ο Φεστιβάλ Ολυμπίας μπροστά στην επόμενη μέρα

Μπροστά στην επόμενη μέρα

Ανακοίνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, για την μετατροπή του κτιριακού συγκροτήματος του ΑΣΟ στον Πύργο σε έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με το ποσό των οκτώ (8) εκατ. ευρώ, αποτελεί αναμφίβολα ένα μεγάλο ορόσημο στην ιστορία του θεσμού καθώς διανοίγει νέες προοπτικές στην μελλοντική πορεία του.

Η απόφαση αυτή, η οποία εκφράζει με τον πλέον επίσημο τρόπο την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας, έρχεται ως επιστέγασμα των είκοσι χρόνων της δημιουργικής παρουσίας του θεσμού και αποτελεί συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Φεστιβάλ για τη διασφάλιση της λειτουργίας του και την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την βαθύτατη ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μας προς όλους όσοι υιοθέτησαν την πρότασή μας να καταστήσουμε τον Πύργο και την Ηλεία ως τόπο συνάντησης, επικοινωνίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας παιδιών και νέων από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και συνεισέφεραν στην ευτυχή έκβασή της: προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, που υποστηρίζουν διαρκώς το Φεστιβάλ και προσφέρουν το παλιό σταφιδεργοστάσιο για τους σκοπούς του.

Η αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του ΑΣΟ αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Φεστιβάλ, που ασφυκτιώντας κάτω από τις φτωχές υποδομές της περιοχής ζητούσε έναν πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού, αντίστοιχο των αναγκών και της εμβέλειάς του. Σήμερα, δίνεται επιτέλους η ευκαιρία στην πόλη αφ’ ενός να αποκτήσει έναν χώρο για πολλές και διαφορετικές χρήσεις ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων των μορφών τέχνης και αφ’ ετέρου να αναδείξει, μέσα από το ίδιο το κτίριο, την ιστορία του τόπου μας.

Ένας τέτοιος χώρος δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτός σε κάθε πολίτη, σε κάθε δημιουργική ομάδα της πόλης και ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες, που θα έχουν πλέον εγκαταστάσεις  υψηλών προδιαγραφών για να παρουσιάσουν και να αναδείξουν το έργο τους.

Το νέο συγκρότημα, παράλληλα με το Φεστιβάλ, θα στεγάσει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, το οποίο θα έχει δραστηριότητα όλο το χρόνο με τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι προφανές ότι αναφερόμαστε σε ένα έργο διεθνούς εμβέλειας, που θα αποτελέσει έναν ισχυρό αναπτυξιακό πόλο για την πόλη και την περιοχή. Η εικοσάχρονη εμπειρία των στελεχών του Φεστιβάλ, η δικτύωσή του με τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου αλλά και η στενή σχέση και συνεργασία με σημαντικούς έλληνες και ξένους δημιουργούς παρέχουν την εγγύηση για την επιτυχία  αυτής της επένδυσης, η οποία αποτελεί προσφορά στη νέα γενιά, στα παιδιά που αγκάλιασαν το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια, στα παιδιά που δούλεψαν γι’ αυτό, στα παιδιά που έρχονται.

Ευχαριστούμε όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς την πολύτιμη στήριξή τους ο θεσμός δεν θα έφθανε μέχρι εδώ. Από όλους αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους, από κάθε πολίτη που αγαπά τον τόπο και αγωνίζεται για ένα καλύτερο μέλλον, από κάθε νέο και νέα που θέλουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, ζητούμε αυτή τη στιγμή να είναι μαζί μας στο μεγάλο άλμα προς τα μπρος που θα απογειώσει τη λειτουργία του Φεστιβάλ. Με την υπόσχεση ότι θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…