Ο Πύργος εόρτασε λαμπρά τον Πολιούχο του, Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο!

Ημέρες πνευματικής χαράς, αγαλλίασης αλλά και ευφροσύνης, το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου 2019 για την πρωτεύουσα της Ηλείας τον  Πύργο, η οποία εόρτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη τον Πολιούχο της Ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο!
Τον πασίγνωστο και αγαπητό στο Εκκλησιαστικό πλήρωμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας μας, τον Ιερέα των εκατοδεκατριών ετών, που έλαμψε στον κόσμο με το φρικτό του μαρτύριο για τον Χριστό, σκορπώντας το βαθύ σκοτάδι της ειδωλολατρίας και έτσι αναδείχθηκε «Στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστού καί λύχνος ἀείφωτος τῆς Οἰκουμένης». Αξιούμενος  πλέον να πρεσβεύει για την σωτηρία των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη, καθώς επίσης και για τους κατοίκους της πόλης του Πύργου, την οποία πολλές φορές έχει προφυλάξει και έχει διασώσει, παλαιότερα από την φοβερή ασθένεια και επιδημία της πανώλης κατά το έτος 1860, την εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918, κατά τον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941, μεταγενέστερα από την φοβερή απειλή των σεισμών της 26ης Μαρτίου 1993, καθώς επίσης και πλείστες άλλες φορές έως σήμερα.
Οι λαμπρές θρησκευτικές εκδηλώσεις, έλαβαν χώρα όπως κατά παράδοση συμβαίνει στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Τρισαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν οι Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς επίσης Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. Τον Θείον Λόγον κήρυξε θαυμάσια και εποικοδομητικά ο Πανοσιολγιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
 
 
Την Κυριώνυμο ημέρα της εορτής κατά το Αρχιερατικό Πανηγυρικό Συλλείτουργο, προεξήρχε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. Διονύσιος, ορθοτομώντας γλαφυρά και σαγηνευτικά τον Θείον Λόγον, με την πλούσια Θεολογική και Πατερική γνώση που τον διακατέχει, πλαισιούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Γερμανόν, καθώς επίσης τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιον και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον.
Εν συνέχεια  παρουσία των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου  Βουλευτών κ. Μάκη Μπαλαούρα κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη,  κ. Κώστα Τζαβάρα,  κ. Γιάννη Κουτσούκου,  των Πολιτευτών κ. Θεόδωρου Βλαγκούλη, κ. Μιχάλη Κατρίνη, κ. Γιώργου Κοντογιάννη, κ. Διονυσίας Αυγερινοπούλου, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Δημάρχου Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, καθώς επίσης και των λοιπών Πολιτικών και Στρατιωτικών και Δικαστικών  αρχών, ακολούθησε  η λιτάνευση της Σεπτής Εικόνας του εορταζομένου Αγίου και αποτμημάτων Ιερών Λειψάνων,  στους κεντρικούς  δρόμους  του Πύργου.  
Τιμές απέδωσαν Στρατιωτικά αγήματα της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ. Πύργου και της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος,  το Παράρτημα του Ε.Ε.Σ. Πύργου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πύργου, ενώ η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», παιάνιζε θρησκευτικά εμβατήρια κατά την λιτάνευση υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στάθη Θεοδόση. 
Τα Ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των  ύμνων της εορτής, ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού  κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο Λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Παφιλιάρης, πλαισιούμενοι αμφότεροι από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών  Νομού Ηλείας, συντελώντας  τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των Εκκλησιαζομένων, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία στα ιερά ψαλσίματα, μεταφέροντας πνεύμα προσευχής, κατάνυξης αλλά και ψυχικής ανύψωσης.  
 
 
Αξιοσημείωτη κατά το διήμερο των παραπάνω Θρησκευτικών εκδηλώσεων, ήταν η πολυπληθής παρουσία του πιστού και φιλέορτου λαού του Θεού, που προσήλθε μαζικά και με περισσή ευλάβεια,  προκειμένου να τιμήσει  την ιερή και σεβάσμια μνήμη, αλλά και να ζητήσει τις πρεσβείες και τις μεσιτείες του εορταζομένου Ιερομάρτυρος,  εκπληρώνοντας παράλληλα και το «τάμα» τους,  δείχνοντας έτσι την μεγάλη ευλάβεια  στον Τριαδικό Θεό αλλά και τον «δικό τους» προστάτη και έφορο Άγιο Χαραλάμπη. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι…. να  αλλοιώσουν την πίστη του Έλληνα, την ιστορία, την παράδοση και τον πολιτισμό, ένα πράγμα δεν αλλοιώνεται  στην καρδιά του, η ευλάβεια και η αγάπη του στο πρόσωπο του Σωτήρος Κυρίου Ημών Ιησού  Χριστού, καθώς επίσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και των Αγίων της  Ορθόδοξης Εκκλησίας μας!

 

Related post

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους καφέ κάδους

Ενημέρωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Πηνειού για τους…

«Φροντίζουμε μαζί τον πλανήτη μας» Για τα πολυδιάστατα οφέλη της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στην πηγή και την ορθή χρήση των καφέ…
Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες  Παραλίες»

Εξαίρεση παραλιών Μπισχινόκαμπου-Ακίδα από τις «Απάτητες Παραλίες»

Εξαιρέθηκαν από τον νέο θεσμό των Απάτητων Παραλιών, που έχει στόχο να προστατευθούν παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura, οι παραλίες…
Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα από το τέλμα»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προοδευτική συνεργασία για να βγει η χώρα…

Σημεία από τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη χώρα…