Μπαλαούρας στη σύσκεψη στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεσες λύσεις για εργάτες γης και παραγωγούς

Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, του Ειδικού Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Πάνου Κορφιάτη, του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Βουλευτή Ηλείας Μάκη Μπαλαούρα. Τη σύσκεψη πλαισίωσαν στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και παραγωγοί φράουλας από την Ηλεία και την Αχαΐα.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να λυθούν τυχόν προβλήματα που προέκυψαν φέτος από την εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την «Απασχόληση στην αγροτική οικονομία παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών» (Νόμος 4384/2016, άρθρο 13α). Η ρύθμιση έχει βασιστεί σε τροπολογία που είχε καταθέσει ο Μ. Μπαλαούρας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας και οι εκλεγμένοι  έθεσαν το ζήτημα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, διαβίωσης και αμοιβών των μεταναστών εργατών γης, αλλά και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των παραγωγών προς το κράτος, όσον αφορά στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για τους εργάτες γης που απασχολούν. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε η σημασία της φράουλας ως δυναμικού εξαγωγικού προϊόντος της χώρας μας.

Οι παραγωγοί φράουλας (αλλά και άλλων προϊόντων) δήλωσαν πρόθυμοι να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς τους εργάτες γης και το κράτος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να  ξεπεραστούν ορισμένα γραφειοκρατικά εμπόδια από την πλευρά των υπηρεσιών του Δημοσίου, προκειμένου να μην χάνεται χρόνος και να μπορούν οι παραγωγοί να είναι συνεπείς απέναντι στο Νόμο, προνοώντας εγκαίρως για την καταγραφή και αδειοδότηση των μεταναστών εργατών γης, πολλοί από τους οποίους δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα.

Το θετικό κλίμα της συζήτησης αποτυπώθηκε και στην τελική απόφαση. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη στην περιοχή, με τη συμμετοχή όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στην εξέταση και έγκριση των αιτήσεων απασχόλησης εργατών γης, ώστε να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των αδειών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα εξεταστεί μάλιστα και η πρότασή τους για την ίδρυση Γραφείου στη Βουπρασία για τη διευκόλυνση των παραγωγών και των μεταναστών εργατών γης.

Related post

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες”

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο…

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για την συνάντησή…
Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον θάνατο του Γέρου του Μοριά”

Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στο Ναό της Αγίας Κυριακής στον Πύργο μνημόσυνο για τα 180 χρόνια από τον θάνατο…
Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το νομό μας”

Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για…

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσεριώνης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ…