Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στην Αρχαία Ολυμπία: Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, εξωστρέφεια και επενδύσεις

Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία απασχόλησαν τη δεύτερη συνεδρία του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου που οργανώνεται από την εφημερίδα «Πατρίς» στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Πελοπόννησος, αλλά και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση και τη στήριξη, τόσο της επιχειρηματικότητας, όσο και της καινοτομίας, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC, Πέτρος Δούκας είπε ότι «εάν κάνουμε τα σωστά πράγματα, το πολύ σε 10 μήνες θα δούμε μία πραγματική οικονομική ανάφλεξη».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος «η Πελοπόννησος είναι μία Περιφέρεια που μπορεί αλλά και αξίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για ανάκαμψη και ανάταξη της εθνικής οικονομίας».

Όπως πρόσθεσε, «η προσπάθεια αυτή περνά μέσα από τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που θα έχει ως επίκεντρο την υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και βεβαίως την καινοτομία».

Επίσης, είπε ότι «η Πελοπόννησος διαθέτει σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα και δυναμικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας, αλλά αυτό που λείπει και αυτό που θα συνεχίσουμε να ζητούμε είναι ένα περιβάλλον βιώσιμο, ένα γόνιμο έδαφος στο οποίο θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους και να οδηγήσουν την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία μπροστά».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύθηκε, το ίδιο και οι εξαγωγές και ο τουρισμός, οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επιχειρηματικών προσδοκιών βελτιώθηκαν και σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.Μ.) το 2018 είχαμε πανελλαδικά μία έκρηξη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι «η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία αποτελούν στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης για κάθε χώρα που θέλει να διασφαλίσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας» προσθέτοντας: «Η Ελλάδα παρά τις ελλείψεις και τις αδυναμίες της διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, δηλαδή ένα εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο, ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, που μπορεί να υποστηρίξει τόσο την παραγωγή γνώσης όσο και την οικονομική της αξιοποίηση με τη μορφή της επιχειρηματικής καινοτομίας, αλλά δυστυχώς αυτό το κεφάλαιο δεν το έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς μέχρι τώρα».

Ταυτόχρονα τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων, δηλαδή της Πολιτείας, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, των επιχειρηματικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να ανθίσει η καινοτόμος επιχειρηματικότητα με την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης, καθώς και την παροχή φορολογικών αλλά και άλλων κινήτρων».

Επίσης αναφέρθηκε και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, όπως «η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η υψηλή φορολογία» αλλά και σε μία σειρά ακόμη από αδυναμίες που εξακολουθούν να καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου ICC, Πέτρος Δούκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολλά τα οποία μπορούμε να κάνουμε για τη ανάπτυξη της οικονομίας», προσθέτοντας ότι όσον αφορά τις επενδύσεις «είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα γι’ αυτό και πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα και τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα».

Μένοντας στις επενδύσεις, ο Πέτρος Δούκας είπε ότι «μέχρι στιγμής στη Μεσσηνία γίνεται μία κοσμογονία από πλευράς ξενοδοχείων, τα λιμάνια Θεσσαλονίκης και Πειραιά έχουν αρχίσει και παίρνουν τα πάνω τους, ενώ για τα λιμάνια του Κατάκολου, της Πάτρας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου και της Πρέβεζας υπάρχουν τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που είναι έτοιμα να έρθουν».

Επίσης, ο Πέτρος Δούκας αναφερόμενος στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε ότι «παρά την τεράστια βελτίωση στο παγκόσμιο οικονομικό επίπεδο έχουμε δύο πολύ βασικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να επιλύσουμε», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι «μπορεί να επηρεάσουν και τις οικονομικές, ίσως και τις πολιτικές εξελίξεις».

Όπως εξήγησε «το πρώτο είναι η συνεχής άνοδος στην οικονομική ανισότητα, αφού περίπου το 5% με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει πάνω από το 90% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μία τεράστια υπερχρέωση, με δεδομένο ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι περίπου 90 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το παγκόσμιο χρέος είναι περίπου 280 τρισεκατομμύρια δολάρια».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πέτρος Δούκας έθεσε και το θέμα του δημογραφικού, λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο ότι χάνουμε τον πληθυσμό, αλλά θα έχουμε πρόβλημα και με την απομείωση του ελληνικού πολιτισμού, αφού όλο και λιγότερος κόσμος θα μιλάει ελληνικά» για αυτό όπως τόνισε «το δημογραφικό θέμα θα πρέπει να είναι πρώτης προτεραιότητας, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αντιπολίτευση»

Κλείνοντας ο Πέτρος Δούκας σημείωσε ότι «αν πιστέψουμε στους εαυτούς μας, αν πιστέψουμε ο ένας τον άλλο, μπορεί η Ελλάδα να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related post

Ορισμός νέων Αντιδημάρχων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ορισμός νέων Αντιδημάρχων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Αλλαγές στο σχήμα της Δημοτικής Αρχής Αρχαίας Ολυμπίας προκύπτουν μετά την απόφαση του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου να ορίσει νέους Αντιδημάρχους.…
O ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ

O ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΤΗΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ

Ο Δήμος Πύργου, μέσα στις ατέλειες και κυρίως στις εμμονές του και στο υπερφίαλο των αρχόντων του, είχε και καλά στελέχη…
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ  ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕΕΠ.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ…

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΑΒΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Να ξεκαθαρίσoυν οι προθέσεις και οι αποφάσεις για το…