Λαμπρή η Παμπελοποννησιακή εορτή στον Άγιο Νικόλαο στα Σπάτα Αχαΐας

Μεσούσης πλέον της περιόδου του Ιερού Πεντηκοσταρίου και ευρισκόμενοι μέσα στην Αναστάσιμη  χαρά και ευφροσύνη, σε κλίμα απόλυτης Θρησκευτικής κατάνυξης  αλλά και πνευματικής περισυλλογής, με την παρουσία χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών από την Ηλεία, την Αχαΐα, καθώς επίσης και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2018, με κάθε λαμπρότητα και Ιεροπρέπεια στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, το οποίο υπάγεται Εκκλησιαστικά  στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, οι  ετήσιες Θρησκευτικές εκδηλώσεις, για την πάροδο ή πρόοδο  των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας εις το Μπάρι της Ιταλίας κατά το έτος (1087).
Την παραμονή της εορτής Tετάρτη 9 Μαΐου, τελέσθηκε ο υπαίθριος Μέγας Πανηγυρικός Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, μετ΄ αρτοκλασιών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, συγχοροστατούντων επίσης των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων  Ωλένης κ.κ. Αθανασίου και Ανδρούσης κ.κ. Κωνσταντίου, ενώ στην συνεχεία στον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος, ακολούθησε ολονύκτιος Ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου. 
Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής Πέμπτη 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και το υπαίθριο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος ορθοτόμησε θαυμάσια αλλά και Αναστάσιμα τον Θείον Λόγον, πλαισιουμένου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Κωνσταντίου, καθώς επίσης και ευλαβών Ιερέων από Αχαΐα, Κόρινθο και Ηλεία. Μετά το πέρας αυτού, πραγματοποιήθηκε  η λιτάνευση της χαριτοβρύτου και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή επίσης και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.
Ακολούθησε δε η κατά παράδοσιν αρτοκλασία στις βρύσες του Προσκυνήματος, όπου στο τέλος αυτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε και συνεχάρη ιδιαιτέρως  για την φιλάδελφη και τιμητική παρουσία, τους συνεορταστές και συμπανηγυριστές Αγίους Αρχιερείς, τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Πατρών κ.κ. Χρυσόστομον, τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιον και τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον, για την ευγενική αποδοχή της προσκλήσεώς του, αλλά και τις συνοδείες τους, τον  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τους Βουλευτές και Δημάρχους, καθώς επίσης τους λοιπούς εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, την διοικούσα επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος και τέλος το πλήθος των πιστών για την πάνδημη και υποδειγματική  συμμετοχή τους, στις λατρευτικές αυτές Θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους συνετέλεσαν στην άρτια διοργάνωση της  Ιερής αυτής πανηγύρεως. Ακολούθησε κέρασμα και γεύμα εις το παραδοσιακό αρχονταρίκι του  Προσκυνήματος.
Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους, κατά την διάρκεια των Ιερών αυτών ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια, χορωδία Ιεροψαλτών της περιοχής Βουπρασίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του  Προσκυνήματος κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών  οι οποίοι ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο από την Αχαΐα, την Ηλεία και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού πρόκειται για Παμπελοποννησιακή πανήγυρη, συνέρρευσε στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, όπου ευρίσκεται και ο ξενώνας των κακοποιημένων γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για να προσκυνήσει την θαυματουργή  και χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λάβει, την ευλογία και την βοήθεια του γνήσιου φίλου του Αναστάντος Κυρίου και αδάμαντα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεώς μας, Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού!

Related post

Με επιτυχία το Shop On Street -Πλημμύρισε το κέντρο της πόλης

Με επιτυχία το Shop On Street -Πλημμύρισε το κέντρο…

Σε συνδιοργάνωση του Δήμου Πηνειού και του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε το πρώτο Shop On Street στη Γαστούνη…
Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών

Συναυλία με τους Dueto 3A στην πλατεία Ραχών

Την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 21:15 Με διοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ξεχωριστή συναυλία με τους…
Μιχάλης Κατρίνης: ”Αδιανόητη η καθυστέρηση της κάρτας των ΑμεΑ για τα διόδια’

Μιχάλης Κατρίνης: ”Αδιανόητη η καθυστέρηση της κάρτας των ΑμεΑ…

Το ζήτημα της καθυστέρησης στην εφαρμογή της ενιαίας κάρτας για την ελεύθερη διέλευση των Ατόμων με Αναπηρία από τα διόδια όλων…