Αντωνακόπουλος Τάκης – Πρόταση στο Δ.Σ. Πύργου για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Πρόταση του υποψηφίου δημάρχου Τάκη Αντωνακόπουλου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο:

<<Εντός του Μαρτίου θα κληθούν από το Υπουργείο Οικονομικών οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Ιουλίου. Όπως προκύπτει από την συμφωνία με τους Ευρωπαικούς θεσμούς, τόσο το 2019 όσο και το 2020 θα πρέπει οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να «κουμπώσουν» με τις εμπορικές τιμές.

Δυστυχώς στον Δήμο Πύργου οι αντικειμενικές αξίες, παραμένουν από τις υψηλότερες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στην χώρα.

Σε αποκλειστικά αγροτικές περιοχές, όπως ο πρώην Δήμος Ιάρδανου και Βώλακος οι τιμές είναι υψηλότερες. Για παράδειγμα στην Βροχίτσα τρία στρέμματα ελαιώνα με βάση τις αντικειμενικές αξίες «αξίζουν»142.000ευρώ.

Επί αυτής της τιμής προσδιορίζεται ΕΝΦΙΑ, και επιβάρυνση από τυχόν μεταβιβάσεις. Η αντικειμενική αξία των αγροτικών εκτάσεων παραμένει 23ευρώ ανα τ.μ στο Δήμο Ιάρδανου ,και 28ευρώ,ανά τ.μ στο Δήμο Βώλακος. Στην Πάτρα η αντικειμενική αξία είναι 25ευρώ ανά τ.μ.!!!

Η υπερβολή σε βάρος δημοτών του Πύργου είναι εξοντωτική (π.χ περιοχή Κούβελος)19ευρώ ανά τ.μ.

Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες συλλογικών φορέων για την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών σε λογικά επίπεδα ,σχετικά με τις εμπορικές τιμές. Με δεδομένη την συγκυρία αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών , το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει απόφαση στήριξης των πολιτών και διεκδίκησης του προφανούς, περί μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

Η απόφαση αυτή πρέπει να επιδοθεί προς την Δ.Ο.Υ Πύργου, προς τις Αρμόδιες Διευθύνσεις Αντικειμενικών Αξιών και κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι Βουλευτές της Ηλείας, ώστε να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία.

Πάντως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.Οι αντικειμενικές αξίες είναι εξωπραγματικές και απαγορευτικές για εμπορικές πράξεις (13% ο φόρος επί της αντικειμενικής τιμής).>>

Ο Δήμαρχος έκανε δεκτό το αίτημα και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε την διεκδίκηση μείωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του Δήμου Πύργου (αστικό κέντρο και χωριά)

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…