Κώστας Τζαβάρας:Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τα Α.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΙ 1700 ΦΟΙΤΗΤΕΣ Τ.Ε.Ι. ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ

Eχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας το περιβόητο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. Πύργου και Αμαλιάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται η διάταξη του άρθρου 36 (που μέχρι πρότινος ήταν 34), η οποία καταργεί το Τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων, που μέχρι σήμερα λειτουργεί στον Πύργο, και το μεταφέρει στη Πάτρα, συγχωνεύοντάς το είτε με το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας είτε με το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.

Καθίσταται πλέον σαφές προς όλους τους κατοίκους του Πύργου και της Ηλείας (που διεκδικούν το δικαίωμα να αντιλαμβάνονται τα πράγματα χωρίς τη «βοήθεια» της κυβερνητικής προπαγάνδας), ότι ο κ. Γαβρόγλου, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οι Ηλείοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ένωσαν τις αριστερές δυνάμεις τους για να καταφέρουν ένα ριζοσπαστικό πλήγμα στη καρδιά της πόλης του Πύργου: 1700 φοιτητές από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν όχι μόνο τις σπουδές τους στο Τ.Ε.Ι. του Πύργου αλλά και την ίδια τη πόλη του Πύργου, που μέχρι σήμερα τους φιλοξενεί.

Όσοι λοιπόν Πυργιώτες επιλέγουν να μην καταλαβαίνουν τη μεγάλη καταστροφή που προκαλεί η νομοθετική αυτή ρύθμιση, τουλάχιστον οφείλουν να δεχθούν ως δεδομένο το γεγονός ότι από αύριο στη πόλη του Πύργου δεν θα λειτουργεί το Τμήμα Τ.Ε.Ι. Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων. Για το τμήμα αυτό, ως γνωστόν, η πρόεδρος του καθηγήτρια κα. Αναστασία Ζαφειροπούλου προ ημερών εδήλωνε: «Το Τμήμα συγκεντρώνει πολύ θετικές κριτικές από τουριστικές επιχειρήσεις της Ηλείας για την κατάρτιση των ασκούμενων και των αποφοίτων του.

Οι ημερίδες που κάναμε απέδωσαν και ήδη αρκετά παιδιά έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά και έχουμε αναπτύξει αποτελεσματική συνεργασία με τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Για αυτόν τον λόγο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να ληφθεί η απόφαση για την ίδρυση ξεχωριστού τμήματος Τουριστικών Σπουδών με έδρα τον Πύργο. Η περιοχή είναι ιδανική για ένα τέτοιο τμήμα, διότι συνδυάζει σπάνιο και ανεκτίμητο πολιτιστικό απόθεμα με σοβαρή τουριστική προοπτική».

Αλλά και ούτε τμήμα Α.Ε.Ι. θα λειτουργήσει. Οι λόγοι είναι απλοί:

Α)Γιατί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 δεν θα υπάρχει ούτε τμήμα Α.Ε.Ι., ούτε τμήμα Τ.Ε.Ι. που θα λειτουργεί στον Πύργο. Όσοι φοιτούν μέχρι τη τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά θα αναγκαστούν να μεταφερθούν στη Πάτρα.

Β)Δεν υπάρχει απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που να αποφασίζει την ίδρυση Τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Η απόφαση αυτή είναι προϋπόθεση για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, που κατά νόμο απαιτείται για να ιδρυθεί σχολή Α.Ε.Ι. (άρθρο 5 παρ. 2 Ν. 4485/2017).

Γ)Χθεςμε πλειοψηφία 23 έναντι 10, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών απέρριψε τη συγχώνευση του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και επομένως, με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος που αναγνωρίζει πλήρη αυτοδιοίκηση στα Α.Ε.Ι. της χώρας, δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν το 2020 ανώτατες σχολές στη πόλη μας.

Δ) Εάν παρόλα αυτά υπάρξει περίπτωση να ιδρυθεί, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο,Τμήμα ΤΕΦΑΑ στον Πύργο τότε απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας του είναι η προηγούμενη αιτιολογημένη απόφαση της Σύγκλητος του Παν. Πατρών, σχετικά με την επάρκεια των υλικοτεχνικών υποδομών (άρθρο 36 παρ. 3). Κάτι τέτοιο με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατο να γίνει.

Ε) Όμοια απόφαση της Συγκλήτου απαιτείται και για την επάρκεια του διαθέσιμου προσωπικού ώστε να αρχίσει να λειτουργεί το υποτιθέμενο ΤΕΦΑΑ Πύργου. Κάτι τέτοιο είναι επίσης αδύνατο να συμβεί, δεδομένου ότι ήδη με τη χτεσινή απόφασή της η Σύγκλητος απορρίπτει το σχέδιο Γαβρόγλου, γιατί το προσωπικό που διατίθεται για τη νέα δομή του Παν. Πατρών δεν επαρκεί ούτε καν για τη λειτουργία των νέων τμημάτων, που θα  ξεκινήσουν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος.

Αλλά επειδή καμία πρωτοβουλία μέχρι σήμερα αυτής της αριστερής κυβέρνησης δεν στερείται και της ανάλογης δόσης γελοιότητας, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σε όλη την Ελλάδα τα ΤΕΦΑΑ που λειτουργούν είναι ενταγμένα, όπως είναι φυσικό, σε Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.Εντούτοις κατά τρόπο πρωτάκουστο και πρωτοφανή το ΤΕΦΑΑ Πύργου-Γαβρόγλου, κατ’ εξαίρεση θα εντάσσεται στη  ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, δηλαδή μάλλον… θα βγαίνουν γυμναστές ιατρών και νοσοκόμων από το ΤΕΦΑΑ Πύργου. Και μη χειρότερα…

Related post

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα Ιλαράς σε παιδιά, πραγματοποιήθηκε εμβολιασμός σε παιδιά Ρομά την Τετάρτη 27/3/2024 στους καταυλισμούς του Δήμου Ανδραβίδας-…
Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Έρχονται αλλαγές στις διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέοι κανόνες για τους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα χρέη – πότε κόβουν το ρεύμα οι πάροχοι. Αυστηρότερο πλαίσιο για τον λεγόμενο «ενεργειακό…
Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη Παππά για προσυνεννόηση

Τριγμοί στο μέτωπο της πρότασης δυσπιστίας: Οξείες αντιδράσεις μετά…

Βέλη από τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας και για την πρόταση Κασσελάκη για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές Εσωτερικές αντιστάσεις, προσωπικές στρατηγικές…