Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες επισκευής και αποκατάστασης λειτουργίας του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Φράγματος Πηνειού

Σε σχέση με την αποκατάσταση βλαβών στο Φράγμα Πηνειού Ήλιδας και την επερώτηση που κατατέθηκε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ηλείας Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, για τη δυνατότητα να παρουσιαστεί η πορεία υλοποίησης ενός σημαντικού έργου, που αφορά την επισκευή και αποκατάσταση λειτουργίας Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Φράγματος Πηνειού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Το έργο υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η σύμβαση υπογράφτηκε 4 Σεπτεμβρίου 2018 και έχει προϋπολογισμό μελέτης 2.217.154,85€ (χωρίς Φ.Π.Α.) / 2.749.272,01€ (με Φ.Π.Α.). Το χρονοδιάγραμμα του έργου περιγράφει ολοκλήρωση των εργασιών στις 1 Δεκεμβρίου 2019.

Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, που απαιτεί έρευνα και προσεκτικούς χειρισμούς για την επίλυση προβλημάτων.

Από τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα έχουν προκύψει τα ακόλουθα:

Α. ΠΥΡΓΟΣ ΥΔΡΟΛΗΨΙΑΣ

Μετά από μία σειρά καταδύσεων από εξειδικευμένο συνεργείο και διαπίστωση της κατάστασης του μηχανισμού κίνησης της θυρόπορτας ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί κανονικά η υδραυλική εγκατάσταση κίνησης της. Αναμένεται η επιδιόρθωση του αρχικού by-pass, ενώ κατασκευάστηκε δευτερεύον by – pass για την εξισορρόπηση της πίεσης της θυρόπορτας όπως επίσης και η τοποθέτηση καινούργιων κινητήρων αντιεκρηκτικού τύπου για την κίνηση του υδραυλικού μηχανισμού.

Β. ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΤΗ 

Καθαρισμός σηράγγων θυροφράγματος υπερχειλιστή από πάσης φύσεως λύματα (ανθρώπων – νυχτερίδων) και απολύμανση με ειδικούς ψεκασμούς. Ανακατασκευάστηκε η υδραυλική εγκατάσταση λειτουργίας του τοξωτού θυροφράγματος και αναμένεται η τοποθέτηση νέων κινητήρων και έλεγχος των εμβόλων κίνησης του.

Επίσης έγινε έλεγχος κατάστασης των πιεζόμετρων του φράγματος και αναμένεται πρόταση από την ανάδοχο εταιρεία για την επαναλειτουργία τους.

Γ. ΤΕΡΜΑΤΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΡΟΗΣ

Έγινε άντληση των υδάτων της λεκάνης ηρεμίας στην ρυθμιστική βαλβίδα εκροής φυλακίου και ακολούθησε ο έλεγχος και η αποτύπωση της για την δυνατότητα, εάν απαιτηθεί, παραγγελίας καινούργιας.

  1. Το θυρόφραγμα και η τερματική βαλβίδα λειτουργούν κανονικά και αναμένεται η λειτουργία του τοξωτού θυροφράγματος μετά το τέλος της αρδευτικής περιόδου. 
  1. Οι εργασίες αποκατάστασης των φθορών και των ζημιών, εκτός του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβάνουν οικοδομικές εργασίες στον Πύργο υδροληψίας και στο φυλάκιο στην βαλβίδα εκροής, την περίφραξη του χώρου, χρωματισμούς κτιρίων, οδοφωτισμό στέψης φράγματος και συστήματα ασφαλείας.
  1. Από τις αυτοψίες στον χώρο της τερματικής βαλβίδας και των υπογείων του πύργου υδροληψίας η κατάσταση τους κρίθηκε ως ‘’φθαρμένη’’ από το πέρασμα του χρόνου, αλλά επισκευάσιμη και καθόλου επικίνδυνη. Επίσης, το φράγμα αυτή την στιγμή, εκτός από το τοξωτό θυρόφραγμα, του οποίου ο μηχανισμός ανακατασκευάζεται και θα είναι λειτουργικός μετά το τέλος της αρδευτικής περιόδου, είναι σε κανονική λειτουργία.
  2. Οι εργασίες επισκευής συνεχίζονται.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η δυσκολία του συγκεκριμένου έργου είναι ότι πολλές εργασίες θα πρέπει να γίνουν μετά την αρδευτική περίοδο.

Related post

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας-Δακοκτονία 2022: Σε ποιες ΤΚ πραγματοποιούν δολωματικούς ψεκασμούς

ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας-Δακοκτονία 2022: Σε ποιες ΤΚ πραγματοποιούν δολωματικούς…

  Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στα πλαίσια εφαρμογής του Προγράμματος Δακοκτονίας 2022, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς…
Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Σταφίδα, σταφύλι, “ιερές” περιουσίες… “θηλιά” στο λαιμό μας”

Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Σταφίδα, σταφύλι, “ιερές” περιουσίες……

Την Τετάρτη στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο και συγκεκριμένα στις 10:00 το πρωί, δίνουν το αγωνιστικό τους “παρών” οι…
Διονύσης Καπλάνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Ενωμένοι για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια”

Διονύσης Καπλάνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Ενωμένοι για την επόμενη…

“Η απόφαση του Απόστολου Κατσιφάρα μας ξάφνιασε όλους”, ανέφερε σε συνέντευξή του ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας,  Διονύσης Καπλάνης, στον αέρα…