ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ – ΤΕΙ

«Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δυτική Ελλάδα αντιμέτωπη με λαϊκίστικα γονατογραφήματα»

 

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής:

«Το λαϊκίστικο γονατογράφημα που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως σχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κρίνεται ως απαράδεκτο και επιστρέφεται στους εμπνευστές και δημιουργούς του.

Πρόκειται για ένα δήθεν σχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής μας, αλλά και με την πραγματική ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου και καλύτερου ακαδημαϊκού χάρτη προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και ήδη συναντάει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αλλά και των Τοπικών Φορέων, στο πλευρό των οποίων στέκει η παράταξή μας.

Γιατί είναι αδιανόητο, η Πάτρα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να μετατρέπεται εκτός από έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών και σε… παράρτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την έδρα δύο μεγάλων Πανεπιστημίων, το ένα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, με αναβάθμιση του ΤΕΙ.

Γιατί είναι ανυπόφορο το… τζάμπα τάξιμο σχολών (Νομική στην Πάτρα, Ιστορικό / Αρχαιολογικό στο Αγρίνιο και ΤΕΦΑΑ στον Πύργο) που θα λειτουργήσουν στο μέλλον, μόνο εάν και εφόσον πληρούνται τότε οι προϋποθέσεις και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τότε Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.

Γιατί είναι κατάφωρα άδικο να απαξιώνονται Τμήματα και Σχολές με σημαντικό έργο (Αίγιο, Μεσολόγγι, κλπ) και να διαμοιράζονται τα… ιμάτιά τους, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμα και ένα νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί και διεκδίκηση των τοπικών φορέων.

Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από το να καταδικάζεις νέους ανθρώπους που φέτος ή πέρυσι τελείωσαν μία Σχολή, σε… ανυπαρξία, καθώς το πτυχίο που μόλις έλαβαν, σε λίγα χρόνια δεν θα αξίζει παραπάνω από ένα κουρελόχαρτο.

Η παράταξη ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να ακούσει με σεβασμό την τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ή αν δεν μπορεί, απλά να περιμένει τις… εκλογές!

Αξίζει να θυμίσουμε επίσης, ότι με βάση το άρθρο 5 του νόμου 4485/2017 για την οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε νομοθέτηση αυτή τη στιγμή, συνιστά θεσμική εκτροπή και παρανομία.

Σε κάθε περίπτωση, η δική μας παράταξη, ως επόμενη περιφερειακή Αρχή, θα στηρίξει απόλυτα τις αποφάσεις και διεκδικήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών φορέων, ως πολιτικός ηγέτης και εκφραστής μίας κοινωνίας που δεν αντέχει να είναι άλλο έρμαια αποφάσεων που λαμβάνουν άλλοι γι’ αυτήν. Εμείς, βουβοί και άλαλοι παρατηρητές δεν θα μείνουμε ποτέ!»

Related post

Πρόεδρος Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: «Οι λογαριασμοί τραβούν την ανηφόρα»

Πρόεδρος Τ.Ε. ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΟΠ/ΔΕΗ Νίκος Λοχοβίτης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:…

Στις 9 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι προχωρούν σε πανελλαδική πανεργατική απεργία. Δώδεκα σωματεία συνολικά σε επίπεδο νομού έχουν πάρει μία σειρά από…
Γραμματέας ΟΑΣΗ Χρ.Γιαννόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM-Στους δρόμους για την Κορινθιακή Σταφίδα οι παραγωγοί

Γραμματέας ΟΑΣΗ Χρ.Γιαννόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM-Στους δρόμους για την…

Οι αγρότες για μια ακόμα φορά έδωσαν το αγωνιστικό τους παρών στα φανάρια της Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο, με κύριο αίτημά…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδας

Με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ιστορικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αμαλιάδας, και ιδιαίτερα την αίτηση…