ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΣΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ ΣΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

“Οταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν”. Με αυτή τη φράση του Κένεντι θέλω να συγχαρώ όλους όσοι είμαστε σήμερα εδώ  για να επιβεβαιώσουμε την αυτοδύναμη στρατηγική μας, την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας για ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής.

Γιατί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη είναι το Κίνημα Αλλαγής, είναι η καρδιά και η ψυχή του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η ψυχή δεν ανήκει σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε τίποτα και πουλάνε τα πάντα για μια καρέκλα.

Και δυστυχώς στον πολιτικό μας χώρο, είχαμε αρκετούς τέτοιους, οι οποίοι μετακόμισαν στον κ.Τσίπρα κατόπιν ανταλλαγμάτων ή περιμένουν στον προθάλαμο του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα.

Απέναντι όμως στον τυχοδιωκτισμό κάποιων στελεχών, είστε όλοι εσείς αλλά και πολλοί άλλοι.

Όλοι εσείς που μείνατε όρθιοι στα δύσκολα, κρατήσατε ψηλά τη σημαία της παράταξης και δεν σηκώσατε καμία σημαία ευκαιρίας.

Όλοι εσείς που υπηρετείτε αρχές και αξίες, αγαπάτε την παράταξη, αγαπάτε την ευθύνη, αγαπάτε τη χώρα.

Οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στη γέννηση του Κινήματος Αλλαγής απαιτούν από όλους μας ένα πράγμα:

-να χτίσουμε τη νέα, μεγάλη, προοδευτική παράταξη.

-να κάνουμε το δημοκρατικό κόσμο να αισθανθεί ξανά περήφανος.

Να φέρουμε κοντά μας τους ανθρώπους που στήριξαν, διαχρονικά, το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ που έδωσε φωνή και λόγο ύπαρξης στην ξεχασμένη Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ που  έγραψε ιστορία και άλλαξε τη ζωή και τη μοίρα εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντας ευκαιρίες και δικαιώματα.

Απέναντι στην πόλωση και στα προεκλογικά διλήμματα του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, έχουμε μία μόνο επιλογή.

Να αγωνιστούμε με επιχειρήματα για να πείσουμε τους ψηφοφόρους που μας εγκατέλειψαν ότι είμαστε αυθεντικοί εκφραστές του απλού κόσμου της εργασίας και του μόχθου, όπως παλιά.

Να αρθρώσουμε προγραμματικό λόγο, με προτάσεις που θα δίνουν λύσεις, για να επαναφέρουμε την ελπίδα στους απογοητευμένους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα από τις ψεύτικες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

 Γιατί εμείς ξέρουμε, έχουμε την εμπειρία και την ευθύνη όχι μόνο να προτείνουμε, αλλά και να υλοποιούμε.

Να μιλήσουμε με καθαρές θέσεις  για να συγκινήσουμε τους νέους που απέχουν και να τους δώσουμε κίνητρο να μείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας.

Γιατί ο αιχμηρός λόγος πρέπει να είναι το όχημα μας απέναντι στο λαϊκισμό.

Ο ρόλος του Κινήματος Αλλαγής δεν μπορεί να είναι απλά κρίσιμος ή καταλυτικός, αλλά πρωταγωνιστικός όπως αρμόζει στην ιστορία μας.

Ο πρωταγωνιστικός και αυτοδύναμος ρόλος μας απαιτεί ξεκάθαρη στρατηγική και συγκεκριμένα βήματα. Τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε στο δίλημμα να διαλέξουμε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ.

Και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους όσοι μας θεωρούν δεδομένους ή πιστεύουν ότι μπορούν και πάλι να μας βάλουν το πιστόλι στον κρόταφο.

Αν οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την εφαρμογή των βασικών αρχών του προοδευτικού μας προγράμματος, δεν είναι αυτοσκοπός να συμμετάσχουμε σε κανένα κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχει και άλλος δρόμος, ο δρόμος των κοινωνικών αγώνων και των διεκδικήσεων, ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης.

Και η απόφαση αυτή πρέπει να έχει μια πλατιά νομιμοποιητική βάση, πολύ πέρα από μια κοινοβουλευτική ή ηγετική ομάδα.

Γιατί η όποια επιλογή είναι κρίσιμη και για τη χώρα, αλλά και για την ίδια την παράταξη. Είναι μια επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον μας και τη θέση μας στον πολιτικό χάρτη.

Η  στάση μας μετά τις εκλογές και η συμμετοχή μας ή όχι σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να είναι προϊόν συζήτησης και απόφασης της οργανωμένης βάσης μας, άμεσα ή μέσω της θεσμικής εκπροσώπησής της.

Μόνο με τη θεσμική λειτουργία και τις δημοκρατικές διαδικασίες βάσης θα διασφαλίσουμε την ενότητα και το σεβασμό των αποφάσεων, χωρίς να δώσουμε σε κανένα το άλλοθι για δεύτερες σκέψεις ή προσωπικές αποφάσεις.

Εξάλλου, οι ισορροπίες, οι διευθετήσεις και οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών πλήγωσαν το προηγούμενο διάστημα την παράταξη και θόλωσαν το στίγμα μας.

 Η πολυφωνία δεν αποδείχθηκε πλούτος αλλά αφορμή για ιδιοτελείς πορείες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη και να μην επιτρέψουμε σε κανένα να τραυματίσει ή να εκβιάσει την παράταξη για προσωπικό λόγο.  

 Τώρα, όμως, είναι η ώρα της μάχης και της συστράτευσης.

Μπροστά μας έχουμε κρίσιμες αναμετρήσεις για τις ευρωεκλογές και την αυτοδιοίκηση αλλά και τις εθνικές εκλογές που δε θ’αργήσουν.

Σ’αυτές τις μάχες, μια νέα γενιά στελεχών πρέπει να δώσει το στίγμα της κίνησης και της αλλαγής που αποτελούν και το όνομά μας. Εξάλλου, το όνομά μας είναι η ψυχή μας.

Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανανέωσης, της αλλαγής και της ανατροπής των συσχετισμών για να δώσει την ελπίδα και να εμπνεύσει τους πολίτες.

Είμαι βέβαιος ότι η πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά αφουγκράζεται αυτά τα μηνύματα, δίνει και η ίδια τη μάχη για την ανανέωση της πολιτικής ζωής του τόπου.

Ας ενεργήσουμε λοιπόν σα να είναι αδύνατον να αποτύχουμε.

Γιατί όταν θέλουμε, μπορούμε και όταν μπορούμε, τότε οφείλουμε να κάνουμε το καθήκον μας.

Το καθήκον της παράταξης που έγραψε ιστορία και που θα γράψει ξανά το μέλλον.

Και αυτό το μέλλον θα το γράψουμε όλοι μαζί, με ενότητα και αποφασιστικότητα.

Το οφείλουμε στην πατρίδα, το οφείλουμε στην παράταξη, το οφείλουμε στη νέα γενιά.

Καλό μας αγώνα!

Related post

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Μαθήματα… πρώτων βοηθειών για τους αστυνομικούς της Ηλείας

Την 15.06.2024 με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηλείας, εκπαιδευτικό σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών. Ως Αστυνομικοί…
Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που έμειναν εκτός κυβέρνησης

Ανασχηματισμός: Οι 4 υπουργοί και οι 7 υφυπουργοί που…

«Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη Ανασχηματισμός: Τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έφεραν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών το βράδυ της Κυριακής (09.06).…
Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό και παράνομη κατακράτηση

Συνελήφθη άνδρας στην Ηλεία κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, βιασμό…

  Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, σε περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ήλιδας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του…