις το άοκνο και ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού και στον τομέα αυτό, συνεχίζοντας έτσι την πολυετή παράδοση διοργάνωσης και φιλοξενίας του παραπάνω Συνεδρίου με Θέμα: «Η Προσφορά του Βυζαντίου (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) εις την Θεολογίαν, τας Επιστήμας και τον Πολιτισμόν».

Το ενδιαφέρον αυτό Θεολογικό Συνέδριο,  συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση διοργανώσεως επιστημονικών συνεδρίων,  έλαβε χώρα το Σάββατο 23  Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φοιτητικού Οικοτροφείου «Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Θεία Οικοδομή» στην Αμαλιάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες από πολλά Πανεπιστήμια της Ελλάδος, Κληρικοί   και Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Κέντρο αναφοράς του Συνεδρίου ήταν η σημαντική από πολλές πλευρές προσφορά του Βυζαντίου στην Θεολογία, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό, ενώ συνέπεσε χρονικά με την συμπλήρωση 1000 ετών από την γέννηση του Υπάτου των φιλοσόφων και ιδρυτού του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Ψελλού, που γεννήθηκε το 1018.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ «ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ». 

Με τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φιλοθέης, άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της πρώτης συνεδρίας. Το Συνέδριο προλόγισε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ενώ το παρών έδωσε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός.  

 Ακολούθως ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Τερέζης ανέπτυξε το Θέμα: «Η Διαλεκτική μεταξύ της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας στο Βυζάντιον». Εν συνεχεία μίλησαν ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Πολέμης με Θέμα: «Οι περί νηστειών λόγοι του Μιχαήλ Ψελλού», η Διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Κονταλή με Θέμα: «Η πορεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως κατά την ύστερη Βυζαντινή περίοδο, 1261-1453» και ο  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ.κ. Κύριλλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με Θέμα: «Οι Δογματικές αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων στην Δογματική Διδασκαλία της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας».

Στο τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμη διαλογική συζήτηση, ενώ ακολούθησε παράθεση δείπνου στο ευαγές ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας « Η Νέα Βασιλειάς» και η τέλεση του Μικρού Αποδείπνου.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ «ΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ».

Το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου τελέστηκε Δισαρχιερατική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Αμαλιάδος,  ενώ τον Θείον Λόγον  κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας  Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή του Ασώτου Υιού!

 Ακολούθησαν στην αίθουσα ομιλιών «Θεία Οικοδομή», οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με πρώτη εισηγήτρια την Καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Ευγενία Γερούση με Θέμα: «Η επίδραση της Βυζαντινής Τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα». Στην συνέχεια ομιλητές ήταν η Καθηγήτρια Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ.  Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα με Θέμα: «Το Βυζαντινό Δίκαιο και η πρόσληψή του στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος».  Ο Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αχιλλεύς Χαλδαιάκης με Θέμα: «Πλατωνικά ¨απηχήματα¨ στην Βυζαντινή Μουσική» και ο Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος με Θέμα: «Οι αναγεννήσεις των Γραμμάτων και των Τεχνών στο Βυζάντιο».

Μετά το πέρας των αξιόλογων εισηγήσεων την γενική  επισκόπησή τους, έκανε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των Συνέδρων. Το  μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα για όλους τους Συνέδρους στο ευαγές ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Παναγία η Καθολική», στην Γαστούνη.  

 Άριστες υπήρξαν οι εντυπώσεις των Πανεπιστημιακών Καθηγητών που παρέστησαν στις εργασίες του Συνεδρίου για την άψογη διοργάνωσή του, ενώ τις εργασίες  παρακολούθησαν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκπρόσωποι των Πολιτικών, Εκπαιδευτικών και Στρατιωτικών αρχών του τόπου μας.

Related post

Στις 15 Απριλίου στο Επιμελητήριο η διευρυμένη διοικητική επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

Στις 15 Απριλίου στο Επιμελητήριο η διευρυμένη διοικητική επιτροπή…

Την ανάδειξη της σπουδαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο των δυνατοτήτων προβολής του τόπου μέσα απ’ τη διαδικασία της αφής της ολυμπιακής φλόγας,…
ΣΤΗΝ Α.Δ.ΗΛΕΙΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΗΝ Α.Δ.ΗΛΕΙΑΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ενίσχυση της ΔΑ Ηλείας Δημιουργία γραφείου ενδοοικογενειακής βίας   Της Κατερίνας Πολυδώρου  Επίσκεψη πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής στη Διεύθυνση Αστυνομίας…
Πύργος: Συνεχίζουν με ολοκαυτώματα τη βεντέτα τους οι ΡΟΜΑ και μετά την Προφυλάκιση των δύο αδερφών

Πύργος: Συνεχίζουν με ολοκαυτώματα τη βεντέτα τους οι ΡΟΜΑ…

Της Κατερίνας Πολυδώρου   Μία βεντέτα δύο οικογενειών φαίνεται πως έχει αρχίσει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αιχμή του δόρατος το…