Τοποθέτηση δημάρχου Ηλιδας κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας

«“Έπεσαν” οι υπογραφές για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας, σε μια μέρα που χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ως ιστορική – Στην τελική του ευθεία εισέρχεται το μεγάλο έργο»

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται πλέον το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας μέσω ΣΔΙΤ, έπειτα και από την υπογραφή της σύμβασης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 12 Μαρτίου 2019 στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς.

Η τελετή έγινε αρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νικολάου Μαντζούφα, τους οποίους υποδέχτηκε στο χώρο της Τριανταφυλλιάς ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν. Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Επίσης, το «παρών»  έδωσαν –μεταξύ άλλων– ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ Απόστολος Κατσιφάρας, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Γεράσιμος Μπαλαούρας, οι Δήμαρχοι του Νομού Ηλείας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Η υπογραφή της  σύμβασης πραγματοποιήθηκε ανάμεσα  στον Δήμο Ήλιδας, στην ανάδοχο κοινοπραξία, στο Ελληνικό Δημόσιο, στον ΦοΔΣΑ Ηλείας και στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Διαχειριστική Απορριμμάτων Ηλείας, Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού».

Ως ιστορική χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα της υπογραφής της σύμβασης, με την οποία μπαίνει το μεγάλο αυτό έργο στην τελική του ευθεία, ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

Ειδικότερα, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος που ήταν και ο οικοδεσπότης της όλης τελετής, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του:  

«Σήμερα λύνουμε, επιτέλους, ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε γενιές και γενιές. Το πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και το λύνουμε όχι προσωρινά, αλλά για τα επόμενα τριάντα χρόνια τουλάχιστον.

Ο δρόμος ήταν μακρύς και δύσκολος. Με πισωγυρίσματα, με απογοητεύσεις, με αγωνίες. Με άπειρα ταξίδια στην Αθήνα, με ατελείωτες συναντήσεις και συσκέψεις και διαβουλεύσεις και παραστάσεις.  Με βουνά από έγγραφα και μελέτες και αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις.

Ενδιάμεσα καταφέραμε να κατασκευάσουμε και να λειτουργήσουμε το ΧΥΤΥ και να εγκαταστήσουμε την προσωρινή λύση της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΜΟΜΑΚ) που έδωσε τέλος στο αίσχος των βουνών των σκουπιδιών στους δρόμους γειτονικών πόλεων που μας δυσφήμησαν σε ολόκληρο τον κόσμο την περίοδο των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνον.

Φτάσαμε κοντά στη λύση το 2014. Αλλά, το 2014 η κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή. Οι τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δανείσουν και οι επενδυτές ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν. Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να εξετάσει το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων για όλη τη χώρα από νέα οπτική γωνία και με νέους στόχους.

Αλλά και πάλι, είμαστε μια από τις πρώτες (η πέμπτη για την ακρίβεια) περιοχές της χώρας που αποκτάμε ΜΕΑ.

Από μια μεριά ήμασταν τυχεροί που καθυστερήσαμε. Γιατί αναγκαστήκαμε να εκπονήσουμε Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων και αυτά να ενσωματωθούν στα Περιφερειακά Σχέδια και τέλος στο Εθνικό Σχέδιο. Όχι για το τι θα κάνουμε σήμερα, αλλά για να δούμε το μέλλον και να δούμε πως τα απορρίμματα από πληγή μπορούν να γίνουν ευκαιρία.

Πως θα κάνουμε διαλογή στην πηγή, πως θα κάνουμε ανακύκλωση, πως θα ανακτούμε πολύτιμους πόρους, υλικά και ενέργεια από τα «σκουπίδια». Πως, όχι μόνο δεν θα καταστρέφουμε το περιβάλλον, αλλά θα το προστατεύουμε και θα  διαφυλάξουμε τους λιγοστούς πόρους του πλανήτη μας.

Ο δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος που είμαστε τυχεροί ήταν ότι μας δόθηκε η ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Υπουργό, τον κ. Γενικό Γραμματέα και όλους τους υπεύθυνους που από την πρώτη στιγμή στήριξαν το αίτημά μας για την ΜΕΑ και ήταν αρωγοί σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και διαπραγμάτευσης.

