ΝΟ.Δ.Ε ΗΛΕΊΑΣ

                                                                    ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του κλιμακίου της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, με τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. κο. Λευτέρη Αυγενάκη και τον Γραμματέα Αγροτικών Φορέων Ν.Δ. κο. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018. Το κλιμάκιο συνόδευαν ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός κος. Κώστας Τζαβάρας, οι πρώην Βουλευτές κος. Ανδρέας Μαρίνος και κος. Παναγιώτης Αδρακτάς, ο Πολιτευτής κος. Θεόδωρος Βλαγκούλης, ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας κος. Χρήστος Γαβράς, ο Αντιπρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ηλείας Δρ. Διονύσιος Παναγιωτάρας, ο Υπεύθυνος Παραγωγικών Φορέων της ΝΟ.Δ.Ε. κος. Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Ν.Ο.Δ.Ε. Ηλείας κα. Έλσα Κωστοπούλου, η Αναπληρώτρια Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος κα. Αριστέα Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Ηλείας κος. Γιάννης Αλεξόπουλος, ο Τομεάρχης του κόμματος στην Ηλεία κος. Γεώργιος Κακούρης, ο Τομεάρχης του κόμματος στην Αρκαδία κος. Μενέλαος Παπασωτηρίου, στελέχη της Γραμματείας Αγροτικών Φορέων, αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων και στελέχη της ΝΟ.Δ.Ε. Ηλείας. Οι κύριοι Αυγενάκης και Μπαγινέτας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, καθώς και να επισκεφθούν μονάδες και να συνομιλήσουν με παραγωγούς και κτηνοτρόφους της Ηλείας ώστε να ενημερωθούν για τα προβλήματα τους. Επιπρόσθετα οι κύριοι Αυγενάκης και Μπαγινέτας άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την καταστροφική πολιτική που εφαρμόζουν στον αγροτικό τομέα όπου:

 • Αύξησαν την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%.
 • Φορολόγησαν, για πρώτη φορά, από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
 • Θέσπισαν νέο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο στο κρασί και αύξησε το φόρο στην μπύρα, πλήττοντας την αναπτυσσόμενη, εξωστρεφή εγχώρια παραγωγή (από τα 110.000.000 ευρώ που είχαν υπολογιστεί τελικά εισπράχτηκαν 15.000.000 ευρώ).
 • Συμπεριέλαβαν και τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ (για να γλιτώσει την κατακραυγή έδωσε προσωρινή αναστολή για ένα χρόνο).
 • Τριπλασίασαν σχεδόν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους.
 • Κατήργησαν τον Ο.Γ.Α.
 • Αύξησαν το κόστος παραγωγής, καθώς: αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, καταργήθηκε η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης και αυξήθηκε – κόντρα στις υποσχέσεις – ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια στο 24%, από 13%.
 • Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες ζωονόσους που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην Ελληνική περιφέρεια και στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητές της. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα και να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μια νέα εποχή με διεθνώς ανταγωνιστικές, δυναμικές καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν συγκεκριμένες θεσμικές δράσεις και στόχους:

 1. Κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας είναι η στήριξη των Ενώσεων και των ομάδων παραγωγών με κάθε εργαλείο που υπάρχει στη διάθεση μας και με γενναία φορολογικά κίνητρα τα οποία θα ευνοούν τις Ενώσεις παραγωγών.
 2. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, όπως τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.
 3. Θα ενεργοποιήσουμε τη συμφωνία μεταξύ της DG AGRI και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη δημιουργία εγγυητικών κεφαλαίων για την αγροτική παραγωγή.
 4. Απλοποιούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης των σταυλικών εκμεταλλεύσεων.
 5. Περιορίζουμε το ενεργειακό κόστος με τη μεγαλύτερη αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η γεωθερμία, ώστε να στηρίξουμε την αύξηση της παραγωγής.
 6. Αξιοποιούμε κατά προτεραιότητα τα καινοτόμα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών.
 7. Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.
 8. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην Ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, τη φέτα και το κρέας. Καταθέτουμε, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου.
 9. Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας. Σκοπός του επιμελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.
 10. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια.
 11. Μειώνουμε το φόρο των επιχειρήσεων, από το 29% στο 20%, σε δύο χρόνια, άρα και αυτών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία.
 12. Στο πλαίσιο της συνολικής μας φορολογικής μεταρρύθμισης και με βάση τη ψηφισμένη από τους ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, προτείνουμε για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ο εισαγωγικός συντελεστής του φόρου εισοδήματος να μειωθεί δραστικά από το 22% που είναι σήμερα στο 9%, με την διατήρηση του αφορολογήτου και με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 13. Καταργούμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.
 14. Προτείναμε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, πράγμα το οποίο θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση.

Το σχέδιο της Ν.Δ., οδηγεί τον πρωτογενή τομέα πέρα από την κουλτούρα των επιδοτήσεων, σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας, σε μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Το σκεπτικό μας δεν ξεκινά από το χωράφι, αλλά από το ράφι. Η αντίληψή μας στηρίζεται σε μια θεμελιακή αλλαγή: Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης. Η ΝΔ έχει το πρόγραμμα και το σχέδιο. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα και μπορούμε καλύτερα.

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…