Λύση για εργάτες γης από Βιετνάμ και Ταϋλάνδη, προτεραιότητα θερμοκήπια και κτηνοτρόφοι

Λύση για εργάτες γης από Βιετνάμ και Ταϋλάνδη, προτεραιότητα θερμοκήπια και κτηνοτρόφοι

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μόσχος Κορασίδης, συναντήθηκαν, την Τρίτη (27/9/2022), με αντιπροσωπεία στελεχών δύο κορυφαίων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε Βιετνάμ και Ταϋλάνδη, στην εύρεση εργατικών χεριών και στην προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, «τα έξοδα μετακίνησης από αυτές τις χώρες είναι υψηλά. Για αυτό θα γίνει ένας σχεδιασμός από τους συνεταιρισμούς και θα καταγραφούν οι ανάγκες που έχουν για εργατικά χέρια και η ΕΘΕΑΣ στη συνέχεια θα αναλάβει να τους φέρει, να κανονίσει τη διαμονή τους και τον χρόνο που θα εργαστούν στην χώρα μας. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να εργαστούν λίγους μήνες. Επειδή τα θερμοκήπια και οι κτηνοτρόφοι θέλουν εργάτες για όλο τον χρόνο, θα υπάρξει προτεραιότητα σε αυτούς τους κλάδους για να καλύψουμε τις ανάγκες τους».

Όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ, οι εκπρόσωποι των ανωτέρω εταιρειών δήλωσαν ότι ήδη στέλνουν εργατικό δυναμικό στο Ισραήλ, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά για τις ανάγκες που υπάρχουν σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, ταυτόχρονα έγινε διεξοδική συζήτηση  σχετικά με τα αγροτικά προϊόντα και τις περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας σε εμπορικό επίπεδο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρώτες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Αυγούστου στο Ανόι του Βιετνάμ με την μεσολάβηση του Βιετναμέζου πρεσβευτή στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων.

Επίσης, από τις 4 έως τις 7  Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη χώρα μας από την πρόεδρο μιας μεγάλης εταιρείας εισαγωγής τροφίμων καθώς και εύρεσης εργατικού δυναμικού και προγραμματίστηκαν επισκέψεις στην κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει ετοιμότητα για άμεση αποστολή εργατικού δυναμικού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια θα πρέπει να εκδηλωθεί προς στην ΕΘΕΑΣ άμεσα το ενδιαφέρον συνεταιρισμών, αγροτών, κτηνοτρόφων και καλλιεργητών θερμοκηπίου, έτσι ώστε να σταλούν τα σχετικά αιτήματα στις εν λόγω εταιρείες για την συντομότερη δυνατή κάλυψη των απαιτήσεων σε εργατικά χέρια.

Αίτημα για παράταση στην κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών
Στο μεταξύ ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Νεοκλής Κρητικός, κατέθεσε ερώτηση, στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, με αίτημα την παράταση στην κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, όπως ορίζει το άρθρο 16 του ν.4783/2021.

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής: «Είναι φανερό το πρόβλημα στην ελληνική περιφέρεια σχετικά με τους εργάτες γης τρίτων χωρών. Έχοντας καθημερινή επικοινωνία με φίλους παραγωγούς, διαπιστώνω την μεγάλη ανάγκη να δοθεί παράταση στην κατά παρέκκλιση διαδικασία μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, που ορίζει το άρθρο 16 του ν. 4783/2021, έτσι ώστε να καλυφθεί η έλλειψη που υπάρχει σε εργατικό δυναμικό. Επίσης πολύ παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα στις διαδικασίες, γεγονός που δεν τους επέτρεψε να ολοκληρώσουν ήδη την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Θεωρώ δεδομένο ότι τα συναρμόδια Υπουργεία θα δώσουν άμεσα μια λογική και εφαρμόσιμη λύση, το πρώτο βήμα της οποίας είναι η παράταση στο ευνοϊκό καθεστώς μετάκλησης εργατών γης. Θα είναι μια ακόμη ανάσα για τους παραγωγούς».

Πηγή: Agrotypos.gr

Related post

Κέφι, τραγούδι, χορός σε αποκριάτικους ρυθμούς στο 29ο Καρναβάλι Κρεστένων

Κέφι, τραγούδι, χορός σε αποκριάτικους ρυθμούς στο 29ο Καρναβάλι…

Παρουσία πλήθους κόσμου διεξήχθησαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης Ούτε η βροχή δε σταμάτησε το 29ο Καρναβάλι Κρεστένων! Την…
Διάρρηξη και 10.000€ σε γνωστή ψησταριά στον Πύργο- Μια προσαγωγή στην Α.Δ. Ηλείας

Διάρρηξη και 10.000€ σε γνωστή ψησταριά στον Πύργο- Μια…

Στο στόχαστρό του αυτή τη φορά γνωστή κεντρική ψησταριά στην Ηλειακή πρωτεύουσα… Η λεία του δεν ήταν τα “λαχταριστά” σουβλάκια, αλλά…
Πρωτιά για Α. Μαρούντα στις Εκλογές Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Ηλείας

Πρωτιά για Α. Μαρούντα στις Εκλογές Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών…

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής από τα εν…