Να ξεκαθαρίσω ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν αφορούσε τη δυναμικότητα της μονάδας. Αυτή είχε «κλειδώσει» με τον διαγωνισμό.  Αφορούσε την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που καταφέραμε να μειώσουμε από 60.000 τόνους το χρόνο στους 45.000.

Και αυτή θα μειωθεί και άλλο γιατί θα αφαιρείται η ποσότητα που θα παραδίδουμε για ανακύκλωση. Με απλά λόγια, η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα είναι η ποσότητα για την οποία θα πληρωθεί η κοινοπραξία ακόμα και αν ο Νομός παρήγαγε λιγότερα απορρίμματα.

Σήμερα που μιλάμε, ο Νομός παράγει περίπου 42.000 τόνους. Αυτή η μείωση που πετύχαμε μεταφράζεται σε εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια της σύμβασης. Μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ που δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κάθε οικογένεια χωρίς λόγο. Αυτό είναι ένα τεράστιο επίτευγμα. Δεν θα σας κουράσω με τεχνικές λεπτομέρειες. Οι μελετητές και η κοινοπραξία μπορούν να δώσουν όλες τις λεπτομέρειες.

Αρκεί να πω ότι η ΜΕΑ είναι πλήρως εναρμονισμένη με το εθνικό σχέδιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες που επιβάλλουν τη μέγιστη διαλογή, ανακύκλωση και επανάχρηση των υλικών και την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που πηγαίνει στο ΧΥΤΥ.

Γι’ αυτό περιλαμβάνεται και η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) για τη διαχείριση των οργανικών υλικών και την κομποστοποίηση ώστε να παράγεται υψηλής ποιότητας κομπόστ/εδαφοβελτιωτικό που θα βοηθήσει και την αγροτική παραγωγή της περιοχής και όχι μόνον.

Και δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε προχωρήσει τις μελέτες και τις εγκρίσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και ο κ. Υπουργός έχει υποσχεθεί τη χρηματοδότησή του.  Έτσι θα μειωθεί επιπλέον το κόστος και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση όλων των υλικών.

Και μιας και μιλάμε για υποσχέσεις του κ. Υπουργού, περιμένουμε σύντομα την έγκριση χρηματοδότησης για τη μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων από το Κονιδέικα  και την επεξεργασία τους στη ΜΟΜΑΚ ώστε να απαλλαγούμε μια και καλή από την υγειονομική και περιβαλλοντική βόμβα που κρέμεται πάνω από την πόλη και την περιοχή.

Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην ευχαριστήσω δημόσια όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ και όλους τους αιρετούς (νυν και πρώην) όλων των δήμων του νομού που άφησαν πίσω τους τοπικισμούς και ενώθηκαν και πάλεψαν όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσουμε σήμερα εδώ.

Παράδειγμα για το τι μπορούμε να καταφέρουμε ενωμένοι. Επίσης όλους τους θεσμικούς παράγοντες και στελέχη που (αν και πολλές φορές μας ταλαιπώρησαν) μας βοήθησαν να πετύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.  Φυσικά την κοινοπραξία με την οποία είχαμε και προσβλέπουμε να έχουμε πολύ καλή συνεργασία κατά τη διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας  μονάδας. 

Ειδική μνεία για την Τεχνική και Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ήλιδας που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος προς όφελος όλου του Νομού. Εύχομαι πολύ σύντομα να είμαστε πάλι εδώ για τα εγκαίνια της μονάδας που θα δώσει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή μας και θα προστατέψει το περιβάλλον για τις επόμενες γενεές».

Related post

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για τις εκκλησιαστικές περιουσίες”

Διονυσία Αυγερινοπούλου στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM:”Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο…

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ για την συνάντησή…
Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον θάνατο του Γέρου του Μοριά”

Γιώργος Κουρκούτας στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “180 χρόνια από τον…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στο Ναό της Αγίας Κυριακής στον Πύργο μνημόσυνο για τα 180 χρόνια από τον θάνατο…
Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για το νομό μας”

Κώστας Τσεριώνης στον ΛΕΤΡΙΝΑ FM: “Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για…

Ο υποψήφιος βουλευτής Ηλείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσεριώνης μιλάει στον Γιώργο Μαρκόπουλο στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ΛΕΤΡΙΝΑ…