Ιερατική Σύναξη με θέμα: «Η Καθολική Κρίσης των Ανθρώπων»

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη ενδιαφέρουσα αδελφική Ιερατική Σύναξη, για τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Πύργου και της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ωλένης, εις τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ. Πρασίνου Ηλείας.
Πριν την Σύναξη τελέσθηκε ως είθισται η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, πλαισιουμένου από χορεία Πρεσβυτέρων. Αξιοσημείωτη δε ήταν και η συμπροσευχητική παρουσία Χριστιανών της Ενορίας, καθώς επίσης των μαθητών και μαθητριών των Σχολείων, ενώ αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους Εκπαιδευτικούς τους.
Μετά από την Θεία Λειτουργία, δόθηκε μικρή δεξίωση από τον Αιδεσιμότατο Εφημέριο του Ναού π. Νικόλαο Καμούτσα και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ακολούθησε η προγραμματισμένη εισήγηση του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Φιλαρέτου Σπανοπούλου, Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και υποψηφίου διδάκτορος θεολογίας με Θέμα: «Η Καθολική κρίσις των ανθρώπων». (Κριτήριον η αγάπη προς τον συνάνθρωπον και το ανάλογον ποιμαντικόν καθήκον των Κληρικών).
Ο εκλεκτός εισηγητής όπως πάντα με σαφήνεια, γλαφυρότητα, καθώς επίσης και Θεολογικά εμπεριστατωμένα, ανέπτυξε το θέμα του, λέγοντας μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηριστικά προς τους Ιερείς ότι: «Η εισήγησή του αποσκοπεί όχι απλώς να διδάξει θεωρητικά περί των εσχάτων καιρών και των επακολουθούντων αυτών γεγονότων, τα οποία είναι εν πολλοίς γνωστά, αλλά να αφυπνίσει την Ιερατική και ποιμαντική μας ευσυνειδησία ως προς τις ποιμαντικές μας υποχρεώσεις έναντι του Θεού και των συνανθρώπων μας. Τονίζοντας μάλιστα πολλές φορές ότι το κεντρικό σημείο σε αυτή την διαπροσωπική σχέση μεταξύ ημών, του Θεού και των συνανθρώπων μας, είναι η λέξη ΑΓΑΠΗ, η οποία αποτελεί το μέτρο κρίσης, σύγκρισης και χαρακτηρισμού κάθε προσώπου. Η Κρίση θα έρθει και θα έρθει για όλους μας. Εμείς οι Ιερείς μάλιστα θα κριθούμε αυστηρότερα, διότι γνωρίζουμε και δεν πράξαμε τα δέοντα. Όμως σύμφωνα με τον Anthony Bloom, η Κρίση του Θεού δεν πρέπει να μας προξενεί τρόμο και φόβο, αλλά να μας επαυξάνει την Ιερατική μας εγρήγορση και την ποιμαντική μας ευθύνη. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στην πιθανή καταδίκη, αλλά στο Θρίαμβο της Δικαιοσύνης του Θεού!».
Μετά την ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση, ακολούθησε γόνιμη εποικοδομητική διαλογική συζήτηση, επί του θέματος, καθώς επίσης και άλλων σχετικών θεμάτων.
Η επόμενη Ιερατική Σύναξη θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ. Αμπελώνος Πύργου. Εισηγητής θα είναι ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Θεολόγος και Πρόεδρος της Π.Ε.Θ. Ηλείας, ο οποίος θα αναπτύξει το Θέμα: Η Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας». (Η δομή της Εκκλησίας. Οι Λειτουργοί και η εγκυρότης των Μυστηρίων της. Συμμετέχοντες εις αυτήν και Σχέσεις με τους Ετεροδόξους).
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος των εποικοδομητικών αυτών Ιερατικών Συνάξεων, είναι ο Αιδεσιμολογιότατος π. Ηλίας Παπαγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
 

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…