Συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων οικιστών είχε ο Γιάννης Αργυρόπουλος

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Εφαλτήριο ανάπτυξης το παραλιακό μέτωπο

Σε διαβούλευση τέθηκε από χθες το σχέδιο της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης στο δήμο Πύργου «Όραμα Δημιουργίας» για την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από τον Άγιο Ηλία έως και το Ανεμοχώρι. Ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Αργυρόπουλος, παρουσία του υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου του Νίκου Σιάνη, πρώην Διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία κλήθηκαν εκπρόσωποι από τα προεδρεία των συλλόγων οικιστών. Η πρόταση που έχει επεξεργαστεί η παράταξη προβλέπει τη δημιουργία πρότυπων παραλιακών οικισμών με τη νομιμοποίηση και την πολεοδόμηση των συγκεκριμένων περιοχών. «Ο Πύργος είναι ίσως η μόνη πόλη στον κόσμο που δεν αναπτύσσεται προς τη θάλασσα. Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αποτελεί για μας ένα μεγάλο στοίχημα. Είναι ο πρώτος και μεγάλος στόχος μας. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο και πολύπλοκο. Αλλά εμείς έχουμε τη βούληση και τις γνώσεις να θέσουμε τις βάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου μας που θα ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας τα τελευταία χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισηγησή του ο κ. Αργυρόπουλος και συνέχισε «Η ένταξη των παραλιακών κτισμάτων στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο σε συνδυασμό με τον επαναπλημμυρισμό τμήματος της λίμνης Μουριάς και την αξιοποίηση της διαδρομής κατά μήκος του Αλφειού είναι μπορούν να αποτελέσουν το εφαλτήριο για να ξεφύγει ο δήμος μας από το τέλμα και τη μιζέρια»

Από την πλευρά του ο κ. Σιάνης, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της αυθαίρετης δόμησης και στις μεγάλες ευθύνες της πολιτείας για τη σημερινή κατάσταση  ανέπτυξε τις βασικές πτυχές της πρότασης που έχει επεξεργαστεί η παράταξη «Όραμα Δημιουργίας». Τις επόμενες μέρες τα στελέχη της Δημοτικής Κίνησης θα λάβουν υπόψη τους τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων και θα ολοκληρώσουν την πρόταση που θα συμπεριλάβουν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Το πρώτο βήμα αφορά στην ίδρυση  Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, όπως προβλέπει ο Ν. 4555/2018, προκειμένου να αναλάβει  τη Χαρτογράφηση-Τοπογραφική αποτύπωση, όλης της περιοχής από Αγ. Ηλία, Κατάκολο μέχρι Ανεμοχώρι.

Από την Χαρτογραφική-Τοπογραφική αποτύπωση θα φανούν:

* Οι εκτάσεις που κατέχονται αυθαίρετα, τα κτίσματα που υπάρχουν μέσα σε αυτές και πως     είναι κατασκευασμένα (π.χ ευτελούς, καλής ή πολύ καλής κατασκευής), αλλά και τα εμβαδά     αυτών  (των κτισμάτων και των εκτάσεων)

* Οι ακάλυπτες εκτάσεις, δηλαδή αυτές που δεν έχουν καταλειφθεί ακόμα, οι οποίες θα     ληφθούν υπόψη (ανάλογα με την θέση τους ) για την δημιουργία πλατιών , πάρκων,  αναψυκτηρίων  και γενικά κοινόχρηστων χώρων.  

* Αυτές που έχουν καταλειφθεί αλλά δεν υπάρχει μέσα κτίσμα.

* Επίσης με την τοπογραφική αποτύπωση, θα καταγραφούν όλοι οι δρόμοι και οι εμβασίες που υπάρχουν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την πολεοδόμηση της περιοχής, αφού θα πρέπει κάποιοι δρόμοι να διαπλατυνθούν, κάποιοι να διανοιγούν (πχ παραλιακός δρόμος), κάποιοι να ευθυγραμμιστούν κ.λ.π.

4              Η πολεοδόμηση των περιοχών αυτών θα γίνει παράλληλα ,με την ένταξή τους στο σχέδιο πόλεως του Δήμου Πύργου ή σε σχέδιο οικισμού του κάθε Τοπικού Διαμερίσματος του Πύργου, σύμφωνα όμως με τα προβλεπόμενα από την πολεοδομική νομοθεσία (π.χ Οικισμός Κουρούτας του Δήμου Αμαλιάδας ή Αγ. Νικολάου του Δήμου Ζαχάρως).

Με την ένταξη των ποιο πάνω περιοχών σε κάποιο από τα σχέδια (πόλεως ή οικισμού), οι περιοχές αυτές θα πάρουν όρους δόμησης, όπως αρτιότητα οικοπέδου (κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση) ,σύστημα δόμησης ,ποσοστό δόμησης ,μονώροφα ή διώροφα, στέγες κ.λ.π.

 Η αρτιότητα των οικοπέδων θα εξαρτηθεί από τα κατεχόμενα τμήματα που υπάρχουν σήμερα

Σε μελέτη χάραξης  δρόμων ,δικτύων, έργων υποδομής πλατειών, πάρκων και γενικά ότι προβλέπεται από την διαδικασία εντάξεως μιας περιοχής σε σχέδιο πόλης ή οικισμού πριν από την ένταξη τους ,ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις απαλλοτριώσεων αργότερα.

 

 ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΞΑΓΟΡΑ

Μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης και αφού προχωρήσει η ένταξη των εκτάσεων αυτών σε σχέδιο πόλης ή οικισμού, ο Δημοτικός φορέας θα προωθήσει την μελέτη αυτή στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Οι εκτάσεις  αυτές έχουν καταγραφεί στα βιβλία δημοσίων κτημάτων ως Δημόσια Κτήματα (Παλαιός Αιγιαλός), με σκοπό να δημιουργηθούν οι νομικές προϋποθέσεις για την εξαγορά αυτών, όπως έγινε και παλαιότερα με τον Ν.719/1977 και άλλους.

 

ΤΑ ΩΦΕΛΗ

Με την προτεινόμενη λύση της παράταξης μας θα συμβούν τα παρακάτω:

  • Θα σταματήσουν οι νέες καταλήψεις.
  • Από την νομιμοποίηση των υπαρχόντων θα προκύψουν και νέα οικόπεδα τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν και αυτοί που μέχρι σήμερα δεν ήθελαν να καταλάβουν εκτάσεις του δημοσίου, αλλά επιθυμούν να αποκτήσουν παρα-θαλάσσιο ακίνητο.
  • Θα σταματήσουν να κατασκευάζονται αυθαίρετα κτίσματα.
  • Οι επισκευές ,ανακατασκευές, αλλά και νέες κατασκευές θα γίνονται νόμιμα. Οι εργολάβοι και οι τεχνίτες εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς τον φόβο της ΕΛ.ΑΣ ή των υπηρεσιών του Δημοσίου και των Δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι:

Η εξαγορά των υπαρχόντων κατεχομένων εκτάσεων, θα γίνεται με, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τέλος θα προταθεί να σταματήσει να λαμβάνονται μέτρα κατά των αυθαιρέτων κατόχων αλλά και σε αυτούς που έχουν ληφθεί να παγώσουν μέχρι την τελική νομοθετική ρυθμική.     

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…