Το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στοχευμένες παρεμβάσεις για πρώτες βοήθειες, προληπτική ιατρική, εθελοντική αιμοδοσία και κοινωνική προσφορά

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου δράσης για την Προαγωγή Υγείας των πολιτών και την εφαρμογή τακτικών προληπτικής ιατρικής συνεργάζεται με φορείς που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ίδιο αντικείμενο. Ένας από αυτούς τους φορείς είναι και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, και συγκεκριμένα το Παράρτημα Πατρών, που δραστηριοποιείται σε πολύπλευρους τομείς παρέχοντας συστηματική στήριξη στον συνάνθρωπο.

Αναλυτικά η συνεργασία έγκειται στα εξής:

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τους υπεύθυνους για την εφαρμογή των προγραμμάτων της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του παραρτήματος Πατρών προκειμένου να πραγματοποιηθούν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε στελέχη υπηρεσιών και σε προσωπικό και μαθητές σχολικών μονάδων, έτσι ώστε να είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πιθανά να προκύψει μέσα στο χώρο τους, μέχρι να γίνει διακομιδή σε νοσοκομειακή μονάδα.

Η εκπαίδευση γίνεται από ειδικά καταρτισμένα στελέχη του Ε.Ε.Σ., διαρκεί 12 με 14 ώρες, γίνεται με βιωματικό τρόπο και μέσα από σεμινάρια δίνεται η ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους να αναπτύξουν δεξιότητες και να επιλύσουν απορίες με την καθοδήγηση της εκπαιδεύτριας. Το σημαντικό στις επείγουσες καταστάσεις είναι ότι σε ένα μεγάλο αριθμό περιπτώσεων υπάρχει το περιθώριο να αποτραπούν δυσάρεστες εξελίξεις ή ακόμα και να σωθούν ζωές, εάν υπάρχει παρέμβαση στα πρώτα λεπτά.

Την τρέχουσα χρονιά ξεκινάει και η οργάνωση των πρώτων Εκπαιδεύσεων στα δύο σχολεία που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας και για το προσωπικό που απασχολείται στο 2ο Ειδικό Σχολείο Κ. Αχαΐας.

Στη συνέχεια θα εκπαιδευτεί το προσωπικό του Κέντρου Φιλοξενίας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός της Αγάπης» και οδηγοί taxi express. Την Πέμπτη 18 Απριλίου οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων είχαν συνάντηση με τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο, βοηθό του Περιφερειάρχη για θέματα Υγείας και Αλληλεγγύης Αντώνη Χαροκόπο για την καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό της δράσης.

Επίσης, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Περιφερειακού Τμήματος Πατρών θα αναπτύξει και θα υλοποιήσει προγράμματα προληπτικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ενημέρωση, η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας τόσο των μαθητών όσο και των κατοίκων που ζουν κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Αχαΐας, όπου η πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας δεν είναι εύκολη.

Η Επιστημονική Ομάδα του Ε.Ε.Σ, με τη συνδρομή της κινητής μονάδας της Περιφέρειας θα πραγματοποιήσει τις επισκέψεις στα σχολεία. Στελεχώνεται από παιδίατρο, νοσηλεύτρια και εθελοντές νοσηλευτικής. Κατά τις επισκέψεις στις απομακρυσμένες περιοχές θα γίνει και διάθεση του έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Σημαντική είναι και η προσφορά του φορέα στην εθελοντική αιμοδοσία, αφού ενημερώνει, οργανώνει και πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες κινητοποιώντας τα μέλη του και ευαισθητοποιώντας τα νεότερα. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και αυτό το πεδίο δράσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και ανά τακτικά διαστήματα αναπτύσσεται συνεργασία για τη δημιουργία κατάλληλου έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Ακόμη, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και το πρόγραμμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΕΣ που ασχολείται με οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και σε συνεργασία με σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς αναπτύσσουν τον Ανθρωπισμό και την Αλληλεγγύη σε μαθητές ενθαρρύνοντας την εθελοντική συμμετοχή.

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…